Logo image
Logo image

Învață cum să elimini gândirea negativă

4 minute
În cele ce urmează îți arătăm cum să elimini gândirea negativă pentru a te bucura de o viață mai bună. Poți s-o faci!
Învață cum să elimini gândirea negativă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În general, stilul de viață occidental implică un nivel ridicat de stres și o gândire preponderent negativă. Ritmul rapid al vieții devine atât de copleșitor, încât nu mai putem vedea luminița de la capătul tunelului. Te afli și tu în această situație? Dacă da, este important să înveți cum să elimini gândirea negativă.

Poate părea greu de crezut, însă gândurile sunt foarte puternice. Dacă acestea sunt încărcate cu emoții și cuvinte negative, ne putem autodistruge într-o mie de feluri pe parcursul zilei. Nu ne simțim deloc bine și viața ni se pare o luptă nesfârșită. 

În schimb, dacă gândurile noastre sunt pline de emoții constructive, benefice și înălțătoare, rezultatele vor fi complet diferite.

Pentru a învăța cum să elimini gândirea negativă și să adopți un stil de viață sănătos, trebuie să fii atent la anumite detalii. În plus, trebuie să îți corectezi anumite acțiuni și să le înlocuiești cu altele noi.

Cel mai important este să faci schimbările necesare pentru a-ți asigura bunăstarea sufletească pe termen scurt, mediu și lung. 

Următoarele recomandări au tocmai rolul de a te ajuta să faci acele schimbări care te împiedică să te pui singur la pământ și te ajută să fii mai fericit. Ideea nu este să eviți negativitatea cu orice preț, ci să înveți să o gestionezi pentru a nu te lăsa copleșit de ea.

Iată cum să elimini gândirea negativă din mintea ta!

Cum să elimini gândirea negativă

1. Schimbă-ți limbajul corpului

Some figure

Obișnuiești să stai cu spatele încovoiat, să îți ții brațele și picioarele încrucișate și să ai un limbaj corporal ostil vizavi de tine însuți și de cei din jur? Atunci ar fi cazul să faci câteva schimbări.

În primul rând, corectează-ți postura.Ține mereu spatele drept.Acest obicei este benefic atât pentru corpul tău, cât și pentru starea ta de spirit.

În plus, atunci când stai pe scaun, evită să îți ții brațele și picioarele încrucișate, mai ales dacă stai de vorbă cu cineva. Ține spatele drept, picioarele pe podea și brațele relaxate (pe masă, în poală sau oriunde dorești). Această postură îți întărește încrederea în tine, te face mai deschis pentru dialog și lasă o impresie mai bună.

2. Comunică

Some figure

Cum să elimini gândirea negativă? Una dintre cele mai bune soluții este să discuți cu o persoană de încredere. Deși parte greu de crezut, chiar și a vorbi singur cu voce tare este de ajutor. 

De fapt, psihologii recomandă un exercițiu în momentele foarte tensionate în care nu te simți bine.

  • Ia un reportofon și exprimă-ți gândurile și grijile cu voce tare, de parcă ai discuta cu o persoană apropiată sau cu un psiholog.
  • După ce ai terminat, șterge înregistrarea. Nu este nevoie să o salvezi și nici măcar să o asculți.

Întrucât nu va exista nicio critică din partea „ascultătorului”, vei reuși să spui tot ce ai pe suflet. La final, te vei simți mai ușurat și vei reuși să privești situația într-un mod mai obiectiv.

Există și alte strategii pe care le poți pune în practică pentru a te descărca. Important este să exprimi tot ce simți și să încerci să mergi mai departe.

3. Relaxează-ți mintea

Some figure

În zilele noastre, este foarte important să înveți să te relaxezi și să găsești momentul potrivit pentru a o face. Acordă-ți câteva clipe în care să lași deoparte ce faci și să respiri adânc.

Concentrează-ți toată energia asupra respirației timp de aproximativ 5 – 10 minute pentru a te relaxa și a te elibera de tensiunea acumulată. Respirația adâncă elimină în scurt timp gândurile negative. Astfel, vei reuși să controlezi mai bine situația și să îți creezi o perspectivă pozitivă.

4. Transformă gândurile negative

Some figure

Așa cum am menționat deja, a învăța cum să elimini gândirea negativă nu înseamnă a ignora realitatea, ci a schimba modul în care o percepi. Spre exemplu, dacă privești un moment dificil drept un eșec, vei pierde ocazia de a evolua și a deveni mai puternic.

În momentele grele, nu trebuie să te lași controlat de gândurile rele care te împiedică să găsești o soluție. Trebuie să te oprești (de câte ori este nevoie) pentru a transforma gândirea negativă într-una pozitivă.

5. Folosește creativitatea în favoarea ta

Some figure

Creativitatea te poate scoate din prăpastia negativității. Până la urmă, o problemă poate avea mai multe soluții. Trebuie doar să găsești noi abordări ale situației dificile. 

Desigur, activitățile pozitive te ajută să îți dezvolți gândirea creativă. Câteva opțiuni ar fi pictura, desenul, scrisul sau dansul. Important este să fie ceva dinamic.

6. Mergi la plimbare

Some figure

Uneori, schimbarea locului în care te afli îți eliberează mintea și te ajută să vezi lucrurile cu mai multă limpezime. O plimbare în parc sau într-un loc cu aer curat îți distrage atenția și îți pune ordine în gânduri.

Totodată, mersul pe jos nu este benefic numai când te simți copleșit.  Plimbările săptămânale te ajută să eviți stresul și anxietatea.

7. Fă o listă cu toate lucrurile bune din viața ta

De multe ori, ne concentrăm prea mult asupra problemelor noastre și uităm de aspectele pozitive. Când vine vorba despre cum să elimini gândirea negativă, contabilizarea lucrurilor bune din viața ta este o soluție excelentă.

În acest fel, îți vei aminti de toate lucrurilor pozitive de care te bucuri și de cât de mult valorează ele. Controlarea gândurilor este o sarcină de zi cu zi pe care o poți ușura dacă te străduiești puțin. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
  • Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
    Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
    State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
    doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745.
  • Jenson, W.R., Olympia, D., Farley, M. and Clark, E. (2004), Positive psychology and externalizing students in a sea of negativity. Psychol. Schs., 41: 67-79. doi:10.1002/pits.10139
  • Bartholow, B.D., Pearson, M.A., Dickter, C.L., Sher, K.J., Fabiani, M. and Gratton, G. (2005), Strategic control and medial frontal negativity: Beyond errors and response conflict. Psychophysiology, 42: 33-42. doi:10.1111/j.1469-8986.2005.00258.x
  • Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.