Recunoaște semnele consumului de droguri la copiii
Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza
În prezent, abuzul de stupefiante reprezintă unul dintre principalele motive de îngrijorare ale părinților cu privire la copiii lor. Este foarte important să recunoști semnele consumului de droguri la adolescenți pentru a le oferi ajutor în timp util.
Statisticile anuale sunt alarmante. Chiar dacă unora li se pare „normal” ca adolescenții să „încerce” orice, este foarte ușor ca aceștia să devină dependenți.
Adolescența este o perioadă a răzvrătirii. Tinerii se comportă în mod diferit și neobișnuit, însă asta nu înseamnă că ar trebui să consume droguri.
Copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 21 de ani au o percepție distorsionată asupra pericolului. Aceasta este explicația pentru acțiunile nesăbuite pe le săvârșesc și pe care le regretă mai târziu.
Părinții adolescenților dependenți susțin că nu este ușor să recunoști problema la timp, deoarece indiciile nu sunt chiar atât de evidente. În acest articol îți prezentăm semnele consumului de droguri pe care este important să le identifici la copiii tăi.
Adolescentul rebel și consumul de droguri
Adolescenții sunt, prin definiție, îndrăzneți și rebeli. În această perioadă a vieții, tinerii se confruntă cu numeroase schimbări cărora cu greu le fac față. Printre acestea amintim dezvoltarea interesului sexual și nevoia de apartenență la un grup și de identificare cu persoanele de aceeași vârstă.
Adolescența este o perioadă a experimentării, în care tinerii încearcă să se mențină pe aceeași lungime de undă cu prietenii lor. Influența anturajului asupra fiecărui adolescent este strâns legată de mediul în care s-au stabilit aceste relații.
În plus, dacă adolescentul nu poate comunica liber cu familia despre nevoile sale, pentru părinți devine și mai greu să acționeze la timp pentru a-l feri de pericolul dependenței de droguri.
Drogurile: un inamic subestimat
Mulți adolescenți și părinții lor consideră consumul de droguri un obicei inofensiv la care vor renunța mai târziu. Aceștia nu iau în considerare pericolul dezvoltării unei dependențe pe viață, cu efecte distrugătoare în plan personal și profesional, dar și asupra sănătății.
Până nu ajung să consume stupefiante, adolescenții nu conștientizează cât de grav poate deveni acest obicei. Ca părinți, ne vine greu să acceptăm că drogurile pot reprezenta un pericol pentru copiii noștri. Astfel, nu suntem suficient de pregătiți și nu știm cum să acționăm atunci când ne regăsim în această situație.
În primul rând, este important să ne dăm seama dacă atitudinea insolentă a copilului este o consecință a schimbărilor hormonale sau are o altă cauză.
Este esențial să privești dincolo de dificultățile generale întâmpinate în adolescență pentru a recunoaște semnele consumului de droguri la copilul tău.
Semnele consumului de droguri la adolescenți
În general, adolescenții care consumă droguri încearcă să ascundă acest lucru. Prin urmare, este important să fii atent la orice schimbare de comportament, oricât de neînsemnată ar părea ea.
1. Atenție la mirosuri
Anumite droguri, precum țigările sau tutunul, emană mirosuri puternice care se impregnează pe pielea și în hainele consumatorilor. Pentru a nu fi descoperiți, aceștia se dau mereu cu parfum, mestecă gumă și se spală pe mâini în mod excesiv.
2. Uită-te în ochii lui
Ochii sunt indicatori clari ai dependenței. Fiecare drog are efecte secundare diferite. De exemplu, canabisul provoacă roșeață a ochilor și o privire somnolentă. Din contră, cocaina și ecstasy duc la dilatarea pupilelor, iar ochii par larg deschiși și rotunzi.
3. Irascibilitate accentuată
Schimbările hormonale provoacă, în general, modificări ale dispoziției la adolescenți, însă cele cauzate de droguri sunt mult mai accentuate. Când sunt în sevraj, băieții devin irascibili și agresivi din orice motiv, deoarece corpul lor cere drogul. Aceștia se izolează și tind să se distanțeze de ceilalți, mai ales de tații lor, pentru a consuma stupefiante fără a da nimănui explicații.
4. Fură medicamente de casă
La început, cei care se apucă de droguri „testează” mai multe substanțe. Dulăpiorul cu medicamente din casă este o sursă de droguri care nu îi costă nimic.
Persoanele care sunt deja consumatoare recomandă cel mai des „începătorilor” analgezice și siropuri de tuse cunoscute. Prin urmare, dacă observi că îți dispar medicamente din casă, este cazul să porți o discuție cu copilul tău.
5. Devin iresponsabili
Unul dintre semnele consumului de droguri la adolescenți este obiceiul de a renunța la toate responsabilitățile pentru a-și face mai mult timp liber. Tânărul nu se mai interesează de studii și de celelalte angajamente ale sale.
Performanțele școlare ale adolescentului scad, iar acesta trece direct la activitățile din timpul liber, fără a se ocupa mai întâi de teme.
Evaluare generală
Semnele consumului de droguri la adolescenți sunt evidente pentru părinții care știu să le recunoască. În funcție de tipul de droguri (stimulente sau depresive), pot exista indicii diferite.
Dacă tânărul merge sau vorbește mai repede, este posibil să consume amfetamină. Dacă stă și două zile fără să doarmă, motivul ar putea fi abuzul de cocaină. În schimb, dacă este obosit și lent în mișcări, este posibil să fumeze canabis.
Este important de menționat că, dacă apar izolat, simptomele și manifestările descrise mai sus nu indică neapărat dependența de droguri. Însă, cu cât observi mai multe schimbări, cu atât posibilitatea ca adolescentul să fie un consumator este mai mare.
Cel mai important este să fii mereu în alertă. Ai grijă de copiii tăi și interesează-te în privința activităților în care sunt implicați și a anturajului lor.
Comunicarea zilnică eficientă stă la baza menținerii unei relații apropiate cu copiii tăi. În acest fel, poți preveni situații îngrozitoare, cum ar fi dependența de droguri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alcolea, E. E. G. (2009). Alteraciones oftalmológicas provocadas por algunas drogas de abuso. Rev. Hosp. Psiquiátrico de la Habana, 6(1), 1. Available at: http://www.revistahph.sld.cu/hph0109/hph011009.html. Accessed 07/05/2020.
- Ayuntamiento de Murcia (2019). Cambios en la pubertad y adolescencia. Informa Joven. Available at: https://www.informajoven.org/info/salud/k_7_7.asp. Accessed 07/05/2020.
- de Oliveira, E. B., Bittencourt, L. P., & do Carmo, A. C. (2010). Importancia de la familia en la prevención del uso de drogas entre niños y adolescentes: papel maternal. Investigación en Enfermería: Imagen y Desarrollo, 12(2), 9-23. Available at: https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/imagenydesarrollo/article/view/1151. Accessed 07/05/2020.
- Instituto Nacional de Abuso de Drogas (2014). Why do adolescents take drugs? Available at: https://www.drugabuse.gov/publications/principles-adolescent-substance-use-disorder-treatment-research-based-guide/frequently-asked-questions/why-do-adolescents-take-drugs. Accessed 07/05/2020.
- Rodríguez, J., Fernandez, A. M., Hernandez, E., & Ramirez, S. (2006). Conductas agresivas, consumo de drogas e intentos de suicidio en jóvenes universitarios. Terapia Psicológica, 24(1), 63-69. Available at: https://www.redalyc.org/pdf/785/78524107.pdf. Accessed 07/05/2020.
- Universidad Internacional de Valencia (2017). Bajo rendimiento académico y consumo de drogas en la adolescencia. Available at: https://www.universidadviu.es/rendimiento-academico-consumo-drogas-la-adolescencia/. Accessed 07/05/2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.