Deserturi sănătoase care îți satisfac pofta de dulce
În anumite momente ale zilei (mai ales noaptea), când este frig sau când suntem neliniștiți, ni se face poftă de dulciuri: ciocolată, prăjituri sau bomboane. Ce să facem în astfel de cazuri? În acest articol îți vom prezenta cele mai sănătoase rețete pentru a-ți satisface pofta de dulce.
Rețete care îți satisfac pofta de dulce
Unele dintre aceste rețete sunt mai sănătoase decât altele. Dar, vestea bună este că poți prepara dulciuri naturale, astfel încât să nu mai scotocești prin frigider sau prin dulap după ceva cu un conținut mare de zahăr.
Căpșuni cu ciocolată
Există anumite tipuri de ciocolată neagră care se pot topi, devenind un fondue delicios. În afară de căpșuni, poți folosi și alte fructe, precum merele. Le poți lăsa la congelator pentru a face un fel de înghețată.
Dacă îți plac bananele, acestea sunt o sursă importantă de vitamina B și C, fibre și potasiu. Partea bună este că fructele cu ciocolată îți potolesc și foamea și pofta de dulce.
Iaurt și granola
Amestecă o cană de iaurt natural degresat, grecesc sau de vanilie cu câteva linguri de granola sau bucățele de biscuiți. O altă opțiune interesantă sunt fructele uscate (migdale, nuci, etc.) sau bucățelele de fructe proaspete.
Fructe
Nimic nu e mai bun pentru pofta de dulce decât o porție de fructe proaspete. Prepară o salată cu tot ce găsești prin frigider, chiar și cu suc de portocale. Nu adăuga prea mult zahăr, ci optează mai bine pentru un îndulcitor natural, precum stevia.
Ciocolată neagră
Aceasta este singura ciocolată „permisă” pentru a-ți potoli pofta de dulce într-un mod sănătos. Conținutul de cacao ar trebui să fie cât mai mare (70-99%). În plus, ciocolata nu trebuie să conțină lapte sau zahăr.
Consumată cu moderație, ciocolata neagră reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, și te poate ajuta să te concentrezi mai bine la studiu.
În plus, ciocolata conține triptofan, un aminoacid care ajută la calmarea sistemului nervos și la combaterea anxietății.
Smoothie-uri
Smoothie-urile sunt rețete perfecte pentru a-ți potoli foamea și a-ți recăpăta energia după efort, dar și pentru a scăpa de pofta de dulce. Există sute de rețete diferite cu tot felul de ingrediente. Cele mai recomandate sunt smoothie-urile cu fructe, care nu conțin lapte sau frișcă.
Îți recomandăm să citești și:
Sucuri înghețate
Alegerea ideală pentru a-ți potoli pofta de dulce este un suc proaspăt de fructe, natural. Stoarce sucul unei portocale, grepfrut sau altui fruct asemănător. Pune-l într-un blender și adaugă gheață. Poți adăuga puțin zahăr, dacă dorești.
O altă variantă ar fi să adaugi bucăți de piersică sau coacăze direct în blender. Nu uita nici de gheață! Vei obține o consistență mai cremoasă.
Cafea Mocha
Chiar dacă nu ai obiceiul de a bea cafea noaptea, o ceșcuță nu îți face niciun rău (numai să nu bei zilnic). Vei beneficia de o doză de cafeină și de ciocolată neagră care te va ajuta să uiți de pofta de dulce. Poți folosi zahăr brun sau panela (din trestie de zahăr) pentru a îndulci băutura.
Înghețată pe băț naturală
Această înghețată se face foarte ușor, este delicioasă și poate fi servită atât vara, cât și iarna. Folosește miere ca îndulcitor.
Prepară un suc sau un smoothie din fructe (așa cum ți-am explicat mai sus) și lasă-l să stea în congelator timp de două sau trei ore.
Iaurt înghețat
Adaugă un topping peste iaurtul preferat. Poți opta pentru nuci, fructe uscate, etc. Bagă iaurtul în congelator. După ce este gata, servește iaurtul înghețat, iar pofta de dulce nu va mai fi o problemă.
Mere la cuptor
Merele sau perele la cuptor sunt desertul ideal pentru serile de iarnă. Pune fructele pe o hârtie de copt cu puțină apă și bagă-le la cuptor. Poți să le scoți sâmburii și să adaugi un sirop din zahăr brun și apă.
Budincă
Budinca de vanilie făcută acasă este unul dintre cele mai bune deserturi de după-amiază sau pentru orice momeent în care ai poftă de ceva dulce. Aceasta este sănătoasă, dacă o prepari doar cu puțin zahăr sau o îndulcești cu miere sau sirop de arțar.
Dacă vrei să-i dai un gust special, topește puțină ciocolată neagră.
Batoane de cereale
Batoanele cu cereale sunt hrănitoare și îți oferă vitamine și energie atunci când depui efort fizic. Acestea nu ar trebui să îți lipsească din casă, deoarece sunt făcute cu nuci, cereale și fructe.
Poți să le prepari acasă, amestecând ingredientele și turnând miere peste ele, la fel ca în cazul granolei.
Fructe și brânză proaspătă
Combinația de fructe și brânză îți satisface pofta de dulce și îți oferă o doză generoasă de proteine. Dacă fructele nu sunt îndeajuns de dulci, poți adăuga o lingură cu miere sau o linguriță cu pudră de cacao.
Pâine cu scorțișoară
Pâinea prăjită cu scorțișoară este dulce și sănătoasă. Taie câteva bucăți de pâine de grâu, unge-le cu unt degresat și presară scorțișoară.
Gem dulce și brânză
Această alegere este mai mult decât sănătoasă deoarece, în afară de gustul dulce acrișor și amestecul de contraste, te vei bucura și de beneficiile ambelor ingrediente. Este foarte simplu. Trebuie doar să consumi brânza și gemul dulce în același timp.
Îți recomandăm să citești și:
Amestec de fructe oleaginoase
Îl poți cumpăra din magazinele cu produse naturiste sau îl poți face singur acasă, din alune, nuci, fistic, migdale, stafide, curmale, etc.
Amestecă-le pe toate într-un bol și savurează-le. Nu mânca prea multe, deoarece sunt bogate în calorii. Dar, vestea bună este fructele oleaginoase îți potolesc foamea și alungă pofta de dulce.
În concluzie, nu ezita să încerci rețetele de mai sus, iar dacă pofta de dulce îți provoacă un nivel ridicat de anxietate, consultă un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mursu, J., Voutilainen, S., Nurmi, T., Rissanen, T. H., Virtanen, J. K., Kaikkonen, J., … Salonen, J. T. (2004). Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2004.06.002
- Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652
- Basu, A., Nguyen, A., Betts, N. M., & Lyons, T. J. (2014). Strawberry As a Functional Food: An Evidence-Based Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.608174
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.