Reducerea trigliceridelor la micul dejun – 6 trucuri utile
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Deseori auzim că trebuie să luăm măsuri pentru a ține sub control colesterolul, dar cum rămâne cu reducerea trigliceridelor? În fond, cea de-a doua substanță este mai periculoasă decât prima. Trigliceridele reprezintă un tip de grăsime asociată cu alimentația, care crește riscul de suferi un infarct.
Trebuie să avem mare grijă atunci când vine vorba de dieta noastră și de cantitatea de lipide pe care o consumăm. În acest mod, vom preveni acumularea excesivă de grăsimi în sânge, care poate cauza arterioscleroză, o boală ce inhibă circulația sângelui.
Nu uita, controalele medicale periodice sunt esențiale. Hipertrigliceridemia nu cauzează mereu simptome evidente. Această boală este invizibilă, nu lasă urme, dar, fără să ne dăm seama, ne erodează treptat sănătatea.
Te sfătuim să depui un efort suplimentar pentru a avea grijă de tine. Începe cu cea mai importantă masă a zilei: micul dejun.
Următoarele 6 măsuri nu ajută doar la reducerea trigliceridelor. Ele îți vor susține sănătatea cardiacă, te vor ajuta să-ți menții o greutate optimă și îți vor oferi plusul de energie de care ai nevoie ca să îți începi ziua cu dreptul.
1. Consumă o felie de pâine de secară cu ulei de măsline extravirgin
Grăsimile sănătoase din componența unor produse ca uleiul de măsline extravirgin sunt importante pentru a stimula reducerea trigliceridelor. Acizii grași omega-3 din acest tip de ulei contribuie la eliminarea grăsimilor nocive din sânge, care tind să rigidizeze arterele și să suprasolicite rinichii.
Așadar, este o idee foarte bună să incluzi uleiul de măsline în meniul pentru micul dejun. Dar reține că cea mai bună pâine pe care o poți unge cu o linguriță din acest ulei este cea integrală, nu cea rafinată.
Citește și: Alimente ce te ajută să scapi de trigliceride
2. Alege fructele de pădure
O greșeală frecventă în rândul persoanelor care încearcă să își reducă nivelul de colesterol și trigliceride este reprezentată de creșterea aportului de fructe de toate felurile. Trebuie să avem mare grijă, deoarece fructoza conținută în mod natural de fructe poate crește nivelul trigliceridelor.
Nu consuma fructe în exces pe tot parcursul zilei. Optează pentru fructele potrivite, combină-le adecvat și moderează-ți aportul. Fructele deshidratate, precum stafidele și curmalele, nu sunt recomandate. Căpșunile, afinele, cireșele și zmeura sunt ideale pentru a susține reducerea trigliceridelor.
Fructele de pădure prezintă un conținut scăzut de fructoză, dar sunt bogate în vitamina C. Le poți combina cu banane, un alt fruct util pentru a combate hipertrigliceridemia.
3. Un smoothie matinal incredibil care stimulează reducerea trigliceridelor
Te sfătuim să servești următoarea băutură delicioasă de 3 ori pe săptămână, iar în celelalte zile să savurezi o cană de cafea. Însă nu adăuga lapte integral sau alte surse de grăsimi în cafeaua ta. În caz contrar, aceasta poate deveni unul dintre cei mai mari inamici ai sistemului cardiovascular.
Iată cum se prepară smoothie-ul:
Ingrediente
- 1 cană (30 g) de spanac proaspăt
- 1 măr
- 5 linguri (50 ml) de zeamă de lămâie
- 1 lingură (10 g) de ovăz
- 1 cană (200 ml) de apă
Instrucțiuni
- Începe prin a spăla spanacul și mărul foarte bine. Poți folosi un măr decojit sau nu, în funcție de preferințele tale. Taie-l în sferturi și îndepărtează-i cotorul.
- Pune sferturile de măr, spanacul, zeama de lămâie, ovăzul și cana de apă într-un robot de bucătărie.
- Procesează până obții un lichid omogen.
4. Spune da ovăzului
Ovăzul poate fi inclus în aproape orice tip de dietă. Această cereală este un aliat de nădejde al inimii, putând regla nivelul colesterolului și al trigliceridelor, stimulând pierderea în greutate și aprovizionând organismul cu energie.
Care este secretul ovăzului? Beta-glucanul și mucilagiul din componența acestuia optimizează metabolizarea colesterolului și a trigliceridelor. Ovăzul este într-adevăr incredibil!
5. Combină avocado cu pepene verde
Pepenele verde este sărac în fructoză, dar conține o multitudine de vitamine, minerale și apă. Dacă îl combini cu avocado, poți profita de numeroase beneficii.
Fructul de avocado este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6. Cel mai bun mod de a profita de aceste substanțe este să combini o jumătate de avocado cu o porție de pepene verde. Astfel, organismul tău va primi un plus de fibre, potasiu, magneziu, vitamina C și nu numai!
Varietatea și moderație în alimentație sunt esențiale pentru a promova reducerea trigliceridelor.
6. Merele și nucile susțin reducerea trigliceridelor
Nu în ultimul rând, o altă idee incredibilă este să combini un măr verde nedecojit și feliat cu câteva nuci. Vei obține o gustare delicioasă, sățioasă și benefică pentru sănătatea cardiovasculară.
Merele nedecojite sunt bogate în antioxidanți, pectină și fibre, componente foarte utile pentru a stimula reducerea trigliceridelor. Pe de altă parte, nucile au un efect antiinflamator și conțin multe grăsimi mononesaturate, vitamina E, acid folic și magneziu, printre altele.
Servește această gustare cu încredere! Combină câteva nuci cu un măr ecologic într-un castron și începe de azi să ai mai multă grijă de tine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Byrne A, Makadia S, Sutherland A, Miller M. Optimizing Non-Pharmacologic Management of Hypertriglyceridemia. Arch Med Res. 2017 Aug;48(6):483-487.
- Miller M, Stone N, Ballantyne C, Bittner V, Criqui M, Ginsberg H et al. Triglycerides and Cardiovascular Disease. Circulation. 2011;123(20):2292-2333.
- Ben Slama F, Jebali N, Chemli R, Ben Rayana C, Achour A, Najar M et al. Dietary fiber in the diets of urban Tunisian women: Association of fiber intake with BMI, waist circumference and blood chemistry: Preliminary study. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology. 2011;35(11):750-754.
- Kris-Etherton PM, Taylor DS, Zhao G. Is there an optimal diet for the hypertriglyceridemic patient? J Cardiovasc Risk. 2000 Oct;7(5):333-7.
- Ooi E, Watts G, Ng T, Barrett P. Effect of Dietary Fatty Acids on Human Lipoprotein Metabolism: A Comprehensive Update. Nutrients. 2015;7(6):4416-4425.
- Parks EJ. Effect of dietary carbohydrate on triglyceride metabolism in humans. J Nutr. 2001 Oct;131(10):2772S-2774S.
- Del Gobbo L, Falk M, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. The American Journal of Clinical Nutrition. 2015;102(6):1347-1356.
- Ibarretxe D, Masana L. Metabolismo de los triglicéridos y clasificación de las hipertrigliceridemias. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2021;33:1-6.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.