Logo image
Logo image

Partenerul vorbește urât: ce pot face?

4 minute
Un cuvânt de dispreț, o insultă sau o frază care urmărește să ne umilească doare la fel de mult ca o lovitură. Ce putem face atunci când partenerul nostru începe să comunice agresiv?
Partenerul vorbește urât: ce pot face?
Ultima actualizare: 24 iunie, 2022

Cu cât suntem mai atașați de cineva, cu atât vor avea un efect mai mare asupra noastră cuvintele sale. Uneori, anumite expresii sau comentarii ne pot răni. Sunt multe persoane care se plâng că „partenerul meu îmi vorbește urât și nu știu ce să fac” sau „în fiecare zi îmi vorbește cu mai puțin respect și nu știu cum să procedez”.

Cum ar trebui să acționăm în aceste situații? Primul și cel mai important lucru este să nu permitem acestui tip de dinamică să devină un obicei. Comunicarea violentă sau agresivă este o formă de abuz. Consecințele trăirii luni de zile (sau ani) într-un context în care insultele sau hărțuirea sunt frecvente au un impact psihologic serios.

Progresia abuzului

Acest tip de comportament în care sunt folosite cuvinte jignitoare sau agresive în cadrul relației apare progresiv. La început, partenerul face glume proaste și comentarii sarcastice. Apar și râsete și un „Nu am vrut să spun asta, dragă”.

Aceste comportamente capătă putere în timp, erodându-ne în tăcere, până când cuvintele devin adevărate lovituri la adresa stimei de sine și a demnității.

Citiți mai mult: Care sunt semnele abuzului verbal?

Some figure

Abuzul pe care ne este greu să-l recunoaștem atunci când partenerul vorbește urât

Dacă este ceva care trebuie luat în considerare, este faptul că într-o relație nu este suficient să iubim mult. Există iubiri care dor și oameni care, deși iubesc, iubesc urât.

Astfel, pentru ca angajamentul față de cineva să fie satisfăcător, fericit și de durată, trebuie, înainte de toate, să existe o bună comunicare. A putea ajunge la înțelegeri și a avea o legătură emoțională este o garanție a succesului.

Din moment ce nu găsim întotdeauna persoana potrivită, este important să ne dăm seama cine merită timp, efort și afecțiune și cine nu. Uni oameni nu sunt pe deplin conștienți că acest dispreț zilnic este o formă de abuz.

Sunt mulți care nu vor să accepte pe deplin că, dacă partenerul vorbește urât, este foarte probabil să fie într-o relație abuzivă.

Care sunt semnele comunicării abuzive?

După cum relevă studiile științifice, precum cel realizat la Universitatea Case Western din Cleveland (Statele Unite), între 50 și 80% dintre oameni au suferit la un moment dat abuz emoțional. Comunicarea abuzivă și faptul că ni se vorbește urât este o caracteristică recurentă. Se manifestă prin următoarele semne:

  • Bătaie de joc
  • Judecăți absurde
  • Reacții urâte și nefondate, cu insulte și agresivitate
  • Conversații terminate în ceartă și țipete
  • Ironie și sarcasm care dor. Partenerul nu ezită să ne ridiculizeze în fața celorlalți.
  • Comunică fără empatie
  • Vinovăție
  • Dominare și subevaluare

Cum să ne comportăm când partenerul ne vorbește urât?

Lucrările de cercetare, precum cele efectuate în cadrul Facultății de Psihologie a Universității din Georgia (Statele Unite), ne arată că o bună comunicare garantează satisfacția în relație. Așa cum am subliniat mai sus, în afară de afecțiune și dialog bun, trebuie să luăm în considerare și alți factori, cum ar fi cei emoționali.

În acest fel, atunci când partenerul vorbește urât, este esențial să avem grijă de stima de sine și echilibrul emoțional. Orice mică jignire ne afectează. Apar durerea, disconfortul și nefericirea. Cum să acţionăm, deci, în aceste cazuri?

Ce se află în spatele acestei comunicări agresive?

Trebuie să știm ce motivează modul de comunicare al partenerului nostru. Trece printr-un moment dificil? Nu știe cum să gestioneze anxietatea sau stresul?

Uneori, factori precum problemele de muncă sau traume personale nerezolvate se află în spatele agresivității. Este important să știm întotdeauna ce se află în spatele comportamentului. Cu toate acestea, uneori poate să nu fie ceva specific. Uneori ne putem confrunta cu un stil de personalitate obișnuit cu acest tip de comportament.

Some figure

Atitudine asertivă: ceea ce așteptăm și ceea ce nu putem permite

Când partenerul vorbește urât, nu putem ignora acest fapt. Dacă nu răspundem, abuzul va continua și chiar va fi mai rău. Este necesar, așadar, să acționăm asertiv și să clarificăm aceste aspecte.

Trebuie să precizăm ce cuvânt, expresie, comentariu sau conversație ne-a rănit. Vom cere ca acest tip de comportament să nu fie repetat, dând exemple de aspecte pe care le așteptăm: respect, înțelegere, empatie, complicitate, a fi ascultat, a putea ajunge la înțelegeri, etc.

Citiți și: Efectele abuzului emoțional asupra sănătății

Luați o decizie dacă partenerul vorbește urât!

Cuvintele rele dor la fel de mult ca o lovitură sau o rană. Comunicarea agresivă este abuz psihologic și, prin urmare, nu putem și nu trebuie să-l toleram. În cazul în care partenerul nu își schimbă atitudinea și continuă să ne vorbească urât, trebuie să luăm o decizie.

O despărțire la timp util salvează stima de sine și demnitatea. Nu vom tolera intolerabilul. Dragostea autentică nu doare și, mai presus de toate, se comunică cu respect folosind o bună conexiune emoțională. Să ținem cont de asta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.)14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
  • Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
  • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
  • Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.