Logo image
Logo image

Cauzele reapariției herpesului oral

3 minute
Virusul devine activ și apare atunci când este declanșat de anumiți factori. În cazul anumitor persoane, virusul rămâne inactiv și nu se manifestă în niciun fel. 
Cauzele reapariției herpesului oral
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni recurente este herpesul, o problemă mai degrabă de ordin estetic, decât o amenințare pentru sănătate. În acest articol îți dezvăluim care sunt cauzele reapariției herpesului oral și ce metode naturale poți folosi pentru a-l combate.

Care sunt cauzele reapariției herpesului oral și ce este acesta?

Herpesul este o ulcerație mică sau o bășică ce apare în jurul buzei, fiind cauzată de virusul herpes simplex 1 (HSV-1). Deși se dezvoltă cel mai adesea în zona gurii, acesta poate apărea și pe alte părți ale corpului.

La început se simt niște furnicături sau o mâncărime ușoară. Ulterior acestea iau forma unei bășici ce provoacă mâncărimi și mai intense și chiar durere.

Some figure

Cauzele reapariției herpesului oral

Sunt prea puțini cei care se confruntă cu acest virus o singură dată în viață. De cele mai multe ori herpesul este recurent, deoarece virusul rămâne în corp. 

În general, HSV-1 este contractat în copilărie, răspândindu-se prin contact fizic. Acesta pătrunde în organism prin piele și se instalează permanent în celulele nervoase. 

Te-ar putea interesa și:

5 remedii naturale pentru herpes

Sub influența factorilor declanșatori, virusul este activat și herpesul apare pe buze. Anumite persoane infectate nu se confruntă cu simptomele acestuia, deoarece virusul rămâne inactiv sau latent.

Cauzele reapariției herpesului oral și factorii declanșatori

Cauzele apariției virusului nu se cunosc cu exactitate. Cu toate acestea, există anumiți factori ce contribuie la activarea virusului:

  • Stres: Stresul cauzează diverse dezechilibre în corp și atacă sistemul imunitar. În majoritatea cazurilor, herpesul nu apare în timpul perioadei stresante, ci imediat după, atunci când organismul se relaxează și încearcă să-și revină la normal.
  • Infecții și febre provocate de agenți patogeni, chiar și de cei localizați în alte părți ale corpului.
  • Medicamente: Anumite medicamente, mai ales antibioticele, pot slăbi sistemul imunitar, activând și virusul herpetic.
  • Schimbări hormonale: Cele mai frecvente sunt cele asociate cu menstruația și menopauza.
  • Condiții meteorologice: Expunerea la razele solare sau schimbările bruște, extreme de temperatură pot stimula reapariția herpesului.
  • Alergii / intoleranțe alimentare: Uneori organismul nu digeră bine anumite alimente sau substanțe: gluten, lactoză, soia, anumite fructe, etc. Aceste cazuri sunt greu de detectat deoarece reacția nu este întotdeauna imediată.
  • Tulburări intestinale. Potrivit anumitor cercetători, herpesul poate fi un semn al unei inflamații sau ulcerații la nivelul pereților intestinali.
Some figure

Remedii naturale

Este important să analizezi acești factori declanșatori pentru a descoperi care dintre ei te afectează. Dacă înveți să combați acești factori, erupțiile vor apărea mult mai rar.

Te-ar putea interesa și:

Herpesul circinat: ce este și cum se tratează?

Iată câteva remedii naturale care ajută la prevenirea și tratarea herpesului:

  • Drojdie de bere: Acest supliment acționează ca un detoxifiant al pielii și echilibrează sistemul nervos.
  • Echinacea: Această plantă medicinală întărește sistemul imunitar. Poți să o consumi în acele perioade ale anului în care ești mai predispus la îmbolnăvire sau la schimbarea anotimpurilor.
  • Propolis: Acest antibiotic natural întărește imunitatea și întregul organism. Poate fi administrat intern sau aplicat local, direct pe herpes.
  • Tărâțe de Psyllium: Dacă în cazul tău herpesul este corelat cu anumite probleme intestinale, această fibră vegetală poate regla și facilita digestia fără să irite intestinele.
Some figure

Este necesar să acorzi atenție și dietei și, eventual, să te supui unor analize pentru a confirma o anumită intoleranță sau alergie alimentară.

Dacă renunți la alimentele pe care organismul nu le poate digera, vei preveni reapariția herpesului și vei observa și o îmbunătățire a stării de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
  • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
  • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
  • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.