Logo image
Logo image

Mobilul și radiațiile: top 10 telefoane periculoase

3 minute
Tehnologia celulară ne afectează pe toți. În prezent, populația lumii depășește 7 miliarde de oameni, dintre care 5 miliarde folosesc mobilul.
Mobilul și radiațiile: top 10 telefoane periculoase
Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2019

În ultimii ani, mulți medici specialiști au tras un semnal de alarmă în privința folosirii excesive a aparaturii electronice care ne invadează din ce în ce mai mult viața. Problema e reprezentată în special de radiațiile emise de unele telefoane mobile periculoase.

Poate părea ciudat și aproape o nebunie, deoarece această tehnologie avansată se presupune că ne aduce soluții și ne este de ajutor în viața de zi cu zi.

Totuși, această îngrijorare se bazează pe argumente deoarece, pe măsură ce tehnologia avansează, mai ales cea wireless (fără fir), undele și frecvențele radio folosite ne pot afecta, în timp, organismul.

S-a ajuns în punctul în care mobilul poate produce cancer și alte boli periculoase. Odată cu descoperirile în domeniul wireless-ului, trebuie să ne concentrăm asupra celui mai important aparat în evoluția tehnologiei: mobilul. Vă vom explica cum poate mobilul să declanșeze cancerul dar și alte probleme de sănătate.

De ce sunt periculoase radiațiile emise de telefoane?

Some figure

Cercetările recente au arătat că atunci când folosim frecvent mobilul nu suntem în siguranță așa cum s-a crezut. Iată motivele:

  • Tehnologia a evoluat și suferă multe schimbări într-un timp scurt, datorită faptului că a crescut numărul și durata apelurilor.
  • Mărirea duratei în care folosim mobilul duce la creșterea duratei expunerii la radiații, prin urmare crește și riscul apariției cancerului.
  • Un alt motiv este creșterea numărului de utilizatori ai telefoniei mobile în lume.
  • La nivel global, se estimează că în 2010 erau mai mult de 5 miliarde de utilizatori ai serviciilor mobile.

Vezi și:

6 recomandări pentru prevenirea cancerului mamar

Radiațiile pot provoca cancer? Ce spun studiile de specialitate

Some figure

Potrivit datelor oferite de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, în 2011, mobilul era clasificat în Grupa 2B (posibil cancerigen). Adică “există un risc” ca aceste aparate să ducă la apariția cancerului.

Pentru a ajunge la această concluzie, agenția a folosit date pe termen lung legate de folosirea intensivă a unor diferite tipuri de celulare.

Deși în prezent nu există destule probe științifice pentru a trage o concluzie, experți în domeniu cred că mobilul și industria telefoniei pot duce omenirea în pragul unui declin al sănătății.

Anumite probleme de sănătate au fost deja asociate cu radiațiile emise de telefoane periculoase. De exemplu:

  • Dureri de cap repetate
  • Hipertensiune arterială
  • Apariția timpurie a bolii Alzheimer
  • Cancer

Te invităm să citești și:

Ce este nomofobia? Câteva informații esențiale

Care sunt cele mai periculoase telefoane cu cele mai mari niveluri de radiații?

Pentru ca un aparat mobil să obțină certificarea de la Comisia Federală a Comunicațiilor (FCC) și să obțină dreptul de a fi vândut pe piață, rata specifică de absorbție (SAR) trebuie să fie mai mică de 1,6 W pe kilogram.

Ținând cont de acest lucru, am alcătuit o listă cu 10 telefoane mobile ce emit cele mai mari cantități de radiații:

  1. MOTOROLA DROID MAX
    SAR: 1.54
  2. MOTOROLA DROID ULTRA
    SAR: 1.54
  3. MOTOROLA MOTO E
    SAR: 1.5
  4. ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
    SAR: 1.49
  5. HUAWEI VITRIA
    SAR: 1.49
  6. KYOCERA HYDRO EDGE
    SAR: 1.48
  7. KYOCERA KONA
    SAR: 1.45
  8. KYOCERA HYDRO XTRM
    SAR: 1.44
  9. NOKIA ASHA 503
    SAR: 1.43
  10. BLACKBERRY Z30
    SAR: 1.41

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dubey, R. B., Hanmandlu, M., & Gupta, S. K. (2010). Risk of brain tumors from wireless phone use. Journal of Computer Assisted Tomography. https://doi.org/10.1097/RCT.0b013e3181ed9b54
  • Narayanan, S. N., Kumar, R. S., Potu, B. K., Nayak, S., Bhat, P. G., & Mailankot, M. (2010). Effect of radio-frequency electromagnetic radiations (RF-EMR) on passive avoidance behaviour and hippocampal morphology in Wistar rats. Upsala Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.3109/03009730903552661
  • Mortazavi, S. M. J., Mahbudi, A., Atefi, M., Bagheri, S., Bahaedini, N., & Besharati, A. (2011). An old issue and a new look: Electromagnetic hypersensitivity caused by radiations emitted by GSM mobile phones. Technology and Health Care. https://doi.org/10.3233/THC-2011-0641
  • Szmigielski, S. (2013). Cancer risks related to low-level RF/MW exposures, including cell phones. Electromagnetic Biology and Medicine. https://doi.org/10.3109/15368378.2012.701192

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.