Refacerea după naștere durează un an sau mai mult
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Așa cum bine știm, se consideră că perioada de lăuzie durează 40 de zile după o naștere. Însă aceasta nu trebuie confundată cu perioada postnatală care corespunde recuperării complete a femeii. În realitate, refacerea după naștere durează un an sau chiar mai mult.
Perioada post-partum depășește cele 6 săptămâni de „lăuzie”. Aceasta presupune un proces de refacere fizică și emoțională după 9 luni de sarcină și după nașterea în sine. Conform mai multor studii și teorii, refacerea după naștere durează un an, doi sau chiar trei.
Refacerea după naștere durează un an
Potrivit unui studiu realizat de Dr. Julie Wray, de la Universitatea Salford din Manchester, refacerea după naștere durează un an. Schimbările fizice și hormonale la care este supus corpul femeii în timpul sarcinii nu se încheie după naștere.
Perioada post-partum implică schimbări fizice și psihice privind adaptarea la rolul de mamă. Cercetătoarea a intervievat femei din mai multe țări. Unele născuseră în urmă cu două sau trei săptămâni, altele cu trei sau șase – șapte luni.
Wray a descoperit că majoritatea mamelor au nevoie de 12 luni de refacere postnatală, atât în plan fizic, cât și emoțional. „Femeile simt că durează mai mult de șase săptămâni să se refacă și au nevoie de sprijin pentru mai mult de șase sau opt săptămâni după naștere”, a declarat cercetătoarea.
Perioada post-partum
Studiul menționat mai sus se referă la perioada aproximativă pe care femeile o consideră necesară pentru refacerea după naștere. Însă, potrivit psihologului argentinian Laura Gutman, autoarea celebrei cărți „Maternitatea: Față în față cu umbra ta”, perioada post-partum durează până când copilul împlinește 2 sau 3 ani.
Mama și copilul sunt o singură unitate emoțională. Nașterea „rupe” legătura fizică dintre mamă și copil din timpul sarcinii. Însă deși cei doi nu mai sunt legați în acest fel, atașamentul emoțional persistă, iar „detașarea” la acest nivel durează mult timp.
Potrivit spuselor Laurei Gutman, perioada post-partum implică situații care afectează stabilitatea femeii. Nașterea este o „dezintegrare emoțională” puternică, reprezentând momentul în care mama și bebelușul devin două unități separate.
Umbra ta
După naștere, te confrunți cu situații pe care nu le poți controla. Trebuie să îți redescoperi propriul univers interior cu toate umbrele și conflictele din el. Însă, pentru a te recupera complet, trebuie să fii conștientă de procesul prin care treci în perioada de refacere.
În timp ce te afli în mijlocul acelui proces mistic, energetic și emoțional, ai un nou-născut în brațe pe care trebuie să îl îngrijești. Plânsul bebelușului exprimă toată durerea și temerile mamei după naștere.
Poate bunicilor noastre le era mai ușor, deoarece aveau grijă doar de casă și de copii. Însă în ziua de azi, femeile sunt active, organizate, întreprinzătoare și independente.
În timpul procesului emoțional din perioada postnatală, mama trebuie să facă față și provocărilor din lumea „reală”. Vorbim aici despre serviciu, bani și griji cotidiene care țin de gospodărie și creșterea copiilor. Nici mamele, nici mediul în care trăiesc nu sunt pregătite pentru o tranziție armonioasă, fără riscul căderii în depresie.
Când nu ai timp să te redescoperi pe tine însăți
Având în vedere situația emoțională complexă descrisă de Gutman, este clar că ar fi imposibil să ne așteptăm ca o femeie să revină la normalitatea de dinaintea sarcinii, inclusiv în plan sexual și profesional, în doar șase săptămâni.
Din păcate, nu toate mamele au norocul de a se putea dedica în întregime îngrijirii bebelușilor concomitent cu procesul de recuperare fizică și psihică. Milioane de mame sunt singure, trebuie să muncească sau mai au și alți copii. Prin urmare, aceste femei nu au timp să se redescopere pe le însele.
În multe țări din lume, milioane de femei și mame care lucrează nu au parte de un concediu de maternitate pentru a se recupera după naștere. Acestea trebuie să meargă la serviciu, să găsească o persoană care să aibă grijă de bebelușii lor și nu au timp să facă față urmărilor emoționale ale nașterii.
Realitatea mamelor care lucrează
Numai 34 de țări respectă recomandarea Organizației Internaționale a Muncii (OIM) de a oferi femeilor un concediu plătit de maternitate de cel puțin 14 săptămâni.
Majoritatea concediilor maternale nu sunt adaptate nevoilor mamei și ale bebelușului, însă există și excepții. Croația oferă 410 zile de concediu postnatal. Totodată, Muntenegru, Bosnia și Albania oferă 365 de zile, Regatul Unit și Norvegia 315, iar Suedia 240. În schimb, țările african și asiatice nu oferă mai mult de 8 săptămâni de concediu de maternitate.
Pe lângă atașamentul emoțional față de bebeluș, refacerea după naștere implică mai multe aspecte fizice și mentale. Descoperirea nevoilor proaspetelor mămici și ale bebelușilor lor este un proces de durată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castaigne, V., Picone, O., & Frydman, R. (2012). Parto prematuro. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/s1283-081x(06)45070-0
- Del Río, R., León, P., Minassian, M., Borgoño, R., & Bustamante, F. (2008). Embarazo adolescente. Revista Pediatría Electrónica, Hospital Clinico de Niñoz Roberto Del Rio. https://doi.org/10.1016/j.ancene.2014.05.001
- Aguilar, O. C., Romero, A. L. F., & García, V. E. M. (2013). Comparación de resultados obstétricos y perinatales del parto en postura vertical versus supina. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.