Indigestia și balonarea: remedii naturale
Indigestia este o problemă digestivă care poate provoca dureri abdominale,balonare, vomă, diaree și o stare generală de rău. Vestea bună este că poți combate indigestia și balonarea cu remedii simple și naturale. Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea.
Aceasta este cauzată de obicei de o masă prea greoaie, dar și de consumul de alcool, de aerul blocat în tractul digestiv și altele. Din fericire, indigestia și balonarea pot fi combătute prin tehnici simple și prin modificarea obiceiurilor alimentare. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba.
Sfaturi pentru a preveni indigestia și balonarea
- Mănâncă încet și fără întrerupere: este important să dedici mesei timpul necesar, să mesteci bine mâncarea și să eviți să înghiți aer între mese. Mâncarea bine mestecată ajută și digestia.
- Evită consumul de băuturi acidulate: dacă ai obiceiul să bei mereu sucuri acidulate sau apă minerală carbogazoasă, ar fi bine să renunți la el. Optează mai degrabă pentru apă plată, apă cu lămâie, sucuri naturale sau ceaiuri.
- Află care sunt legumele care provoacă sensibilitate aparatului tău digestiv: Multe persoane întâmpină probleme atunci când mănâncă anumite legume. Câteva exemple ar fi: conopidă, castravete, dovlecel, ardei și varză. Dacă aceste alimente îți provoacă balonări sau indigestie, este indicat să le consumi cu moderație sau să le înlocuiești cu altceva.
- Află dacă ai intoleranță la lactoză: sensibilitatea la produsele lactate este este o problemă extrem de frecventă. Aceste alimente pot fi greu de digerat, cauzând nu numai balonări, dar și diaree, greață și vomă.
- Elimină din dietă alimentele și mâncărurile bogate în grăsimi: renunță la prăjeli și junk food și la excesul de ouă, unt și uleiuri vegetale.
5 remedii naturale pentru a combate indigestia și balonarea
Dacă suferi de indigestie sau balonare, există câteva remedii care te ajută să le tratezi în mod rapid, natural și economic. Iată care sunt acestea:
Ceai de scorțișoară
Scorțișoara facilitează digestia și reduce crampele abdominale și balonarea. Pentru a prepara un ceai de scorțișoară, nu trebuie decât să adaugi o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată într-o cană cu apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat timp de câteva minute. Consumă lichidul încet.
Te-ar putea interesa și:
Suc de portocale
Portocalele sunt de mare ajutor după ce ai servit o masă greoaie. Înainte de a consuma alimente grase, mănâncă o portocală sau bea un pahar de suc proaspăt de portocale. Acest fruct mărește cantitatea de acid din stomac și îmbunătățește digestia.
Bicarbonat de sodiu
Indigestia se manifestă prin senzația de apăsare și umflare în zona abdominală. Pentru ameliorarea acestor simptome, bicarbonatul de sodiu este cea mai bună alegere, deoarece combate arsurile gastrice și ajută la eliminarea aerului blocat în aparatul digestiv.
Prepară un antacid natural adăugând o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o jumătate de pahar cu apă. Dacă dorești, poți adăuga și puțină zeamă de lămâie, apoi bea amestecul imediat.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul ajută la stimularea secreției sucurilor digestive și a enzimelor. Acesta contribuie la prevenirea și ameliorarea balonării, crampelor, gazelor și durerii provocate de indigestie, mai ales după o masă greoaie. Pentru a prepara ceaiul, adaugă puțin ghimbir ras într-o cană de apă fierbinte. Lasă-l la infuzat timp de 2-3 minute, apoi bea-l cu încredere.
Te-ar putea interesa și:
Ceai de mentă
Menta este foarte eficientă în tratarea simptomelor indigestiei, facilitând procesul digestiv. Adaugă câteva frunze de mentă într-o cană de apă fierbinte. Acoperă vasul și lasă planta la infuzat timp de 10 minute. Bea apoi ceaiul preparat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Adams, S. (1999). Understanding indigestion and GORD. Professional Care of Mother & Child. http://doi.org/10.1016/j.seppur.2005.06.012
- Abrahams, A. (1933). INDIGESTION. The Lancet. http://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)90337-4
- Talley, N. J., Phung, N., & Kalantar, J. S. (2001). Indigestion: When is it functional? BMJ : British Medical Journal.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.