Motive pentru a consuma fistic în fiecare zi
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Pe lângă faptul că este foarte gustos, fisticul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Acestea se datorează valorilor sale nutriționale excepționale. Beneficiile oferite acoperă aproape toate funcțiile organismului. Citește în continuare și descoperă principalele motive pentru a consuma fistic în fiecare zi.
Fistic
Chiar dacă toate fructele oleaginoase sunt sănătoase și hrănitoare, fisticul se remarcă prin valorile sale nutriționale complete și beneficiile extraordinare oferite organismului. Acesta are un conținut foarte ridicat de fibre și grăsimi, dar este bogat și în vitamine, minerale, proteine și acizi grași esențiali.
Fisticul provine din Orient și este consumat de mii de ani. În prezent, țara care îl produce în cea mai mare cantitate este Iran.
Motive pentru a consuma fistic în fiecare zi
În articolul de astăzi, îți prezentăm principalele proprietăți benefice ale fisticului, care te vor convinge să savurezi acest fruct în fiecare zi.
Fisticul este diuretic
Datorită conținutului bogat de potasiu, fisticul ajută la combaterea retenției de apă. Astfel, acest aliment te ajută să slăbești și reduce umflăturile prezente cu precădere la nivelul abdomenului și al picioarelor. Fisticul este recomandat și în cazul edemului.
Îmbunătățește sănătatea aparatului cardiovascular
Fisticul este un remediu excelent pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorită conținutului bogat de fitosteroli, arginină, resveratrol și luteină, acest aliment:
- Combate hipertensiunea arterială
- Scade nivelul de colesterol
- Îngrijește mușchii inimii
- Previne ateroscleroza
Reglează sistemul nervos
Acest fruct oleaginos se remarcă printr-un conținut bogat de magneziu, un mineral care hrănește sistemul nervos, reglând activitatea acestuia. Astfel, fisticul previne anxietatea, nervozitatea, depresia, stresul și insomnia.
Conține antioxidanți
Fisticul este bogat în antioxidanți precum vitamina C, vitamina E, seleniu și resveratrol. Acești nutrienți apără organismul împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, atât la nivel celular, cât și extern. Prin urmare, consumul de fistic previne îmbătrânirea prematură.
Ajută la slăbit
Cum ar putea un fruct oleaginos, bogat în grăsimi și calorii, să ajute la slăbit? Dacă sunt consumate cu moderație, oleaginoasele sunt alimente hrănitoare, bogate în fibre și grăsimi solubile. Astfel, când le consumăm întregi, acestea accelerează metabolismul și reduc pofta de grăsimi nesănătoase.
Proprietăți anti-diabet
Datorită conținutului ridicat de beta-caroten, procianide și fibre, fisticul ajută la prevenirea diabetului de tip 2. Consumul regulat al acestui aliment scade glicemia și rezistența la insulină.
Protejează vederea
Conținutul de luteină, riboflavină și zeaxantină al fisticului ajută la prevenirea și combaterea problemelor cu vederea.
Este laxativ
Fisticul este foarte bogat în fibre, un nutrient care reglează tranzitul intestinal. Prin urmare, dacă este inclus într-o dietă bogată în fructe și legume, acest aliment tratează constipația.
Are proprietăți afrodiziace
Fisticul poate ajuta și la îmbunătățirea vieții sexuale. Având un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, antioxidanți și steroli, acest super-aliment stimulează libidoul și îmbunătățește funcționarea organelor sexuale.
Este anticancerigen
Antioxidanții din fistic, precum vitamina E și resveratrolul, ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar.
Previne bolile neurodegenerative
Unul dintre principalele motive pentru a consuma fistic este ajutorul oferit în prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Acest beneficiu se datorează conținutului de resveratrol.
Previne anemia
Fisticul este bogat în fier, un mineral care trebuie consumat zilnic pentru a preveni anemia. Totodată, este indicat să adopți o dietă diversificată și să consumi alimente care conțin vitamina C (citrice, ardei, etc.) pentru a facilita absorbția fierului în organism.
Ce cantitate de fistic trebuie să consumi zilnic?
Oleaginoasele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, însă trebuie consumate cu moderație, deoarece sunt foarte sățioase.
În general, este indicat să mănânci o mână de nuci pe zi. În cazul fisticului, îți recomandăm să consumi 49 de fructe zilnic, ceea ce corespunde unei cantități de 30 g de fistic decojit.
În plus, este recomandat să mănânci fistic fără sare, pentru a preveni excesul de sodiu în organism, o problemă ce poate diminua beneficiile acestui fruct.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: Composition and potential health benefits. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x
- Mohammadifard, N., Salehi-Abargouei, A., Salas-Salvadó, J., Guasch-Ferré, M., Humphries, K., & Sarrafzadegan, N. (2015). The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.091595
- Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.117366
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.