Măcar pentru o zi, lasă totul să curgă
Măcar pentru o zi, lasă totul să curgă. Lasă tot răul să dispară de la sine și fii mai receptiv la lucrurile bune. Dacă nu ai încercat niciodată această strategie de dezvoltare personală, îți propunem să începi cât mai curând.
Flow (curgere, flux) este o stare de spirit care îți poate îmbunătăți calitatea vieții. În plus, ea te ajută să îți canalizezi energiile pentru a fi mai productiv.
Probabil că ai auzit deja de termenul „flow.” Multe persoane atribuie acestei idei o conotație spirituală sau abstractă, însă ea are de fapt o bază psihologică și științifică apărută cu mult timp în urmă.
Conceptul de flow a fost propus pentru prima dată de psihologul Mihály Csíkszentmihályi, iar apoi a fost preluat în diverse aplicații legate de dezvoltarea personală și chiar de etica profesională.
Flow este un concept foarte interesant și util în viața de zi cu zi. În articolul de azi, vrem să te învățăm cum să îl aplici și tu, cum să te lași purtat de clipa de față pentru a deveni conștient de tot ce se întâmplă în viața ta. În plus, acest mod de a gândi te va ajuta să devii mai productiv.
Lasă totul să curgă și nu te lăsa distras de alți factori externi
Mihály Csíkszentmihályi definește flow-ul drept o stare de armonie în care ești capabil să te concentrezi în totalitate asupra propriei persoane și asupra acțiunilor săvârșite.
Poți lăsa totul în jurul tău să curgă în timp ce faci o plimbare, citești o carte, te relaxezi sau chiar muncești. Important este să îți îndrepți întreaga atenție asupra activității desfășurate și să te bucuri de ea.
- Psihologii susțin că multe persoane au mintea „dezordonată.” Trec de la un gând la altul, de la o grijă la alta, până când creează o pânză de păianjen în care se simt prinși.
- Treptat, apar frustrările și nefericirea, deoarece cazi în capcana unor gânduri precum „Dacă aș fi făcut asta…,” „Dacă el/ea ar fi făcut așa…” și „Dacă aș putea…”
- Aceste gânduri sunt un obstacol în calea unui flux armonios. Te țin captiv, iar frustrarea și disconfortul te paralizează. Astfel, te simți încărcat cu energie negativă.
A lăsa totul să curgă nu înseamnă a evada, ci a fi prezent 100%
Pentru a lăsa totul să curgă, trebuie să înțelegi că încercarea de a fugi de o anumită situație nu reprezintă o soluție. Curgerea implică renunțarea la tot ceea ce te împiedică să mergi mai departe. Totodată, trebuie să ai curajul de a înfrunta ceea ce îți provoacă suferință în clipa de față.
- Este important, de asemenea, să accepți că anumite lucruri nu pot fi schimbate. Nu poți face un om să își schimbe personalitatea, de exemplu. Și nici nu poți obliga o persoană să te iubească.
- Anumite aspecte pur și simplu trebuie acceptate așa cum sunt. Acceptarea face parte, la rândul ei, din conceptul de flow.
Ești mișcare, așa că nu sta pe loc
Probabil de multe ori te-ai simțit ca un prizonier, izolat în propria ta existență. Această gândire este frecventă în rândul multor oameni, drept pentru care trebuie să înveți să îi faci față.
Îți recomandăm să citești și:
- Curgerea este, mai presus de orice, mișcare. Fericirea însăși este legată de ideea că totul curge, iar nimeni și nimic nu te ține pe loc și nu te oprește din drum.
- Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, iată un exemplu.
Să zicem că nu ai mult de muncă în acest moment și ești într-o relație foarte complicată și nefericită.
Știi că în orașul în care locuiești nu ai alte opțiuni de lucru, așa că decizi să faci primul pas. Îți permiți să lași lucrurile să curgă. Devii mai receptiv și începi să descoperi mai multe oportunități. Devii mai bine informat, cauți mai mult, iar într-o bună zi iei o hotărâre: ești pregătit pentru o schimbare.
Decizi să te muți în alt oraș și să renunți la relația nefericită cu partenerul pentru a-ți încerca norocul în altă parte. Această schimbare, această mișcare, dă startul altor transformări.
În noul oraș îți vei găsi un loc de muncă și vei întâlni o persoană deosebită care te apreciază și te iubește cu adevărat.
Numai când lași totul să curgă și refuzi să fii influențat de lucrurile negative, reușești cu adevărat să îți croiești un drum. Încearcă și tu această abordare și vei vedea ce satisfacții uriașe îți poate oferi. Lasă totul să curgă și bucură-te de rezultate.
Citește și:
Caută experiențele „optime”
Dacă nu ai auzit pe nimeni vorbind despre experiențele optime, află că acestea sunt foarte ușor de identificat. Totuși, nu este la fel de simplu să le pui în practică.
- O experiență optimă reprezintă sentimentul pozitiv care te cuprinde atunci când faci ceva ce îți place: o îmbrățișare, o masă, o plimbare, o baie, o conversație, o vacanță…
- Experiențele optime nu sunt programate. Multe persoane gândesc în felul următor: „Mă voi relaxa în vacanță,” „Voi fi fericit în weekend” sau „Voi afla ce e iubirea atunci când voi găsi partenerul potrivit.”
- Nu uita că momentul cel mai oportun este întotdeauna clipa de față. Prin urmare, lasă totul să curgă, nu te lăsa acaparat de griji sau de gânduri precum: „Nu pot astăzi” sau „Nu merit.”
Încearcă să fii mereu prezent și să evoluezi într-un mod armonios. Ascultă-ți conștiința, fii liber, integru și lasă-te cuprins de acea pace interioară care îți permite să te bucuri de clipa de față. Mai pe scurt, lasă totul să curgă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Avia, M., y Vázquez, C. (1998). Optimismo inteligente. Madrid: Alianza.
- Kramer, G. (2018). Diálogo en plena conciencia. El sendero interpersonal hacia la liberación. Madrid: Desclée de Brouwer.
- Kraft, K. (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. Albany, NY: SUNY UP.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.