Logo image
Logo image

7 beneficii ale ridichilor pentru organism

4 minute
Culoarea ridichilor ne arată că acestea sunt bogate în flavonoide, în timp ce gustul lor iute ne amintește de beneficiile asupra ficatului. 
7 beneficii ale ridichilor pentru organism
Ultima actualizare: 11 ianuarie, 2019

Sunt micuțe, au un gust intens și oferă o aromă delicioasă și proaspătă salatelor. Dacă și ție îți plac ridichile, ești un om norocos. De ce? Sănătatea și corpul tău îți vor fi mulțumi dacă valorifici minunatele beneficii ale ridichilor pentru sănătate.

Există mai multe tipuri de ridichi – albe, roșii, violet, negre și chiar verzi (știm deja că wasabi provine dintr-un soi de ridiche picantă).

Chiar și uleiul obținut din semințele de ridiche este foarte sănătos. Acesta se folosește ca ingredient în numeroase produse pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi vitiligo.

Sunt ieftine și ușor de găsit la supermarket. Îți recomandăm să le mănânci proaspete, ecologice, în diverse rețete de salate. Corpul tău va avea numai de câștigat. Iată care sunt principalele beneficii ale ridichilor pentru sănătate.

1. Beneficii ale ridichilor pentru ficat

Ridichile sunt ideale pentru a-ți menține ficatul sănătos. Acestea sunt detoxifiante și curăță sângele de toxine și reziduuri dăunătoare.

  • De exemplu, ridichile sunt foarte recomandate persoanelor care au icter, întrucât reglează și reduc nivelul de bilirubină.
  • Ridichile protejează și eritrocitele, contribuind la oxigenarea sângelui.

2. Combat infecțiile tractului urinar

Some figure

După cum știm deja, femeile se confruntă adesea cu infecții urinare. Însă un obicei atât de simplu precum consumul regulat de salate cu ridichi poate apăra organismul împotriva acestor probleme.

  • Ridichile sunt diuretice și măresc producția de urină în mod natural. 
  • În plus, acestea sunt antibacteriene, fiind eficiente în combaterea infecțiilor și în protejarea rinichilor.

O modalitate de a preveni infecțiile tractului urinar este să bei acest suc pe bază de ridichi de două ori pe săptămână. Ia aminte.

Ingrediente

  • 2 ridichi
  • Zeama unei portocale
  • 5 căpșuni
  • 1 pahar de apă (200 ml)

Mod de preparare

  • Pentru început, spală bine ridichile și căpșunile. Apoi stoarce zeama de portocală.
  • Dă prin blender ridichile și căpșunile, apoi amestecă-le cu apa și sucul natural de portocale.
  • Este un shake cu un gust intens, ușor picant, dar ideal pentru a proteja tractul urinar.

3. Ridichile te ajută să slăbești

Some figure

Există numeroase beneficii ale ridichilor și pentru siluetă. Aceste legume au un conținut scăzut de carbohidrați, dar sunt foarte bogate în fibre, vitamina C, potasiu, calciu și magneziu.

Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm ridichi, deoarece stimulează pierderea în greutate și accelerează metabolismul (transformând grăsimea în energie).

Citește și:

Legume pentru slăbit – cele mai eficiente exemple

4. Ridichile protejează inima

Ridichile reprezintă o sursă importantă de antocianină, un flavonoid care le oferă culoarea specifică și care contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular.

  • Antocianina previne întărirea și inflamarea venelor și a arterelor. 
  • Consumul de fructe și legume roșii și albastre îți oferă un aport considerabil din acest flavonoid.

5. Reduc tensiunea arterială

Some figure

Ridichea este o sursă bogată de potasiu, iar acest mineral este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. În plus, ea îmbunătățește circulația sanguină, distribuind sângele în mod corect în tot corpul.

Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, prepară și consumă sucul de mai jos.

Ingrediente

  • 2 ridichi
  • 2 morcovi
  • 1 pahar de apă (200 ml)

Mod de preparare

Știi deja că gustul băuturilor pe bază de ridichi au o aromă intensă. Dar efectele sunt foarte sănătoase. Merită să încerci și tu.

  • În primul rând, spală bine ridichile și morcovii. Nu uita că este mai bine să optezi pentru fructe, legume și plante ecologice. 
  • După ce le-ai curățat, procesează-le în blender, apoi amestecă sucul obținut cu apa.

O rețetă ușoară, ieftină și cu multe beneficii medicinale.

Te-ar putea interesa și:

Sucul de morcovi: 8 beneficii surprinzătoare

6. Îngrijesc pielea

Vitamina C, fosforul, zincul și complexul de vitamine B din ridichi contribuie la îngrijirea pielii.

  • Apa de ridichi (obținută prin fierberea lor) ajută la hidratarea pielii.
  • Unele persoane folosesc ridichi crude pentru curățarea tenului. Industria cosmetică utilizează ridichile pentru tratarea problemelor pielii, datorită puterii lor dezinfectante.

7. Întăresc sistemul imunitar

Some figure

După cum poți vedea, există numeroase motive pentru care ridichile trebuie incluse într-o dietă sănătoasă. Unul dintre cele mai importante motive este abilitatea lor de a întări sistemul imunitar.

  • Aceste legume sunt foarte bogate în vitamina C care îmbunătățește imunitatea și „sănătatea” leucocitelor.
  • Pe lângă faptul că întăresc sistemul imunitar, ridichile reglează metabolismul, contribuind la sinteza colagenului și oferind corpului o proteină esențială pentru prevenirea arteriosclerozei.

Așadar nu uita, de acum încolo, pune și ridichi în salate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  •  Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., Subathra, M., & Edula, J. R. (2010). Hexane extract of Raphanus sativus L. roots inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human cancer cells by modulating genes related to apoptotic pathway. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)65(3), 200–209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20652750/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., & Gowda, B. B. (2012). Polyphenolics profile and antioxidant properties of Raphanus sativus L. Natural Product Research, 26(6), 557-563. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2010.521884
  • Blekkenhorst, L. C., Sim, M., Bondonno, C. P., Bondonno, N. P., Ward, N. C., Prince, R. L., Devine, A., Lewis, J. R., & Hodgson, J. M. (2018). Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients10(5), 595. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/
  • Castro-Torres, I. G., Naranjo-Rodríguez, E. B., Domínguez-Ortíz, M. Á., Gallegos-Estudillo, J., & Saavedra-Vélez, M. V. (2012). Antilithiasic and hypolipidaemic effects of Raphanus sativus L. var. niger on mice fed with a lithogenic diet. Journal of biomedicine & biotechnology2012, 161205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471002/
  • Castro‐Torres, I. G., De la O‐Arciniega, M., Gallegos‐Estudillo, J., Naranjo‐Rodríguez, E. B., & Domínguez‐Ortíz, M. Á. (2014). Raphanus sativus L. var niger as a source of phytochemicals for the prevention of cholesterol gallstones. Phytotherapy Research28(2), 167-171. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4964
  • Gamba, M., Asllanaj, E., Raguindin, P. F., Glisic, M., Franco, O. H., Minder, B., Bussler, W., Metzger, B., Kern, H., Muka, T., (2021). Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review. Trends in Food Science & Technology113, 205-218. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421003058
  • Hwang, K. A., Hwang, Y., Hwang, H. J., & Park, N. (2022). Hepatoprotective Effects of Radish (Raphanus sativus L.) on Acetaminophen-Induced Liver Damage via Inhibiting Oxidative Stress and Apoptosis. Nutrients14(23), 5082. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501112/
  • Isemura M. (2019). Catechin in Human Health and Disease. Molecules (Basel, Switzerland)24(3), 528. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6384718/
  • Jadoun, J., Yazbak, A., Rushrush, S., Rudy, A., & Azaizeh, H. (2016). Identification of a New Antibacterial Sulfur Compound from Raphanus sativus Seeds. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 9271285. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066007/
  • Kumar A. (2004). Influence of radish consumption on urinary calcium oxalate excretion. Nepal Medical College journal : NMCJ6(1), 41–44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15449653/
  • Lee, S. W., Yang, K. M., Kim, J. K., Nam, B. H., Lee, C. M., Jeong, M. H., Seo, S. Y., Kim, G. Y., & Jo, W. S. (2012). Effects of White Radish (Raphanus sativus) Enzyme Extract on Hepatotoxicity. Toxicological research28(3), 165–172. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/
  • Lee, K. D., & Shim, S. Y. (2022). Anti-Inflammatory Food in Asthma Prepared from Combination of Raphanus sativus L., Allium hookeri, Acanthopanax sessiliflorum, and Dendropanax morbiferus Extracts via Bioassay-Guided Selection. Foods11(13), 1910. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/13/1910
  • Manivannan, A., Kim, J. H., Kim, D. S., Lee, E. S., & Lee, H. E. (2019). Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients11(2), 402. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/
  • Moon, P. D., & Kim, H. M. (2012). Anti-inflammatory effect of phenethyl isothiocyanate, an active ingredient of Raphanus sativus Linne. Food chemistry131(4), 1332-1339. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461101404X
  • Oh, M. J., Lee, H. H. L., Lee, H. B., Do, M. H., Park, M., Lee, C. H., & Park, H. Y. (2022). A water soluble extract of radish greens ameliorates high fat diet-induced obesity in mice and inhibits adipogenesis in preadipocytes. Food & function13(14), 7494–7506. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35686604/
  • Taniguchi, H., Kobayashi-Hattori, K., Tenmyo, C., Kamei, T., Uda, Y., Sugita-Konishi, Y., Oishi, Y., & Takita, T. (2006). Effect of Japanese radish (Raphanus sativus) sprout (Kaiware-daikon) on carbohydrate and lipid metabolisms in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy research : PTR20(4), 274–278. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16557609/
  • United States Department of Agriculture. (2019). Radishes, raw. FoodData Central. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169276/nutrients

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.