Mersul pe jos este benefic pentru creier
Unul dintre specialiștii ce susțin acest lucru este medicul neurolog Jose Angel Obeso, director la Centrul Integral de Neuroștiințe din Madrid. Activitatea sa zilnică din spital și experiența cu persoanele depresive l-au ajutat să-și dea seama cât de terapeutic este mersul pe jos pentru cel puțin o oră pe zi, într-un cadru cât mai natural.
Depresia, sau chiar perioadele de stres și anxietate, pot provoca un deficit la nivelul proceselor cognitive fundamentale din creier. Acestea ne afectează memoria, înțelegerea, creativitatea, etc. Dacă mergem pe jos în fiecare zi, toate aceste procese vor fi îmbunătățite.
Te-ar putea interesa și:
Prin urmare, nu mai ai nicio scuză. După ce vei termina de citit acest articol, suntem siguri că vei pune în practică acest remediu simplu și eficient: mersul pe jos!
Creierul pe „pilot automat” și nefericirea
Există încă un aspect interesant de care ar trebui să ținem cont. Noi toți avem obiceiuri care, fără să ne dăm seama, pun creierul pe „pilot automat”, provocându-i stres. Reține următoarele informații:
- Cel mai mare dușman al creierului este rutina. Faptul că facem aceleași lucruri în fiecare zi ne determină să cădem într-un fel de depresie și inevitabilă descurajare. Puțin câte puțin, creierul își încetinește activitatea. Din cauza lipsei de motivație, memoria este mai puțin activă.
- Rutina ne scade entuziasmul, iar sentimentul de descurajare rezultat afectează în mod considerabil creierul, ca urmare a reducerii numărului de conexiuni nervoase, de sinapse, etc.
- Pe zi ce trece, creierul începe să funcționeze într-o manieră automată. Nu mai există momente de bucurie sau creativitate. Creierul este guvernat de directive prestabilite. Acest lucru ne pune în pericol sănătatea psihică, dar și fizică.
Potrivit doctorului Jose Angel Obeso, creierul pe „pilot automat” este un fenomen răspândit în orașele mari.
Vorbim despre acele persoane care sunt preocupate în mod special de propriile nevoi emoționale. Persoanele care trăiesc în orașe mari, intens poluate, se confruntă cu niveluri ridicate de stres.
Mersul pe jos, un act de exprimare a libertății personale
„Persoanele care fac plimbări pe jos nu sunt încărcate de obligații, ci sunt învăluite de simpla plăcere de a se elibera pas cu pas de tot ce le apasă.”
Doctorul Jose Angel Obeso susține să beneficiile nu sunt vizibile din prima zi, ci după cel puțin o săptămână de mers pe jos constant. Abia atunci vom observa următoarele rezultate terapeutice:
- Atunci când ne plimbăm, creierul nu este preocupat de nimic altceva. Mersul pe jos este o activitate simplă, ce îți oferă o porție generoasă de oxigen. Aerul curat reușește să-ți accentueze starea de bine.
- În aceste momente este stimulat lobul frontal, acesta find asociat cu creativitatea și starea de spirit. Dacă mai adăugăm în ecuație și eliberarea naturală de endorfine, magia se întâmplă. Creierul se încarcă de euforie și optimism.
- Odată cu îmbunătățirea dispoziției, se dezvoltă și creativitatea. Nu mai simțim nicio presiune. Hormonul numit cortizol ce este secretat în perioadele de stres dispare. În acest moment, începem să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Devenim mai relaxați, mai entuziasmați.
- În general, ne desfășurăm activitatea în locuri foarte strâmte. Acestea sunt spații limitate și pline de oameni. Locurile acestea familiare ne fac, de obicei, mai tensionați. Dar atunci când facem o plimbare în natură, spațiul deschis este perceput ca un act de libertate și expansiune.
Contactul cu natura și mersul pe jos
Conform doctorului Jose Angel Obeso, trebuie să căutăm un contact cu natura. Este ca și cum ne-am întoarce în pântecele mamei. Nu este un act spiritual ci o necesitate organică. Dacă ne plimbăm prin oraș, nu facem decât să ne contaminăm cu aerul pe care îl respirăm.
Te-ar putea interesa și:
Prin intermediul acestui articol, te invităm încă o dată să adopți obiceiul de a merge pe jos în fiecare zi, pentru cel puțin o jumătate de oră. Plimbă-te prin parc, în munți, pe plajă.
Vei vedea că în doar câteva săptămâni sănătatea ta fizică și psihică se va îmbunătăți. Mersul pe jos este, fără îndoială, mai bun decât analgezicele sau vitaminele!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-9280.2008.02225.x
- Mayer, F. S., Frantz, C. M. P., Bruehlman-Senecal, E., & Dolliver, K. (2009). Why is nature beneficial?: The role of connectedness to nature. Environment and Behavior. https://doi.org/10.1177/0013916508319745
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.