Logo image
Logo image

7 sfaturi pentru tratarea infecțiilor vaginale

4 minute
Deși este esențial să-ți menții regiunea genitală uscată și curată pentru a preveni infecțiile vaginale provocate de ciuperci, trebuie să ții cont și de umiditatea naturală a vaginului, astfel încât să nu declanșezi alte tipuri de probleme.
7 sfaturi pentru tratarea infecțiilor vaginale
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tratarea infecțiilor vaginale provocate de ciuperci ar trebui să reprezinte o priorotate. Acestea pot crea o serie de probleme medicale care apar din cauza anumitor microorganisme ce pot supraviețui în regiunile intime ale unei femei. Cea mai frecventă cauză a infecțiilor vaginale este proliferarea ciupercii Candida albicans, ce se dezvoltă cu ușurință în mediile umede și calde.

Puține probleme de sănătate sunt mai stânjenitoare ca infecțiile vaginale. Simptomele acestora includ mâncărime, secreții vaginale urât mirositoare și înroșirea labiilor. Mai mult, infecțiile vaginale se pot agrava în timp, provocând inconveniențe ca durerea, iritațiile și imposibilitatea de a face sex.

Vestea bună este că avem la dispoziție numeroase trucuri și remedii naturiste pentru a ține sub control simptomele experimentate, tratând infecția. În articolul de azi te sfătuim să descoperi șapte trucuri pentru tratarea infecțiilor vaginale, pe care ar trebui să le aplici de fiecare dată când ai o astfel de infecție.

7 sfaturi pentru tratarea infecțiilor vaginale

1. Menține regiunea genitală uscată

Some figure

Infecțiile vaginale provocate de ciuperci se dezvoltă mai ușor în medii umede. Pentru a le preveni, încearcă să menții exteriorul vaginului uscat. Șterge bine această regiune după ce faci duș sau urinezi.

Ține însă seama de faptul că vaginul secretă propriul lubrifiant natural ce nu crește riscul de a dezvolta o infecție. Această umiditate trebuie protejată deoarece alterarea sa poate cauza alte probleme de sănătate.

Te-ar putea interesa și:

Iritațiile vaginale: cauze și remedii naturale

2. Poartă lenjerie intimă din bumbac

Materialul din care este confecționată lenjeria ta intimă are un impact ridicat asupra riscului de a dezvolta sau nu o infecție vaginală. Materialele care absorb umezeala și previn pătrunderea aerului în regiunea vaginului creează un mediu propice proliferării ciupercilor.

Chiloții din bumbac sunt cei mai recomandați pentru a avea o igienă intimă corespunzătoare și a preveni acumularea excesivă de umezeală și căldură. De asemenea, evită să porți costume de baie ude după ce ieși din piscină. Cu cât aștepți mai mult înainte să te schimbi, cu atât îți crești riscul de a dezvolta o infecție vaginală.

Pe cât posibil, te sfătuim să optezi pentru haine largi, în special dacă prezinți simptomele provocate de obicei de Candida albicans.

3. Îmbunătățește-ți obiceiurile de igienă intimă

Some figure

Igiena zilnică este esențială pentru a menține sănătatea vaginului. Spală regiunea infectată cu un săpun blând, nearomat de două ori pe zi. Asigură-te că lenjeria intimă pe care o porți este mereu curată și uscată, în special dacă ai secreții vaginale abundente.

Când mergi la toaletă, șterge-te din față în spate pentru a preveni răspândirea ciupercilor și a bacteriilor.

4. Evită relațiile sexuale

Infecțiile vaginale nu reprezintă o problemă de sănătate majoră. Cu toate acestea, este indicat să eviți relațiile sexuale în această perioadă. În caz contrar, procesul de vindecare poate fi încetinit. În plus, dacă ai o infecție vaginală, partenerul tău poate experimenta disconfort în timpul actului sexual.

5. Nu aplica produse parfumate pe vagin

Some figure

Aplicarea parfumurilor, a deodorantelor și a altor produse parfumate pe vagin poate afecta flora microbiană a acestei părți a corpului și contribui la dezvoltarea ciupercilor. Substanțele chimice din compoziția acestor produse sunt incompatibile cu pH-ul natural al vaginului și pot provoca dezechilibre nocive.

6. Consumă iaurt simplu

Iaurtul simplu este bogat în culturi de bacterii benefice și acizi ce reglează pH-ul natural al vaginului. Acest produs este unul dintre cele mai populare alimente în rândul celor care suferă de infecții fungice sau bacteriene. Bacteriile benefice pot preveni acțiunea negativă a microorganismelor.

Pentru tratarea infecțiilor vaginale, te sfătuim să consumi o porție de iaurt simplu în fiecare zi. De asemenea, poți aplica acest produs ca tratament topic direct pe regiunea afectată.

Citește și:

Tratamente pentru infecții vaginale

7. Aplică următorul remediu pe bază de oțet de mere

Some figure

Proprietățile antimicrobiene și antibacteriene ale oțetului de mere sunt utile pentru a ucide microorganismele ce provoacă acest tip de infecții. Acizii din compoziția acestui produs reglează pH-ul vaginului și alterează mediul necesar dezvoltării ciupercilor. Poți ameliora astfel mâncărimile și roșeața și preveni secrețiile gălbui.

Ingrediente

  • 2 linguri (20 ml) de oțet de mere
  • 1 l de apă

Instrucțiuni

  • Diluează cele două linguri de oțet de mere într-un litru de apă. Utilizează mixtura obținută pentru a spăla regiunea externă a vaginului.
  • Aplică acest tratament de două ori pe zi până când infecția se vindecă.

Toate sfaturile prezentate în acest articol sunt utile pentru tratarea infecțiilor vaginale provocate de ciuperci. Dacă infecția nu se vindecă după câteva zile de tratament, consultă un medic pentru a vedea ce alternative ai la dispoziție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.