9 metode și sfaturi pentru a elimina flegma
Remediile naturale și tratamentele medicale eliberate fără sau cu prescripție medicală pot fi folosite pentru a elimina flegma. Flegma este un mucus gros și lipicios produs de membranele mucoase ale tractului respirator, a cărui funcție este protecția împotriva pătrunderii diferitelor particule. Vă prezentăm cele mai bune metode și sfaturi pentru a elimina flegma!
Membranele mucoase căptușesc gura, nasul, gâtul, sinusurile și plămânii. Deci, flegma este distribuită pe scară largă și tinde să fie mai fluidă și mai fină atunci când pacientul este sănătos. În caz de expunere la multe particule sau la o infecție, flegma devine mai groasă.
Atunci când se acumulează în căile respiratorii, în special în tuburile bronșice mici, apar congestia, tusea și dificultățile de respirație.
Flegma și funcția sa protectoare
Funcția acestui mucus este de a proteja tractul respirator, deoarece este responsabil de captarea particulelor din exterior, inclusiv viruși și bacterii. Flegma facilitează expulzarea lor prin mecanismul tusei.
În acest fel, funcționează pentru a preveni infecțiile respiratorii. Dacă există un exces de flegmă, acesta poate avea la bază infecții subiacente. În acest caz, apar și alte simptome:
- Disconfort general
- Secreții nazale
- Tuse
Excesul de flegmă este, de asemenea, legat de următoarele patologii:
- Reflux gastroesofagian
- Alergii
- Astm bronșic
- Bronșită cronică
- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
- Fibroză chistică
9 metode și sfaturi pentru a elimina flegma
Remediile la domiciliu ameliorează adesea problema. Totuși, la unii pacienți sunt necesare medicamente.
1. Vapori de apă
Vaporii de apă acționează pentru a elimina flegma deoarece ajută la subțierea mucusului. Acest lucru îi permite să se separe mai ușor de membranele mucoase și să fie expulzată mai rapid.
Fierbeți apa și stați cu fața peste aburi, de preferat cu un prosop pe cap. Ameliorarea este, de obicei, imediată. Se recomandă să inhalați abur între 5 și 10 minute de mai multe ori pe zi.
Atenție! Trebuie să aveți grijă la apa fierbinte și la manipularea acesteia și să evitați utilizarea tehnicii la copii.
Pe lângă apa fierbinte, pot fi folosite plante medicinale cu efecte expectorante și mucolitice, precum mentă, eucalipt, oregano, salvie, cimbru și rozmarin. Plantele pot fi folosite sub formă de uleiuri esențiale în difuzor sau umidificator.
Pentru a elimina flegma folosind această metodă, și un duș sau o baie fierbinte poate fi de ajutor. Camera va fi umplută cu abur.
Recomandăm: Cum scapi de grăsimea abdominală: usturoi și lămâie
2. Umidificarea aerului
Este recomandat să folosiți zilnic un umidificator și să țineți ferestrele și ușile închise. Dacă nu îl puteți folosi toată ziua, este de preferat noaptea. Umidificatoarele trebuie curățate în mod regulat.
3. Nebulizări cu soluție salină hipertonică
Soluția salină hipertonică este disponibilă fără prescripție medicală și provoacă o creștere a concentrației de sare în căile respiratorii, ceea ce ajută la subțierea și eliminarea flegmei. Se folosește cu un nebulizator și este recomandată copiilor peste 6 ani.
4. Hidratare și temperatură adecvate
Pentru a elimina flegma, este necesar să vă hidratați. De asemenea, sunt recomandate băuturile calde sau fierbinți.
Apa fierbinte cu lămâie este foarte benefică pentru eliminarea flegmei, la fel ca și consumul de lichide precum supele sau ceaiurile din plante.
5. Ceaiuri
Infuziile de plante sunt recomandate pentru fluidizarea și eliminarea flegmei:
- Muşeţel
- Eucalipt
- Curcumă
- Scorţişoară
- Ghimbir
Turmericul conține curcumină, care are proprietăți antibacteriene. Ghimbirul are proprietăți multiple care ajută la eliminarea rapidă a flegmei. Mierea, ca adaos, are efect antibacterian, antiviral și antifungic. Lămâia conține vitamina C și ajută la îmbunătățirea acțiunii sistemului imunitar.
Consumul de ceai fierbinte cu miere și lămâie înmoaie flegma și reduce producția acesteia.
6. Alimente care favorizează eliminarea flegmei
Consumați alimente care promovează eliminarea flegmei. Cele mai utilizate sunt următoarele:
- Ceapă
- Scorţişoară
- Usturoi
- Cayenne pudră
- Rodie
- Rădăcină de lemn dulce
- Guava
Ceapa are un efect mucolitic, bronhodilatator și expectorant. Prin urmare, consumul său și chiar inhalarea vaporilor ajută la eliminarea flegmei.
7. Gargară
Se recomanda gargara cu apa călduță, de preferat cu o linguriță de sare. Trebuie repetată de mai multe ori.
8. Ridicarea capului
Excesul de mucus, mai ales atunci când se adună în căile respiratorii inferioare, poate perturba somnul. Pentru a îmbunătăți odihna și drenajul, țineți capul ridicat folosind perne suplimentare, astfel încât să dormi înclinați.
9. Medicamente fără prescripție medicală
Există diferite medicamente fără prescripție medicală care pot elimina flegma:
- Decongestionante: deși mucusul din nas nu face parte din flegmă, reducerea congestiei mucoasei nazale permite deschiderea căilor respiratorii. Medicamentele vin sub formă de tablete, capsule, lichide, siropuri sau spray-uri nazale.
- Expectorante: cum ar fi guaifenesina. Nu sunt întotdeauna eficiente, dar un medic poate evalua dacă merită adăugate în schema da tratament.
- N-acetilcisteină: servește la dizolvarea mucusului din tractul respirator, ceea ce scade frecventa tusei. Persoanele cu bronhospasm ar trebui să o folosească cu prudență.
Citiți și: Erupția cutanată pe brațe: posibile cauze și tratamente
Când ar trebui să mergeți la medic pentru excesul de flegmă?
Există situații și semne care necesită un consult medical:
- Excesul de flegmă nu poate fi eliminat mai mult de o săptămână.
- Congestia flegmei se agravează brusc.
- Mucusul își schimbă culoarea, progresând la o consistență asemănătoare puroiului.
- Flegma este însoțită de tuse cu sânge, febră, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare.
Fumătorii ar trebui să renunțe la fumat atunci când au flegmă. În plus, trebuie să adopte o dietă care întărește sistemul imunitar, cu cantități mari de vitamina C, probiotice și zinc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barker S. Honey for acute cough in children. Paediatrics & Child Health. 2016;21(4).
- Cortes-Telles, A., Che-Morales, J. L., & Ortiz-Farías, D. L. (2019). Estrategias actuales en el manejo de las secreciones traqueobronquiales. Neumología y cirugía de tórax, 78(3), 313-323.
- Mousa H. Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):166-174.
- Randell, S. Boucher, R. Effective mucus clearance is essential for respiratory health. American Thoracic Society, 2006;35(1):20-28.
- Sanu A, Eccles R. The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu. Rhinology. 2008 Dec;46(4):271-5.
- Shigeharu I, Toshio T, Hideyo Y. Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 2001;47(5).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.