Logo image
Logo image

Piureul de cartofi ideal – 10 sfaturi

4 minute
Piureul de cartofi ideal – 10 sfaturi
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Piureul de cartofi este un preparat ideal pentru orice cină sau reuniune de familie. 

Această garnitură populară este pregătită în diverse moduri și poate fi asociată cu diverse rețete potrivite pentru orice ocazie.

Deși la prima vedere pare a fi foarte ușor de preparat, în realitate există mai multe trucuri pe care le poți încerca astfel încât piureul de cartofi pe care îl obții să fie cât mai gustos posibil.

Piureul de cartofi pe care îl prepari de obicei nu iese atât de reușit pe cât ți-ai dori? Dacă ai încercat deseori să prepari un piure cu o textură cremoasă și netedă, fără însă a avea succes, te sfătuim să pui în aplicare cele zece sfaturi pe care urmează să ți le prezentăm în acest articol.

10 sfaturi pentru a obține piureul de cartofi ideal

Alege soiul de cartofi potrivit

Some figure

Deseori nu observăm diferențele subtile dintre numeroasele soiuri de cartofi. Există trei soiuri principale: bogați în amidon, ceroși și pentru copt. Dacă vrei ca piureul de cartofi pe care îl prepari să iasă cremos și neted, te sfătuim să folosești cartofi bogați în amidon, cum ar fi cartofii roși.

Cartofii bogați în amidon se topesc foarte ușor, făcându-i ideali pentru prepararea unui piure cremos. În cazul în care nu ai cartofi bogați în amidon la dispoziție, îi poți înlocui cu cei pentru copt.

Taie cartofii în bucăți egale

Timpul necesar pentru ca o bucată de cartof să fiarbă depinde de mărimea acesteia. Astfel, bucățile de mărimi variate vor fierbe fiecare cu o viteză proprie, cele mari având nevoie de mai mult timp față cele mici.

Piureul de cartofi astfel obținut nu va fi la fel de consistent cum ar fi putut fi dacă ai fi tăiat cartofii în bucăți egale. Pentru ca piureul tău să aibă o consistență optimă, încearcă să tai cartofii în bucăți foarte mici, dar egale.

Îți recomandăm și: 

Care sunt cele mai sănătoase supe cremă de legume?

Îndepărtează umiditatea în exces

Some figure

Există mai multe trucuri pe care le poți încerca astfel încât piureul de cartofi pe care îl gătești să fie pufos. Unul dintre cele mai celebre este să scurgi bine cartofii de apă după ce i-ai fiert, apoi să-i pui înapoi în oală cât timp ochiul aragazului este încă încins. Asigură-te că toată umiditatea suplimentară s-a evaporat, deoarece aceasta îți va face piureul de cartofi umed și apos.

Folosește un tocător de cartofi

Nu folosi un robot de bucătărie, blender sau mixer. Dacă bați cartofii prea tare, amidonul din aceștia se va descompune, iar piureul de cartofi obținut va fi lipicios. Te sfătuim să folosești un tocător de cartofi. Într-adevăr, va trebui să depui un efort suplimentar, dar rezultatele obținute vor fi net superioare.

Nu amesteca cartofii foarte mult

Asemenea sfatului tocmai prezentat, după ce ai zdrobit cartofii manual, amestecă-i ușor cu smântână, lapte sau unt.

Nu adăuga smântână sau lapte rece

 

Some figure

Laptele sau smântâna pe care le folosești pentru a prepara piureul de cartofi trebuie să fie încălzite, astfel încât să fie ușor absorbite în acesta. Nu este nevoie să amesteci cartofii foarte mult.

Citește și: 

3 rețete bogate în proteine fără carne de pui

Nu adăuga prea multe lichide

Deși poți să incluzi smântână, lapte sau maioneză (și nu numai) în rețetă, evită să folosești aceste ingrediente în exces deoarece riști ca piureul de cartofi obținut să fie foarte apos. Singura soluție pentru a remedia această problemă este să adaugi mai mulți cartofi preparatului.

Folosește o cantitate adecvată de unt

Some figure

Bucătarii experimentați ne recomandă să folosim 200 g de unt pentru fiecare 450 g de cartofi, astfel încât să existe un echilibru între cele două ingrediente. Drept rezultat, vei obține un piure neted și delicios.

Nu uita să adaugi sare

Apa în care fierbi cartofii trebuie condimentată cu sare, la fel ca atunci când gătești paste. Făcând acest lucru, cartofii vor absorbi sarea foarte repede și îți va fi mai ușor să-i faci piure. Niciun alt ingredient—nici măcar untul—nu va conferi piureului o aromă atât de bună precum sarea pe care o folosești la început.

Nu lăsa totul pe ultima sută de metri

La fel ca multe alte preparate, piureul de cartofi este cel mai gustos atunci când este proaspăt. Dacă îl reîncălzești, își va pierde gustul. O strategie bună este să-ți pregătești ingredientele cu o zi înainte să prepari pireul de cartofi. Ziua următoare nu-ți va rămâne decât să fierbi cartofii, să-i faci piure și să-i amesteci cu celelalte ingrediente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://www.bedca.net/bdpub/index.php
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. [Internet]. Las papas, la nutrición y la alimentación. 2008. Disponible en: http://www.fao.org/potato-2008/es/lapapa/hojas.html
  • Camire, M. E., Kubow, S., & Donnelly, D. J. (2009). Potatoes and human health. Critical reviews in food science and nutrition, 49(10), 823-840. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19960391
  • Navarre, R., & Pavek, M. J. (Eds.). (2014). The potato: botany, production and uses. CABI. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20143417132

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.