Principalele 5 greșeli ale oamenilor geloși
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Multe persoane au impresia că gelozia este un semn că își iubesc partenerul. Însă asemenea sentimente și atitudini au mai multă legătură cu nesiguranța și o stimă de sine scăzută – atât timp cât sunt nefondate, desigur.
Este adevărat că fiecare dintre noi a fost gelos la un moment dat. Cu toate acestea, trebuie să poți face diferența dintre un episod firesc de gelozie și comportamentul toxic care poate să te distrugă pe tine și pe partenerul tău.
Aceste greșeli sunt nesănătoase din punct de vedere fizic și psihic, atât pentru individul gelos, cât și pentru relația sa. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre cele mai mari greșeli ale oamenilor geloși.
Greșeli ale oamenilor geloși într-o relație
Deși gelozia, în general, are legătură cu persoana care o experimentează și fricile sale, există anumite situații care fac parte din jocuri de iubire bolnăvicioase care determină cum partenerii relaționează unul cu celălalt.
1. Oamenii geloși își epuizează partenerul
Oamenii geloși sunt foarte nesiguri, drept pentru care încearcă să-și controleze partenerul permanent. Aceștia vor ca alesul sau aleasa lor să le fie alături tot timpul și nu suportă ideea că el sau ea ar putea fi interesat de altcineva.
Consecința acestui comportament este faptul că partenerul „sufocat” va începe să se simtă deprimat și va încerca să-și apere dreptul la spațiu personal. Evident, individul gelos nu va fi mulțumit de acest comportament.
O altă consecință posibilă pe care oamenii geloși nu o prevăd este faptul că partenerul lor ar putea opta să se despartă de ei. Problema este că aceștia nu realizează ce simte celălalt. Gelozia lor inhibă abilitatea de a empatiza.
2. Vânătoarea după „dovezi”, printre cele mai mari greșeli ale oamenilor geloși
Există un fenomen numit „efectul Pygmalion”, care se referă la următorul scenariu. Atunci când suntem convinși că ceva se va întâmpla și ne comportăm de parcă se va întâmpla, în cele din urmă evenimentul respectiv chiar are loc. Oamenii geloși, care se află într-o vânătoare constantă după dovezi că partenerul îi înșală, devin adesea victime ale „efectului Pygmalion”.
Un simplu mesaj primit de la un coleg de serviciu sau o conversație cu un prieten poate declanșa certuri aprinse. Individul gelos își critică partenerul și îl acuză: „Nu mă iubești!” În cele din urmă, acest tip de atitudine i-ar putea ajuta pe oamenii geloși să descopere ceea ce sperau să nu găsească. Practic, comportamentul lor le transformă fricile în realitate.
3. Refuză să ceară ajutor
Un mare dezavantaj al faptului că oamenii geloși au impresia că modul în care acționează este firesc și reprezintă o dovadă de iubire este că refuză să vadă că își sabotează singuri relația. Drept consecință, legătura dintre parteneri se deteriorează. În timp, este posibil ca relația să devină toxică pentru ambele persoane implicate.
O măsură pozitivă este să ceri ajutor. Astfel, comunicarea dintre parteneri se va îmbunătăți, iar cel gelos va începe să vadă că această emoție are la bază credințe nefondate și provoacă frici iraționale.
4. Gelozia nu dispare peste noapte
Partenerul gelos poate să spună frecvent „O să mă schimb”. Însă adevărul este că o asemenea schimbare este un proces lent. Cel mai bine ar fi ca el sau ea să ceară ajutorul unui specialist.
Citește și:
Oamenii geloși fac promisiuni atunci când ființa iubită îi amenință că îi va părăsi. Din păcate, schimbările nu pot avea loc peste noapte. Ca să scapi de gelozie, trebuie să renunți la anumite credințe care au transformat-o într-o componentă „normală” a relației voastre.
5. „Explodează” în mod subit
Din cauza neîncrederii în partener, oamenii geloși tind să fie prost dispuși. Așadar, atunci când li se întâmplă să găsească mici „dovezi” care par să le confirme fricile, există riscul să dezlănțuie brusc toată furia pe care o țin în ei. Asta nu face decât să îl epuizeze pe partenerul lor. De fapt, mulți încep să mintă tocmai pentru a evita acest tip de confruntare.
Ar putea să te intereseze:
Oamenii geloși deseori tind să-și piardă cumpătul după mai multe confruntări și, în anumite circumstanțe, consecințele pot fi deseori tragice.
Persoana geloasă trebuie să se schimbe de dragul ambilor parteneri
Nu în ultimul rând, oamenii geloși trebuie să înțeleagă că soluția nu este ca partenerul lor să se comporte așa cum vor ei. Din contră, ei înșiși trebuie să își schimbe modul de a gândi. Numai așa pot avea o relație sănătoasă.
În caz contrar, gelozia va duce la o despărțire în cele mai multe cazuri. Motivul este că situațiile pe care le provoacă sunt foarte incomode.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605 -
Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55.
https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528 -
Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173–186.
http://revistas.unam.mx/index.php/repi/article/viewFile/15482/14714&a=bi&pagenumber=1&w=100 -
Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital, (15), 39–55.
https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528 -
Scheinkman, M., Werneck, D., & LOGA, P. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. Family Process, 49(4), 486–504.
https://doi.org/10.1111/(ISSN)1545-5300)
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.