Ghidul Academiei de Dermatologie pentru îngrijirea pielii cu buget redus
Câți dintre noi ar dori să aibă pielea într-o stare mai bună? Fie că este vorba despre acnee, pete, iritații sau îmbătrânire prematură, aproape toți ne confruntăm cu afecțiuni dermatologice care pot fi ameliorate cu sfaturile din acest ghid pentru îngrijirea pielii cu un buget redus.
O rutină eficientă de îngrijire a feței nu trebuie să fie costisitoare pentru a funcționa. Dincolo de produsele de lux care promit să facă minuni în câteva zile, există anumiți pași eficienți și necesari care nu trebuie ratați
Academia Americană de Dermatologie (AAD) recomandă în ghidul său pentru îngrijirea pielii cu un buget redus, adoptarea unei rutine simple de curățare, hidratare și protecție pentru a profita la maxim de frumusețea naturală. Citiți mai departe și aflați care sunt pașii necesari pentru o rutină de îngrijire profesională și ieftină!
Identificați tipul de piele
Este important să învățăm să identificăm tipul de piele pentru a cunoaște îngrijirea de care are nevoie.
Rutina pentru pielea uscată nu este aceeași cu cea pentru tenul gras sau sensibil.
1. Piele sensibilă
Acest tip de piele este extrem de sensibil la substanțele chimice dure, având tendința să se înroșească la contactul cu degetele. Reacţionează exagerat la factorii externi, cum ar fi soarele, frigul sau produsele cosmetice.
Dermatologii subliniază că pielea este atât de uscată, încât devine mai sensibilă la mediul înconjurător, reacționând la diferiți stimuli. Deși sensibilitatea este mai frecventă pe pielea feței, a gâtului și a decolteului, se poate dezvolta și în locuri mai puțin expuse.
Citiți și: Cum se storc coșurile și punctele negre fără a deteriora pielea
2. Piele normală
Acest tip de piele este cel mai elastic și mai fin. Datorită nivelurilor echilibrate de umiditate și circulației optime, porii au dimensiuni mici și nu reacționează la produse sau factori interni sau externi.
De parcă nu ar fi de ajuns, este pielea cel mai ușor de îngrijit, deoarece nu are nevoie de tratamente speciale, dincolo de o rutină de bază. Cu toate acestea, trebuie protejată și curățată corespunzător.
3. Piele uscată
Este predispusă la iritații și descuamări din cauza lipsei de umiditate, care generează o senzație de rigiditate. Dacă nu este îngrijită corespunzător, are un aspect îmbătrânit și tern.
Este necesar să se asigure nivelul necesar de umiditate cu creme hidratante, uleiuri faciale sau măști, pentru a reduce uscarea și a îmbunătăți aspectul. În plus, trebuie protejată de factori externi, precum soarele și poluarea.
4. Piele grasă
Spre deosebire de pielea uscată, porii tind să genereze mai mult sebum decât în mod normal, pielea având aspect strălucitor. Una dintre principalele sale probleme este predispoziția crescută la acnee.
Acest tip de piele necesită produse specifice. Dacă este posibil, produsele cosmetice ar trebui să nu conțină ulei.
5. Piele mixtă
Persoanele cu ten mixt au tendința de a avea zona T (frunte, nas și bărbie) mai grasă decât obrajii. Este o combinație de piele grasă și piele uscată. Potrivit dermatologilor, este cel mai greu de îngrijit.
Este nevoie de o bună hidratare în zonele uscate, dar nu prea intensă pentru a nu astupa porii din zona grasă și a genera imperfecțiuni. Dacă hidratarea este exagerată, poate genera o piele grasă. Lipsa completă de hidratarea duce la uscarea gravă a pielii.
Ghid pentru îngrijirea pielii cu un buget redus
O rutină de îngrijire a pielii nu trebuie să aibă 20 de pași. Următorul ghid pentru îngrijirea pielii cu un buget redus implică 5 sfaturi esențiale, aprobate de profesioniștii Academiei Americane de Dermatologie.
1. Curățarea este esențială
Orice rutină corectă de îngrijire a feței ar trebui să înceapă cu o curățare profundă. Nu contează dacă există sau nu machiaj; poluarea mediului generează murdărie imperceptibilă care duce la imperfecțiuni.
Utilizarea unui demachiant de două ori pe zi ajută la îndepărtarea transpirației, a murdăriei și a uleiurilor și previne apariția erupțiilor și a porilor congestionați. Dacă aveți tenul uscat, puteți opta pentru formule hidratante sau fără parfum.
2. Aplicați cremă hidratantă
După curățare, alegeți crema hidratantă care se potrivește cel mai bine tipului de piele. Crema va reține apa, făcând-o să se evapore mai lent și ajutând pielea să fie mai fină și mai strălucitoare.
3. Folosiți protecție solară
Nu contează dacă nu ieșiți aproape niciodată din casă sau dacă stați mereu la umbră. Razele soarelui sunt cauza principală a îmbătrânirii premature și a cancerului de piele.
Aplicarea zilnică a unei creme de protecție solară cu SPF minim 30 va garanta frumusețea pielii.
4. Folosiți produse cu dublu scop
Fie că este vorba de o cremă hidratantă cu protecție solară inclusă sau de un toner cu acizi AHA, cum ar fi acidul glicolic sau lactic, care ajută la controlul erupțiilor și la tratarea acneei, citiți cu atenție etichetele și profitați de multiplele funcții pe care le poate avea un singur produs.
5. Vaselina este un bun aliat
O alternativă ieftină și ușor de găsit pentru a hidrata pielea și unghiile este vaselina, datorită capacității sale mari de a reține apa. Este foarte recomandată dacă aveți pielea uscată. Cu toate acestea, dacă aveți tenul gras, este mai bine să căutați produse mai puțin grele.
Recomandăm: 6 măști naturale pentru curățarea feței
Creați o rutină pentru îngrijirea pielii cu buget redus
Exista câteva produse cosmetice cu ingrediente active (acizi exfolianți, niacinamide) care ajută la rezolvarea problemelor. Cu toate acestea, în ciuda eficacității lor, acestea trebuie aplicate cu înțelepciune și doar de 1 sau 2 ori pe săptămână, pentru a evita iritarea pielii.
Este timpul să puneți în practică acest ghid pentru a avea grijă de piele cu buget redus. Acestea sunt 5 sfaturi esențiale aprobate de experți!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Makino, Elizabeth T., et al. “Clinical Efficacy of a Novel Two-Part Skincare System on Pollution-Induced Skin Damage.” Journal of drugs in dermatology: JDD 17.9 (2018): 975-981.
- Rossi, Ana, Camille Monteil, and Virginie Ribet. “Efficacy and cutaneous acceptability of a skincare antiaging product with retinaldeyde 0.1%, sodium hyaluronate and ascophylline: 5722.” Journal of the American Academy of Dermatology 76.6 (2017).
- Lim, Henry W., and Kevin Cooper. “The health impact of solar radiation and prevention strategies.” Journal of the American Academy of Dermatology 41.1 (1999): 81-99.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.