Logo image
Logo image

Cum să crești roșiile acasă în ghiveci

4 minute
Evită să folosești pământul din curte deoarece acesta poate conține paraziți sau boli ce pot afecta roșiile pe care încerci să le crești. Cea mai bună variantă este să-ți achiziționezi pământ vegetal proaspăt de la florărie.
Cum să crești roșiile acasă în ghiveci
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși roșiile pot fi achiziționate cu ușurință din orice magazin alimentar sau din piață, acestea sunt deseori scumpe sau de calitate inferioară. Din fericire, asemenea multor alte legume, poți să crești roșiile și acasă. Cu puțin efort, poți avea o sursă nelimitată de roșii de cea mai bună calitate.

Roșiile sunt o componentă esențială a oricărei diete sănătoase. Pe lângă faptul că pot fi incluse ca ingredient în numeroase rețete, aceste legume au o valoare nutrițională foarte ridicată, oferind beneficii semnificative pentru organism și sănătate.

Roșiile crescute acasă prezintă numeroase avantaje față de cele disponibile în comerț. De pildă, acestea din urmă sunt de obicei tratate cu pesticide și diverse alte chimicale menite să le prelungească durata de viață.

Crescându-le acasă, te poți asigura că roșiile tale sunt mereu proaspete, delicioase și 100% ecologice. În plus, pe termen lung vei economisi o sumă mare de bani.

În articolul de azi îți vom prezenta câteva sfaturi simple pentru a crește roșii în ghiveci, chiar la tine acasă. Citește în continuare pentru a afla ce trebuie să faci pentru a avea o cultură de roșii de succes.

Înainte să plantezi roșiile…

Alege un ghiveci adecvat dacă vrei să crești roșiile acasă

Some figure

Ghiveciul pe care îl alegi este unul dintre cei mai importanți factori în ceea ce privește creșterea roșiilor acasă. Cu cât acesta este mai voluminos, cu atât cultura ta de roșii are șanse mai mari să se dezvolte armonios.

Desigur, grădinile și curțile interioare prezintă anumite avantaje în ceea ce privește cultivarea legumelor, cum ar fi, de pildă, faptul că pot oferi foarte mult spațiu. Cu toate acestea, ghivecele mari sunt și ele utile dacă nu avem la dispoziție altă variantă.

  • În general, te sfătuim să folosești un ghiveci cu o adâncime de cel puțin 51 cm (20 inch) și cu o lățime corespunzătoare. Astfel, rădăcinile plantei vor avea spațiu suficient pentru a crește.
  • Ghivecele din plastic sunt mult mai ușor de transportat.
  • Nu în ultimul rând, pentru a colecta apa care se scurge, pune un bol sau o farfurie nu foarte adâncă sub ghiveci.

Te-ar putea interesa și: 

Usturoiul – cum să-l crești în casă

Asigură-te că ghiveciul ales oferă un drenaj bun

Un alt factor important atunci când vrei să crești roșii în casă este să te asiguri că ghiveciul pe care l-ai ales oferă un drenaj bun. Acesta trebuie să aibă găuri pe fund care să faciliteze scurgerea apei și să prevină umezeala excesivă a pământului.

Pentru a preveni scurgerea pământului prin găuri, poți așeza o sită pe fundul ghiveciului.

Alege pământ pentru flori adecvat dacă vrei să crești roșiile acasă

Some figure

Te sfătuim să eviți să folosești pământul din grădina sau curtea ta deoarece acesta ar putea conține paraziți sau boli care pot afecta roșiile pe care vrei să le crești. O variantă mult mai bună este să prepari un amestec din fibră de nucă de cocos (în proporție de 60%) și vermicompost (în proporție de 40%).

Cum să plantezi și să crești roșiile acasă?

Some figure

După ce achiziționezi semințe sau răsaduri de roșii dintr-un centru de grădinărit, poți să începi să le plantezi în ghivecele pe care le-ai pregătit.

  • Umple o treime din ghiveci cu amestecul pe care ți l-am recomandat la punctul anterior.
  • Pune semințele sau răsadul în pământ. Dacă folosești răsad, adaugă pământ în plus până când ajungi la baza plantei.
  • Presează ușor pământul în jurul bazei plantei, astfel încât aceasta să fie stabilă.

După ce ai plantat roșiile…

Udare

Atunci când uzi roșiile pentru prima dată, asigură-te că solul se umezește bine. Evită însă să uzi frunzele, tulpina sau baza plantei. Apoi udă pământul în funcție de cum reține acesta umezeala. Este posibil să nu fie nevoie să-l uzi în fiecare zi.

Verifică pământul cu atenție și asigură-te că este mereu umed. Ai grijă însă să nu uzi planta foarte mult deoarece umezeala în exces poate cauza anumite probleme.

Te-ar putea interesa și: 

Suc de roșii cu usturoi și curcuma pentru detoxifiere

Înfige un băț în pământul din ghiveci

Pentru a te asigura că roșiile tale cresc adecvat, oferă-le acestora sprijin pe măsură ce cresc. Un simplu băț te va ajuta în acest scop.

Îngrășăminte

Pentru a obține o recoltă de roșii îmbelșugată, folosește îngrășământ la două luni după plantare. Poți cumpără un îngrășământ natural din orice florărie. Ambalajul îți va oferi informațiile relevante legate de cantitatea de îngrășământ pe care trebuie să o aplici.

Recoltare

Roșiile trebuie recoltate după ce s-au copt. Acest proces este foarte lent, iar unele nu reușesc să ajungă la maturitate cât timp sunt atașate de plantă. În acest caz, culege-le și pune-le într-un spațiu răcoros până se coc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bai, Y., & Lindhout, P. (2007). Domestication and breeding of tomatoes: What have we gained and what can we gain in the future? Annals of Botany. https://doi.org/10.1093/aob/mcm150
  • Bergougnoux, V. (2014). The history of tomato: From domestication to biopharming. Biotechnology Advances. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2013.11.003
  • Sato, S., Tabata, S., Hirakawa, H., Asamizu, E., Shirasawa, K., Isobe, S., … Gianese, G. (2012). The tomato genome sequence provides insights into fleshy fruit evolution. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11119

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.