Păpădia – beneficii și utilizări nebănuite
Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă răspândită în emisfera nordică, în special în Europa și America de Nord, ce are numeroase beneficii
Cultivată timp de secole, aceasta este deseori inclusă în salate și prezintă un gust mai amar decât rucola și andiva belgiană.
Cele mai cunoscute trăsături ale păpădiei sunt frunzele sale crestate, rigide și aspre și florile sale circulare galbene. Floarea de păpădie are semințe albe asemănătoare pufului, care sunt răspândite de vânt pe pământul din apropiere. Din acest motiv, păpădiile acoperă suprafețe mari.
Păpădia are numeroase beneficii și datorită nutriențior din compoziția sa:
- Carbohidrați
- Vitamina B
- Vitamina C
- Beta-caroten
- Potasiu
- Falvonoide
- Acid oleic
- Acid linoleic
- Tanini
Ce componente ale păpădiei sunt comestibile?
Primăvara reprezintă anotimpul ideal pentru a aduna mugurii fragezi de păpădie și a-i include în salate. De asemenea, poți să îi depozitezi într-un sac din pânză pentru a se usca. Rădăcinile de păpădie pot fi strânse la sfârșitul verii sau iarna și depozitate în recipiente etanș.
Iată cum poți utiliza diferitele componente comestibile ale păpădiei:
Frunzele
Sunt asemenea spanacului și pot fi consumate crude (în salate) sau gătite (dacă, de pildă, le folosești ca umplutură pentru plăcinte). Gustul frunzelor de păpădie devine amărui după ce planta se maturizează foarte mult, drept pentru care este indicat să le consumi cât timp sunt muguri sau nu s-au rigidizat încă.
Multe persoane consumă infuzii preparate din frunze de păpădie în scop medicinal.
Florile
Înainte să se deschidă, poți pune florile de păpădie la murat în sare și oțet, la fel cum ai face cu bobocii caperului. Florile de păpădie murate pot fi prăjite sau incluse în salate proaspete.
Rădăcina
De îndată ce planta se maturizează (acest proces durează aproximativ doi ani), poți tăia o parte din rădăcina sa. Rădăcina de păpădie poate fi prăjită sau utilizată ca înlocuitor pentru cafeină în diferite infuzii.
Te-ar putea interesa și
Păpădia, beneficii și proprietăți medicinale
Iată care sunt principalele beneficii pentru sănătate pe care păpădia ni le pune la dispoziție:
Remediu pentru diabet
În Europa, păpădia este o plantă foarte populară în rândul diabeticilor. Rădăcina acesteia conțin zaharuri ușor de digerat.
Remediu pentru problemele renale și urinare
Denumirea în franceză a păpădiei este „pissenlit”, adică „a urina în pat”. Această denumire vine de la faptul că păpădia a fost utilizată timp de secole pentru a stimula rinichii.
Mai mult, această plantă poate tonifia rinichii, trata infecțiile tractului urinar și elimina pietrele la rinichi. Păpădia este un diuretic excelent care, spre deosebire de medicamentele din comerț, nu cauzează pierderea potasiului.
Fortifică tractul digestiv
Păpădia este un laxativ blând, un tonic amărui care stimulează pofta de mâncare la pacienții care se recuperează după o boală. În plus, această plantă stimulează producția bilei și ameliorează constipația și tulburările gastrice.
Este benefică pentru ficat
Ca să elimini toxinele care s-au acumulat în corpul tău, este indicat să apelezi la păpădie. Aceasta este foarte benefică pentru ficat, fiind utilizată pentru a trata hepatita, icterul, cancerul și tumorile apărute la nivelul ficatului.
Păpădia are, de asemenea, beneficii și abilități de a curăța sângele de grăsimi (colesterol) și acid uric și de a trata toxiinfecțiile alimentare.
Este un tonic pentru piele
Păpădia a fost utilizată mult timp ca tratament împotriva unor probleme cutanate precum erupțiile, eczemele și psoriazisul. Poți prepara o infuzie cu o mână cu flori de păpădie și o cană de apă fierbinte.
Lasă infuzia să se răcească și vei obține un remediu excelent pentru a spăla rănile. Nu trebuie decât să umezești puțină vată în infuzia de păpădie și să aplici lichidul pe regiunea afectată.
Citește și
Ca tratament împotriva anemiei
Frunzele de păpădie au un conținut semnificativ de fier, element util pentru a preveni și trata anemia. Păpădia ajută organismul să se recupereze în urma unei deficiențe de fier și este un ingredient ideal pentru femeile care dezvoltă această boală în timpul sarcinii.
Menține sănătatea oculară
Persoanele cu o vedere nocturnă slabă sau cele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o deformare maculară pot consuma păpădie pentru a-și îmbogăți dieta cu vitamina A, beta-caroten și helenin. Acești trei nutrienți susțin abilitatea ochilor de a captura lumina și protejează vederea.
Tratează varicele și hemoroizii
Acest beneficiu se datorează taninilor din componența păpădiei. Taninii oferă un efect relaxant și calmant, ce poate ameliora problemele circulatorii externe și periferice, precum varicele și hemoroizii.
Ca să tratezi aceste probleme, este indicat să faci o baie de șezut cu o infuzie preparată din o mână de frunze de păpădie și apă. O altă variantă este să umezești puțină vată în această infuzie și să aplici lichidul direct pe regiunea afectată.
Efecte secundare și contraindicații ale consumului de păpădie
În general, păpădia nu provoacă efecte secundare nedorite, în afara cazului în care ești alergic la ea. Dacă însă consumi păpădie în exces, riști să experimentezi diaree, arsuri la stomac sau disconfort gastric.
Tulpinile proaspete de păpădie pot fi toxice dacă sunt consumate de copii. Nu este indicat să utilizezi tinctură de păpădie în timpul sarcinii, această substanță având un nivel ridicat de alcool. Dacă ești gravidă și vrei să profiți de beneficiile păpădiei, consumă porțiuni mici din această plantă (proaspete sau uscate).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kandori, I., Hirao, T., Matsunaga, S., & Kurosaki, T. (2009). An invasive dandelion unilaterally reduces the reproduction of a native congener through competition for pollination. Oecologia. https://doi.org/10.1007/s00442-008-1250-4
- Jenzen, D. H. (1977). What Are Dandelions and Aphids? The American Naturalist. https://doi.org/10.1086/283186
- Oh, S. M., Kim, H. R., Park, Y. J., Lee, Y. H., & Chung, K. H. (2015). Ethanolic extract of dandelion (Taraxacum mongolicum) induces estrogenic activity in MCF-7 cells and immature rats. Chinese Journal of Natural Medicines. https://doi.org/10.1016/S1875-5364(15)30084-4
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.