Logo image
Logo image

Pocnitul degetelor - dăunător sau nu?

5 minute
Deși există studii care susțin că pocnitul degetelor poate fi un obicei dăunător, pentru mulți dintre noi a devenit o dependență, întrucât apelăm la el din ce în ce mai des pentru senzația de ușurare de la nivelul articulațiilor. 
Pocnitul degetelor - dăunător sau nu?
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Pocnitul degetelor este un obicei foarte comun. Apelăm la el atunci când suntem încordați. Totuși, există numeroase studii care au arătat că aceasta este o practică dăunătoare. În acest articol îți vom explica pe larg care sunt motivele care au dus la această concluzie și ce se întâmplă cu adevărat atunci când auzi acel sunet unic.

De ce îți „pocnesc” articulațiile?

Acel sunet pe care îl auzim atunci când ne pocnim articulațiile de la nivelul degetelor, al încheieturilor mâinii sau al altor părți ale corpului vine de la spargerea unor bule de aer aflate în lichidul din încheieturi.

Articulațiile reprezintă punctele de legătură dintre oase și sunt acoperite de un lichid gros, sinovial. Atunci când îți pocnești, îți întinzi sau îți îndoi un deget, de exemplu, articulația este divizată.

Capsula care înconjoară încheietura se întinde și se mărește, lucru care scade presiunea de la nivelul ei. În acel moment, gazele dizolvate în lichidul sinovial formează bule de aer. Apoi acestea „explodează” și produc acel pocnet.

Some figure

Gazul are nevoie de jumătate de oră pentru a se dizolva în lichid, ceea ce înseamnă că după ce ți-ai pocnit o încheietură și ai auzit acel sunet specific, nu este recomandat să încerci să mai faci asta în următoarele 30 de minute.

În ceea ce privește riscurile acestui obicei, trebuie menționat că nu există multe studii științifice pe baza subiectului. S-a încercat o analiză atentă a mai multor persoane care obișnuiesc să-și pocnească degetele pentru a descoperi dacă s-au produs daune la nivelul articulațiilor, cum ar fi artrita sau osteoartrita.

Cei care s-au ocupat de acest studiu au descoperit că degetele au fost afectate într-o anumită măsură, existând leziuni ușoare la nivelul țesuturilor și o anumită dificultate în a apuca un obiect. Acestea par să apară din cauza întinderilor rapide și repetate, precum și contractării ligamentelor de la nivelul încheieturilor.

Some figure

Pocnitul degetelor și mobilitatea

După ce îți pocnești încheieturile, există o mobilitate mai mare și o relaxare a articulațiilor. Acesta este motivul pentru care pocnitul degetelor a devenit un obicei pentru atâția oameni.

Anumite persoane vizitează un specialist, numit chiropractor, care se ocupă cu „rearanjarea” oaselor pentru a detensiona corpul. Cei care apelează la astfel de servicii au declarat că se simt mult mai relaxați și au mai puține dureri și contracții ale musculaturii.

Pocnitul încheieturilor slăbește musculatura

Unii cercetători afirmă că aceasta este principala consecință a pocnirii încheieturilor. Dar ține cont de faptul că această problemă îi afectează doar pe cei care nu sunt foarte activi din punct de vedere fizic, întrucât acesta este singurul „exercițiu” zilnic de întindere a mușchilor și a încheieturilor.

Lipsa mișcării duce la slăbirea musculaturii. Se crează un cerc vicios, pentru că în acel moment începi să-ți pocnești încheieturile în căutarea acelei senzații de relaxare, care nu durează mai mult de câteva ore.

Îți recomandăm și:

7 remedii pentru tensiunea musculară

Some figure

Alte consecințe ale pocnitului articulațiilor

De multe ori ne dorim să ameliorăm durerea sau contracțiile cu această mișcare. Trebuie însă să conștientizăm faptul că pentru încheieturile noastre este ceva brusc, insensibil și nenatural. Și, contrar convingerilor majorității, nu ajută la detensionarea mușchilor, ci duce la o pierdere mai mare de lichid sinovial, lubrifiantul natural care previne fricțiunea dintre oase.

Pocnitul degetelor poate cauza cedarea articulațiilor și un risc mai mare de rupere sau de fracturare a oaselor. Alte urmări pot fi: pierderea flexibilității, deformarea zonei rănite și durere acută care trece doar cu odihnă.

Cei care suferă cel mai mult de această problemă sunt adulții de peste 40 de ani. Zonele cele mai afectate de pocnitul articulațiilor sunt mâinile (degetele și încheieturile) și gâtul. Cea mai bună metodă pentru a evita această problemă este mișcarea, în funcție de vârsta și condiția noastră fizică. Cele mai recomandate exerciții fizice sunt mersul pe jos și înotul.

Some figure

Alte activități recomandate sunt cele care ajută la întărirea și la redarea flexibilității mușchilor, mărind rezistența la toate sarcinile de lucru.

După vârsta de 30 de ani, țesuturile de la nivelul articulațiilor încep să își piardă din elasticitate, deci este și mai important să renunțăm la obiceiurile proaste, cum ar fi lipsa activității fizice sau o poziție inadecvată a corpului atunci când stăm în fața calculatorului sau a televizorului.

Pocnitul degetelor poate cauza artrită?

Multe persoane se întreabă dacă pocnitul degetelor poate duce la dezvoltarea artritei. Dacă devine un obicei zilnic pe parcursul mai multor ani, cartilajul va fi afectat. 

Unul dintre cele mai bune studii pe această temă îi aparține medicului Donald Unger, care timp de mai bine de 60 de ani și-a pocnit degetele de la mâna stângă de două ori pe zi, dar nu a procedat la fel și cu mâna dreaptă. În fiecare an și-a examinat mâinile și nu a observat niciun semn al vreunei boli degenerative, nici măcar la mâna pe care și-a „trosnit-o”.

Citește și:

Osteoartrita. Cum elimini simptomele?

Some figure

Un alt studiu a examinat 30 de persoane în vârstă dintr-un azil de bătrâni din Los Angeles. Cei care și-au pocnit degetele toată viața nu aveau osteoartrită. Într-un al treilea studiu, efectuat în Detroit la adulți de peste 45 de ani, s-a descoperit că principala problemă era pierderea forței în apucarea unui obiect și că peste 80% dintre cei studiați sufereau de umflături la nivelul mâinilor.

Din acest motiv, este recomandat să nu ne pocnim degetele în mod constant. Dacă faci asta din când în când pentru a te detensiona, nu pare să fie nicio problemă.

Sperăm că am reușit să răspundem la veșnica întrebare: „Pocnitul degetelor este dăunător sau nu?” Îți mulțumim că ai citit articolul nostru!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Healthline.com Hypermobile Joints [Online] Available at: www.healthline.com/health/hypermobile-joints
  • Healthline.com Understanding Cartilage, Joints, and the Aging Process [Online] Available at: www.healthline.com/health/osteoarthritis/understanding-aging-and-joints

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.