Prietenii toxici: cum să îi identifici
Oamenii sunt ființe sociale, motiv pentru care prietenii sunt foarte importanți în viețile noastre. Însă nu aceleași beneficii le oferă și prietenii toxici.
Fie că împărțiți momente frumoase, fie că vă destăinuiți secrete sau pur și simplu vă bucurați de compania lor, prietenii buni vă oferă un echilibru emoțional.
Însă unele relații de prietenie pot deveni toxice, dându-ne peste cap întregul univers fizic și emoțional. Aceste persoane creează un haos în viețile noastre căruia de multe ori nu îi găsim nicio explicație.
Prietenii au o influență puternică asupra noastră, iar cei toxici nu fac decât să ne sece de energie. Ei ne limitează toate acțiunile și ne provoacă diverse emoții și stări negative, cum ar fi depresia, stresul sau angoasa.
Tocmai de aceea este bine să știi cum să identifici acești indivizi și să te distanțezi de ei pentru a-ți păstra sau recăpăta echilibrul emoțional. În cele ce urmează îți oferim câteva informații utile în acest sens.
1. Prietenii toxici de tip pasiv-agresiv
Acești oameni nu sunt niciodată mulțumiți. Ei nu sunt capabili să își exprime gândurile și părerile în mod direct, ci tind să se învârtă în jurul subiectului și să insinueze anumite lucruri.
În general, aceștia preferă să tacă și să se comporte în mod ciudat pentru ca persoanele din jur să-și piardă timpul încercând să înțeleagă ce e în mintea lor.
Trebuie să fii foarte atent la acest tip de indivizi. De obicei, aceștia se supără foarte ușor, chiar dacă nu o arată.
Uneori, nemulțumirile lor se acumulează de-a lungul timpului, iar atunci când ies la suprafață aceștia pot deveni agresivi, lucru care poate avea urmări neplăcute.
2. Prietenii toxici competitivi
Orice ai face tu, acești oameni vor să fie mai buni decât tine. Dacă le spui că ai primit o ofertă de muncă incredibilă, îți vor spune că ei au primit una și mai bună. Dacă le spui că te doare ceva, îți vor spune că în seara precedentă ei au avut dureri asemănătoare sau chiar mai mari.
Acești indivizi așteaptă să te vadă la pământ, pentru a se simți superiori.
Obișnuiesc să își critice prietenii pe la spate, mai ales pe cei care au ceva în plus față de ei: care sunt mai încrezători, mai plini de viață și mai iubitori cu cei din jur.
3. Tipul dramatic
Desigur, este normal să fii alături de prieteni în momentele dificile, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi sprijini și atunci când au tendința de a dramatiza.
Aceste persoane îi folosesc pe cei din jur pe post de terapeuți, dar nu se lasă aproape niciodată ajutate. Își exprimă permanent temerile și nesiguranța, dar nu sunt capabile să accepte un sfat, fiind chiar iritate când li se oferă acest tip de ajutor.
Acestor persoane nu le pasă dacă prietenul lor trece și el printr-o perioadă grea, deoarece problemele lor sunt întotdeauna mai grave și mai importante. Acestea pot fi atât de insistente, încât te epuizează psihic, te umplu de griji și de stres.
Mai rău este că mulți prieteni le dau sfaturi foarte bune, dar aceste persoane găsesc mereu un contraargument.
4. Tipul întristat și „amărât”
Acești oameni se plâng mereu că nimic nu le merge bine. Ei văd partea proastă a lucrurilor chiar și atunci când aceasta nu există. Exprimarea nemulțumirii a devenit un obicei pentru ei, motiv pentru care par să fie sau chiar sunt mereu supărați și nervoși.
În general, aceste persoane nu prea au încredere în ele, au o stimă de sine scăzută și se enervează când îi văd pe alții fericiți.
Îți recomandăm să citești și:
5. Manipulatorii
Ai grijă să nu fii prea amabil! Oamenii manipulatori profită adesea de persoanele care vor să evite confruntările sau care acceptă cu ușurință să facă favoruri.
Aceștia vor mereu să aibă ce ai și tu și tocmai de aceea încearcă să te controleze prin intermediul unor sentimente precum furia sau mila.
6. Invidioșii
Ai mare grijă la acești oameni! Ei nu au niciodată nimic bun de spus despre nimeni. Se enervează atunci când altora le merge bine, când se descurcă într-o situație sau au noroc.
Nu recunosc niciodată succesul altor persoane și încearcă să le discrediteze, împrăștiind zvonuri menite să stârnească disprețul celor din jur.
Prietenii toxici sunt foarte ipocriți și nu le place să-i vadă pe alții fericiți. În plus, ei încearcă să-și răspândească negativitatea cu orice ocazie.
Citește și:
Îndepărtează-te de prietenii toxici
Ai și tu prieteni toxici? Dacă da, poate că ar trebui să începi să tratezi în mod diferit această prietenie sau să te îndepărtezi de aceste persoane pentru a te proteja de influența lor negativă.
Nu e nevoie decât să spui „NU” atunci când trebuie, să stabilești limite ale încrederii și să pui capăt discuțiilor care îți afectează bunăstarea.
Dacă niciuna dintre aceste măsuri nu funcționează și dacă persoana respectivă nu pare să se schimbe, renunță la această prietenie și încearcă să-ți dedici timpul unor oameni care au o influență pozitivă asupra ta.
Nu mai vorbi cu aceste persoane toxice, spune-le că ești ocupat sau caută orice scuză pentru a le da de înțeles că nu mai vrei să fii în preajma lor.
Atunci când te îndepărtezi de persoanele toxice, vei observa că până și starea ta de sănătate se va îmbunătăți.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dunsmore, J. C., Booker, J. A., & Ollendick, T. H. (2013). Parental emotion coaching and child emotion regulation as protective factors for children with oppositional defiant disorder. Social Development. http://doi.org/10.1111/j.1467-9507.2011.00652.x
- McCoy, D. C., & Raver, C. C. (2011). Caregiver emotional expressiveness, child emotion regulation, and child behavior problems among head start families. Social Development. http://doi.org/10.1111/j.1467-9507.2011.00608.x
- Rojas-Marcos, L. (2014). La familia: de relaciones tóxicas a relaciones sanas. Grijalbo. https://megafilesxl.com/files-upload/470lf.pdf
- Zemp, M., Merrilees, C. E., & Bodenmann, G. (2014). How much positivity is needed to buffer the impact of parental negativity on children? Family Relations. http://doi.org/10.1111/fare.12091
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.