Rețete gustoase cu spanac proaspăt
Spanacul este o plantă legumicolă erbacee care aparține familiei Amaranthaceae. Acesta este originar din Persia, însă în prezent este cultivat în zone de coastă și în climate temperate. Citește în continuare pentru a descoperi câteva rețete gustoase cu spanac.
Spanacul este o legumă hrănitoare care oferă multe beneficii pentru sănătate. Câteva dintre proprietățile prin care se remarcă sunt:
- Are puține calorii.
- Este bogat în vitaminele A, B9, K și acid folic.
- Conține fier, calciu, fosfor și magneziu.
- Conține, de asemenea, flavonoide, carotenoide și o doză ridicată de potasiu.
De ce să prepari rețete gustoase cu spanac
Există numeroase motive pentru a consuma această legumă sănătoasă. Cele pe care ți le prezentăm mai jos sunt doar câteva dintre ele. Așadar, spanacul:
- Previne afecțiunile oculare.
- Întărește sistemul imunitar.
- Este benefic pentru piele și membranele mucoase.
- Este recomandat în timpul sarcinii și al alăptării deoarece conține acid folic.
- Ajută la coagularea corespunzătoare a sângelui.
- Este benefic pentru sănătatea oaselor.
- Îmbunătățește digestia.
Ce mai aștepți? Descoperă mai jos câteva rețete gustoase cu spanac. Nu uita că, în bucătărie, totul este permis! Nu ezita să adaugi acest ingredient în diverse preparate culinare, întrucât gustul său se îmbină perfect cu cel al altor alimente.
Lasagna cu spanac
Dacă vrei să îți uimești invitații la masă cu un preparat pe cât de delicios, pe atât de hrănitor, lasagna cu spanac este alegerea ideală.
Ingrediente
- Foi de lasagna (250 g)
- Spanac (200 g)
- Ciuperci feliate (300 g)
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă
- 3 linguri de ulei de măsline (45 g)
- Sare și piper după gust
- 1 cană de vin alb (150 ml)
- Brânză (150 g)
- 1 ardei gras verde
- Sos de roșii
- Sos alb
Mod de preparare
- Pentru început, fierbe foile de lasagna într-o cratiță cu apă și puțină sare.
- Fierbe spanacul timp de 3 minute, apoi strecoară-l.
- În timp ce pastele fierb, curăță și pisează usturoiul.
- Adaugă o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și călește usturoiul.
- Adaugă apoi spanacul și asezonează după gust.
- Într-o altă tigaie, adaugă a doua lingură de ulei de măsline, jumătate din ceapa tocată mărunt și ciupercile. După ce s-au înmuiat ingredientele, adaugă oțetul alb.
- Lasă amestecul la fiert până se evaporă vinul, apoi asezonează-l.
- Cu ultima lingură de ulei de măsline, călește cealaltă jumătate de ceapă și ardeiul tăiat mărunt.
- Adaugă apoi sucul de roșii și asezonează cu sare și piper.
- Pune foile de lasagna ca prim strat în tava de copt, acoperă cu un strat din amestecul cu ciuperci, apoi adaugă încă un strat de foi de lasagna.
- Adaugă apoi un strat de spanac și încă unul cu foi de lasagna.
- Adaugă amestecul cu ardei și încă un strat de foi de lasagna.
- Toarnă sosul alb și adaugă brânza.
- Pune apoi amestecul în cuptorul preîncălzit la 200 grade și lasă-l să stea 45 de minute. Poftă bună!
Salată cu spanac și căpșune
Nu putem vorbi de rețete gustoase cu spanac fără să includem și o salată. Combinația delicioasă dintre gustul dulce-acrișor al căpșunelor și spanac îți va încânta papilele gustative.
Ingrediente
- Spanac (250 g)
- Căpșune (200 g)
- Brânză de capră (250 g)
- Nuci (100 g)
- Zeama a 4 lămâi (40 ml)
- 1 lingură de ulei de măsline (15 g)
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
- Spală bine spanacul și căpșunele.
- Taie în jumătate căpșunele și miezul de nucă.
- Taie brânza în bucăți mici.
- Adaugă toate ingredientele într-un bol.
- Prepară dressingul într-un vas separat, amestecând uleiul de măsline cu zeamă de lămâie, sare și piper.
- Toarnă dressingul peste salată și servește preparatul delicios!
Spanac cu sare și șuncă
Multe persoane nu agrează legumele verzi. Dar dacă alegi să combini spanacul cu alte ingrediente, nici nu îl vei observa în farfurie. Ouăle cu șuncă sunt meniul ideal la micul dejun, însă spanacul îți va oferi doza de energie de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua în forță.
Ingrediente
- 1 kg de spanac
- Șuncă (200 g)
- 5 căței de usturoi
- 1 lingură de ulei de măsline
- Sare
- 4 ouă
Mod de preparare
- Adaugă uleiul de măsline într-o tigaie și călește cățeii de usturoi întregi, nedecojiți.
- Adaugă spanacul și sare după gust.
- Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute.
- Adaugă șunca și amestecă încet timp de încă 5 minute.
- Adaugă cele patru ouă bătute și preparatul este gata.
Așadar, cu care dintre aceste rețete gustoase cu spanac vrei să începi?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Song, W., Strack, R. L., Svensen, N., & Jaffrey, S. R. (2014). Plug-and-play fluorophores extend the spectral properties of spinach. Journal of the American Chemical Society. https://doi.org/10.1021/ja410819x
- Ozkan, I. A., Akbudak, B., & Akbudak, N. (2007). Microwave drying characteristics of spinach. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.10.026
- Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.