Logo image
Logo image

Părul copiilor – cum trebuie îngrijit?

5 minute
Alimentația copilului este un aspect foarte important. Pe lângă faptul că ajută corpul să dezvolte și să fie sănătos și puternic, alimentele pe care micuții le consumă influențează creșterea părului acestora.
Părul copiilor – cum trebuie îngrijit?
Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Părul copiilor poate fi influențat de numeroși factori de-a lungul timpului. De pildă, bebelușii tind să aibă foarte puțin păr pe cap, însă podoaba capilară a acestora se dezvoltă foarte repede pe măsură ce cresc. Astfel, părul copiilor noștri poate deveni peste noapte gros și dezordonat.

Din acest motiv, îngrijirea părului copiilor este un aspect pe care nu ar trebui să-l ignori. Aceștia trebuie învățați de la o vârstă fragedă cum să-și îngrijească părul.

Numai în acest mod pot avea o podoabă capilară puternică și sănătoasă. Fetițele necesită în mod special atenție.

Părul nu este o componentă ce îndeplinește un simplu rol estetic. Îngrijirea adecvată a acestuia este o chestiune de igienă personală și orice copil trebuie să învețe să se îngrijească corespunzător.

În articolul de azi îți vom prezenta câteva sfaturi simple pentru a îmbunătăți creșterea și sănătatea părului copiilor. Dacă și tu ai un micuț în casă, nu ezita să citești în continuare!

Caracteristici ale creșterii părului la copii

În primul rând, nu-ți face griji dacă bebelușul tău s-a născut cu foarte puțin păr pe cap. Este perfect normal să fie așa. Pe măsură ce crește, podoaba sa capilară se va dezvolta corespunzător.

Creșterea părului este un aspect ce diferă de la copil la copil, așadar este necesar să ai puțină răbdare.

De obicei, majoritatea copiilor au scalpul acoperit de păr până la vârsta de trei ani. Părul copiilor mici tinde să fie lucios și deseori ondulat. Cel mai probabil, podoaba capilară pe care micuțul o are la naștere se va schimba foarte mult în timp.

Există numeroase cazuri de copii născuți cu păr blond, care însă s-a închis la culoare pe măsură ce aceștia au crescut. Această regulă se aplică și ochilor.

Mulți copii, de pildă, se nasc cu ochi albaștri sau gri, iar culoarea irisului lor se stabilizează abia la vârsta de opt sau nouă luni.

De ce au loc atât de multe schimbări? Celulele producătoare de melanină sunt imature în cazul copiilor mici, ceea ce înseamnă că părul și ochii acestora nu au deocamdată culoarea predeterminată de ereditate.

O alimentație benefică pentru părul copiilor

Some figure

După cum bine știi, copiii au în general nevoie de o alimentație echilibrată și variată, bogată în vitamine și proteine. Dar ce fel de nutrienți determină creșterea părului acestora?

Vitamina B (biotina) este un ingredient esențial pentru părul copiilor, în special atunci când aceștia sunt foarte mici. Deși volumul podoabei capilare este determinat de ereditate, dezvoltarea acesteia este strâns legată de mâncarea pe care o consumăm.

Așadar, te sfătuim să incluzi următoarele alimente în dieta zilnică a micuțului tău:

  • Ouă
  • Pâine integrală
  • Brânză sau iaurt
  • Avocado
  • Zmeură
  • Sardine
  • Somon
  • Păstrăv
  • Nuci
  • Banane
  • Roșii

Citește și: 

Căderea părului: 4 remedii naturale

Cum se îngrijește părul copiilor?

Some figure

Părul copiilor necesită aceeași îngrijire ca cel al adulților? Ce putem face pentru ca podoaba capilară a micuților noștri să fie sănătoasă? În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva trucuri utile. Nu ezita să le încerci!

1. Cât de frecvent trebuie spălat părul copiilor?

Părul copiilor nu trebuie spălat zilnic deoarece nu există niciun risc ca acesta să se usuce. În mod ideal, aceștia trebuie spălați pe cap o dată la două zile.

Acest aspect depinde însă și de nivelul de activitate al micuților. Dacă aceștia practică un sport sau transpiră foarte mult, părul lor trebuie spălat mai des.

Ai grijă să-ți speli copilul cu produse hipoalergenice ce nu îi vor dezechilibra pH-ul natural al pielii.

2. Ce poți să faci dacă micuțul tău are un păr greu de pieptănat?

Deseori părul se poate înnoda, devenind foarte greu de pieptănat sau periat. Știi deja că periatul este o practică foarte importantă pentru a stimula creșterea părului și circulația sângelui la nivelul scalpului.

Așadar, te sfătuim să încerci următoarele trucuri pentru a pieptăna mai ușor părul copiilor tăi:

  • Uleiul de nucă de cocos: Beneficiile uleiului de nucă de cocos în ceea ce privește îngrijirea părului sunt semnificative. Una dintre cele mai utile proprietăți ale sale este faptul că acesta are un efect asemănător balsamurilor. Picură puțin ulei de nucă de cocos în palmă și aplică-l pe podoaba capilară a copilului tău, de la rădăcini spre vârfuri. Folosește un pieptene cu dinți rari pentru a deznoda firele.
  • Apă caldă și balsam: Iată un alt truc foarte util. Umple o sticlă cu pulverizator cu apă călduță și adaugă puțin balsam. Agită bine recipientul și pulverizează amestecul obținut pe capul copilului. Când începi să-l piepteni, firele se vor deznoda imediat.
  • Tratament săptămânal pe bază oțet de mere: Pentru a prepara următorul remediu, nu trebuie decât să amesteci 100 ml de apă cu 25 ml de oțet de mere într-o sticlă cu pulverizator. Udă părul copilului și aplică remediul. După ce au trecut 15 minute, spală copilul pe cap cu șamponul său obișnuit. Vei fi surprins de cât de sănătos și lucios va arăta părul micuțului.

3. Nu utiliza ondulatoare sau uscătoare setate la temperaturi ridicate

Nu este nicio problemă dacă, din când în când, ondulezi părul copilului tău cu ocazia unei petreceri sau a unui alt eveniment special. Însă, este indicat să eviți utilizarea produselor și a accesoriilor agresive, precum ondulatoarele, uscătoarele sau vopselele.

Părul copiilor trebuie lăsat să crească în mod natural pentru a fi sănătos.

Te sfătuim să citești și: 

4 uleiuri ce repară părul deteriorat

Dacă îți obișnuiești copilul cu practicile sănătoase pe care ți le-am prezentat în acest articol de la o vârstă fragedă, acesta va ști ce trebuie să facă pentru a-și proteja părul atunci când va crește.

Nu uita, înainte de culcare perie părul micuțului tău și îndepărtează orice accesoriu, cum ar fi elasticele sau agrafele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
  • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
  • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
  • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.