Logo image
Logo image

Pintenii calcaneeni – cauze și tratament

4 minute
Pentru a evita durerea produsă de pintenii calcaneeni, poartă încălțări confortabile și încearcă să efectuezi exerciții localizate, astfel încât să-ți relaxezi călcâiele.
Pintenii calcaneeni – cauze și tratament
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Pintenii calcaneeni sunt porțiuni de piele calcifiată localizate la nivelul călcâielor. Această problemă poate cauza durere atunci când mergem. Principalele cauze ale pintenilor calcaneeni sunt postura corporală greșită, purtarea unor încălțări incomode și alți factori care pot afecta călcâiele.

În articolul de azi vrem să-ți prezentăm câteva informații utile despre pintenii calcaneeni, inclusiv factorii care îi produc și diversele tratamente disponibile împotriva lor.

Tot ce trebuie să știi despre pintenii calcaneeni

Some figure

Durerea este unul dintre simptomele caracteristice ale pintenilor calcaneeni. Pe măsură ce călcâiele se inflamează, durerea experimentată crește în intensitate. Pintenii calcaneeni pot cauza fasciită plantară și o senzație de disconfort.

Pentru a putea verifica dacă pacientul are într-adevăr pinteni calcaneeni, medicul va efectua o radiografie. Însă această problemă poate fi depistată și cu ochiul liber. Pintenii calcaneeni reprezintă mici umflături cauzate de acumularea de calciu la nivelul călcâiului.

Activitățile repetitive ce afectează călcâiele sunt principalii vinovați pentru apariția pintenilor calcaneeni. Aceștia sunt asociați și cu supraponderalitatea, platfusul, tălpile scobite sau problemele la nivelul tendonului lui Ahile.

Întinderea continuă sau excesivă a fasciei plantare poate cauza durere sau formarea pintenilor calcaneeni. În acest caz, atunci când vei încerca să-ți susții greutatea pe călcâie, vei simți durere și nu vei putea sta în picioare pentru mult timp.

Conform Asociației Spaniole a Sporturilor Podiatrice, organismul uman încearcă să remedieze leziunile rezultate în urma desprinderii fasciei plantare de mușchii labei piciorului prin transportul de calciu spre regiunea afectată. Atunci când calciul este depozitat în exces, se pot forma pinteni calcaneeni.

Pintenii calcaneeni propriu-ziși nu produc simptome. Durerea experimentată este consecința fasciitei plantare de la nivelul călcâiului. Aceasta poate fi prezentă în oricare dintre degetele de la picioare. Senzația de disconfort este asemănătoare unor mici înțepături care dispar imediat ce te așezi.

Te-ar putea interesa și:

Pintenii osoși: simptome și tratament

Cum să previi pintenii calcaneeni

Some figure

Pentru a preveni pintenii calcaneeni, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să eviți fasciita plantară. Un medic te poate supune unor investigații ale picioarelor pentru a depista orice dezechilibre atunci când calci. Acesta te poate ajuta să optimizezi modul în care picioarele tale îți susțin greutatea.

Este esențial să accepți faptul că pintenii calcaneeni nu pot fi remediați peste noapte. Procesul de vindecare durează mult timp și necesită efort constant. Între timp, iată câteva dintre cele mai utile tratamente pentru a reduce inflamațiile și a ameliora durerea produse de pintenii calcaneeni:

Aplică gheață

Aplică gheață în jurul călcâielor de cel puțin două ori pe zi, pentru 15 minute. Poți aplica direct cuburi de gheață sau utiliza o pungă proiectată special în acest scop. Multor persoane le place să-și folosească tălpile pentru a rula o conservă sau o sticlă rece.

Odihnește-ți picioarele

Pentru a elimina pintenii calcaneeni, picioarele tale au nevoie de odihnă. Încearcă să le ții ridicate cât mai des posibil și să dormi cu o pernă direct sub călcâie. Astfel reduci presiunea exercitată în această regiune și să te odihnești mai bine.

Cel mai probabil, va trebui să-ți schimbi rutina zilnică. Dacă obișnuiești, de pildă, să faci mișcare, evită exercițiile intense sau pe cele care exercită presiune excesivă asupra picioarelor. Optează pentru activități precum înotul, ciclismul și mersul pe jos.

Poartă atele pe timp de noapte

Unii medici ortopezi recomandă pacienților care au pinteni calcaneeni să poarte atele în timp ce dorm. Acest dispozitiv întinde fascia plantară și, având forma literei „L”, permite piciorului să mențină o poziție ideală. Dacă durerea experimentate este foarte intensă, poți purta atele și în timpul zilei.

Efectuează exerciții

Some figure

Deși anumite tipuri de activități pot agrava pintenii calcaneeni, există diverse tehnici pentru a ameliora durerea ce însoțește această problemă.

  • Întinderi: Stai în picioare cu fața la perete și susține-ți corpul cu ajutorul mâinilor. Pune un picior în spatele celuilalt și îndoaie ușor genunchiul piciorului din față. Împinge șoldurile către perete și menține această poziție timp de 10 secunde.
    • Vei simți o presiune la nivelul tendonului lui Ahile, dar acest lucru reprezintă o reacție normală. Efectuează 20 de repetări cu fiecare picior.
  • O altă variantă este să întinzi direct fascia plantară. Te sfătuim să încerci următorul exercițiu dimineața, înainte să te ridici din pat:
    • Încrucișează un picior deasupra genunchiului celuilalt. Cu ajutorul degetelor de la mâini, împinge ușor piciorul încrucișat spre tine. Menține această poziție timp de 10 secunde, apoi odihnește-te. Efectuează 20 de repetări cu fiecare picior.

Te-ar putea interesa și:

Alimente care afectează sistemul osos

Poartă încălțăminte adecvată

Some figure

În primul rând, este esențial ca încălțările tale să aibă mărimea potrivită. Cel mai indicat moment pentru a-ți achiziționa pantofi este după-amiaza târziu, acesta fiind momentul în care picioarele tale sunt inflamate.

Atunci când probezi încălțările respective, asigură-te că porți ciorapii tăi obișnuiți. Plimbă-te prin magazin pentru a te asigura că îți poți mișca degetele de la picioare  și că încălțările nu sunt prea largi sau prea strâmte.

Evită pantofii cu toc în afara situațiilor în care trebuie neapărat să-i porți. Te sfătuim să ții acești pantofi într-o pungă și să-i încalți doar atunci când ajungi în locul în care este necesar să-i porți. Încearcă să ai mereu niște încălțări confortabile la îndemână.

Dacă pintenii calcaneeni te-au afectat deja, este indicat să apelezi la produsele ortopedice speciale pe care le ai la dispoziție pentru a remedia această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chundru, U., Liebeskind, A., Seidelmann, F., Fogel, J., Franklin, P., & Beltran, J. (2008). Plantar fasciitis and calcaneal spur formation are associated with abductor digiti minimi atrophy on MRI of the foot. Skeletal Radiology. https://doi.org/10.1007/s00256-008-0455-2
  • Prichasuk. (1994). The relationship of pes planus and calcaneal spur to plantar heel pain. Clinical Orthopaedics and Related Research.
  • Zhou, B., Zhou, Y., Tao, X., Yuan, C., & Tang, K. (2015). Classification of Calcaneal Spurs and Their Relationship With Plantar Fasciitis. Journal of Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1053/j.jfas.2014.11.009
  • VV.AA. (2015). Fascitis Plantar. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942015000200005
  • Fisioterapia Online. https://www.fisioterapia-online.com/articulos/espolon-calcaneo-causas-sintomas-y-tratamiento
  • VV.AA. (2010).Revisión sistemática sobre el efecto analgésico de la crioterapia en el manejo del dolor de origen músculo esquelético. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462010000500005
  • Díaz López, Ana María., Guzmán Carrasco, Patricia. (2014). Efectividad de las distintas terapias físicas en el tratamiento conservador de la fascitis plantar. Revisión sistemática.
  • Fascitis Plantar. https://fascitisplantar.info/la-fascitis-plantar-y-el-calcetin-de-estrasburgo

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.