Oxitocina sau hormonul dragostei are o latură negativă
Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña
Oxitocina sau hormonul dragostei produce o senzație intensă, pură și magică, atât la nivel biologic, cât și emoțional. Aceasta este cunoscută și ca molecula îmbrățișării, chimia fericirii și formula chimică a relației dintre părinți și copii.
De exemplu, oxitocina este esențială în momentul nașterii. Aceasta joacă un rol important în alăptare și în crearea legăturii puternice dintre mamă și copil. Fără îndoială, această legătură este fundamentală pentru supraviețuirea rasei umane și a celorlalte mamifere.
Tocmai de aceea, oxitocina, produsă în hipotalamus și secretată de glanda hipofiză posterioară, este una dintre cele mai benefice substanțe din corp. Putem spune că acest mic hormon este esența chimică a dragostei.
Însă, dacă ți-am spune că oxitocina ascunde și o latură dăunătoare? Această substanță prezintă și un aspect mai puțin benefic, care poate avea un impact negativ asupra integrității noastre emoționale.
Suntem siguri că multe persoane sunt interesate de acest subiect. În rândurile de mai jos, îți prezentăm mai multe informații despre oxitocină. Citește în continuare pentru a obține o perspectivă completă asupra acestui hormon multilateral.
Oxitocina sau hormonul dragostei crează relații bazate pe dependență
Dacă ai o avut vreodată o relație bazată pe dependență, probabil erai sub influența unuia dintre aspectele mai întunecate ale oxitocinei. Într-o astfel de relație, pasiunea îți anulează identitatea și prioritățile. Poți deveni chiar captivul acelei persoane, neglijând aspecte importante ale vieții tale.
Poate părea o metaforă sau o analogie simplistă, dar neuropsihologii compară acest tip de infatuare cu beția sau intoxicarea. În situația descrisă mai sus, este ca și cum ai fi luat o „supradoză” de oxitocină. În acest caz, devii dependent de o dragoste care te face să suferi, dar de care nu te poți elibera.
Oxitocina și relațiile sociale
Specialiștii au inclus oxitocina în categoria nonapeptidelor (peptide care conțin nouă aminoacizi).
- Oxitocina acționează ca un hormon, dar și ca un neurotransmițător. Datorită ei, putem lua decizii legate de interacțiunile noastre sociale. Astfel, afișăm comportamente bazate pe generozitate, empatie sau altruism.
- Până de curând se credea că oxitocina eliberată de creier este „remediul” cheie pentru a reduce stresul și anxietatea generate adesea de interacțiunile sociale de zi cu zi. Aceste stări pot apărea chiar și atunci când interacționăm cu persoane dragi și apropiate.
- Astăzi însă, datorită studiilor realizate între timp, s-a dovedit că oxitocina poate avea și un efect negativ. Aceasta poate duce la stabilirea unor relații mai puțin benefice. Obsesia conduce ambii parteneri încet, dar sigur, pe calea autodistrugerii.
Oxitocina sau hormonul dragostei și alcoolul: două substanțe care, în exces, ne fac să pierdem controlul
Faptul că dragostea este uneori o catastrofă chimică nu este doar o exagerare poetică, ci o realitate indubitabilă.
- Se știe că la nivel cerebral există multe asemănări între oxitocină și alcool.
- Ambele mediază transmiterea neurotransmițătorilor GABA în cortexul prefrontal și în structurile limbice. În plus, ambele au capacitatea de a potența efectele stresului și ale anxietății. Totodată, alcoolul și oxitocina pot diminua senzația de frică pe care o resimțim în momentele în care vrem să afișăm anumite comportamente.
- Sub influența ambelor substanțe, ne simțim mai siguri pe noi, mai curajoși și simțim o dorință mai mare de a experimenta.
Tocmai de aceea, dragostea bazată pe o euforie a pasiunii și pe o obsesie aproape bolnăvicioasă se simte aproape ca o beție. Prin urmare, ne este mai greu să găsim un echilibru sau o perspectivă clară și obiectivă asupra situației.
Neurologii și psihologii au devenit fascinați de efectul intens al oxitocinei asupra anumitor persoane. Totuși, nu te gândi că ai putea crea și comercializa o nouă băutură pe bază de oxitocină care să înlocuiască alcoolul. Această opțiune nu este viabilă.
În schimb, posibilitatea de a folosi oxitocina pentru a trata depresia în diverse stadii, precum și anumite afecțiuni clinice este cât se poate de reală.
Dragostea este un drog foarte puternic
Atunci când suntem îndrăgostiți, creierul nostru eliberează o combinație magică de dopamină, serotonină, noradrenalină… și lista poate continua.
- Datorită acestor neurotransmițători simțim mai multă energie, pasiune, dorință de a experimenta.
- Oxitocina sau hormonul dragostei este cea care contribuie la eliberarea tuturor acestor substanțe. La rândul lor, ele stimulează producția unui agent și mai puternic: fenetilamina.
- Acest compus chimic endogen aparține familiei amfetaminei. Fenetilamina se menține în creierul uman în concentrații ridicate timp de aproximativ 4 ani.
Acest fapt explică perioada inițială de pasiune intensă din cadrul unei relații. La început, suntem ca niște sateliți care se învârt în jurul unei planete. Nu mai putem vedea nimic altceva în univers. Această stare este complet normală. Însă trebuie să fim atenți să nu ne pierdem busola interioară și să nu uităm unde este nordul.
Chiar dacă îndrăgostirea poate fi o experiență magică, trebuie să ai grijă să nu îți compromiți integritatea personală. Nu te lăsa prins în vârtejul de emoții „îmbătătoare” care rezultă în urma fluxului de oxitocină din creier.
Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bustos M Martín. Núcleo accumbens y el sistema motivacional a cargo del apego. Rev. chil. neuro-psiquiatr. [Internet]. 2008 Sep [citado 2018 Nov 07] ; 46( 3 ): 207-215. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-92272008000300006&lng=es
- Flores, G. La fórmula química de cupido. Revista digital universitaria [Internet] 2008 Nov [cit 2018 Nov 07] 11 (9). Disponible en: http://www.revista.unam.mx/vol.9/num11/art90/art90.pdf
- University of Birmingham. “The dark side of the ‘love hormone:’ Similarities with the effects of alcohol.” ScienceDaily. ScienceDaily, 19 May 2015. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150519210251.htm
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.