Logo image
Logo image

Sănătatea intestinelor influențează glanda tiroidă

3 minute
Întrucât flora intestinală este o barieră împotriva agenților patogeni, este esențial să o menții sănătoasă pentru a preveni infecțiile. În plus, aceasta ajută și la îmbunătățirea proceselor enzimatice ale hormonilor tiroidieni. 
Sănătatea intestinelor influențează glanda tiroidă
Ultima actualizare: 05 decembrie, 2017

Știai că sănătatea intestinelor influențează și funcțiile glandei tiroide? În acest articol îți prezentăm factorii care îți afectează în mod direct intestinele și în mod indirect tiroida. Vei descoperi, de asemenea, câteva sfaturi și remedii naturale foarte utile.

Care este legătura dintre glanda tiroidă și intestine?

Spre surprinderea multor persoane, trei sferturi dintre țesuturile sistemului imunitar se află în intestine. O floră intestinală sănătoasă acționează ca o barieră eficientă împotriva agenților patogeni, printre care virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți.

În cazul în care flora bacteriană este afectată, intestinele se transformă într-o poartă deschisă prin care patogenii pătrund în sânge.  În plus, au loc modificări și la nivelul anumitor procese enzimatice legate de hormonii glandei tiroide.

Care sunt factorii care afectează sănătatea intestinelor?

Some figure

Există numeroși factori care pot tulbura echilibrul florei intestinale, printre care:

  • O dietă necorespunzătoare, bazată pe alimente bogate în zahăr, lactate și alimente rafinate;
  • Constipația;
  • Antibioticele;
  • Intoleranțele alimentare la glucoză sau lactoză;
  • Intoxicarea cu metale grele (de exemplu, prin folosirea plombelor dentare care conțin mercur);
  • Paraziții intestinali;
  • Nervozitatea, anxietatea și stresul;
  • Emoțiile negative, cum ar fi furia și teama.

Reglarea funcțiilor intestinale

Dacă bănuiești că ai anumite probleme intestinale, este indicat să apelezi la tratamente naturiste pentru a regla funcțiile acestor organe.

Dacă suferi de constipație, mărește consumul de alimente bogate în fibre. În plus, este important să bei cel puțin 1,5 l de apă pe zi, între mese.

Dacă ai diaree în mod regulat, este recomandat să bei ceai verde și să iei un supliment pe bază de cărbune medicinal.

Iată câteva sfaturi utile pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale:

O dietă echilibrată

Some figure

Fie că suferi sau nu de probleme intestinale, este bine să adopți o dietă adecvată care să conțină alimente bogate în fibre: fructe, legume, leguminoase, oleaginoase și cereale integrale.

În ziua de azi, majoritatea alimentelor pe bază de făină nu conțin fibre, fiind produse rafinate: pâine, prăjituri, fursecuri, paste, pizza, etc.

Însă dacă vei căuta cu atenție, vei găsi și opțiuni delicioase și hrănitoare cu făină integrală de secară, grâu spelt și multe altele. Poți consuma, de asemenea, cereale precum ovăz, mei sau quinoa.

Atenție la gluten

Some figure

Când vine vorba despre legătura dintre sănătatea intestinelor și glanda tiroidă, un rol important îl joacă și glutenul. Multe persoane care au disfuncții tiroidiene suferă de intoleranță la această proteină.

Glutenul este prezent în anumite cazuri și în ovăz din cauza faptului că acesta este procesat cu aceleași utilaje ca grâul. Îți recomandăm să elimini glutenul din alimentație. În urma acestei schimbări, vei observa o ameliorare în doar câteva săptămâni.

Probiotice

Suplimentele pe bază de probiotice sunt printre cele mai bune opțiuni pentru menținerea sănătății florei intestinale. Vei observa beneficiile asupra organismului tău încă din prima zi. Până la urmă, sănătatea intestinelor este un factor important în ceea ce privește calitatea vieții.

Îți recomandăm să consumi probiotice de calitate superioară care să includă cantități mari de culturi lactice. Pe ambalaj trebuie specificată cantitatea, care ar trebui să fie între 30 și 50 milioane de UFC (unități formatoare de colonii).

Este indicat să iei suplimentele cu probiotice pe stomacul gol, în special dimineața. Cel mai bun interval orar este între 05:00 și 07:00.

Clismă

Some figure

O modalitate excelentă de a-ți curăța intestinele într-un mod convenabil este clisma, mai ales dacă suferi de constipație. Clisma reprezintă o curățare a intestinelor pe cale rectală cu apă sau cu o soluție medicinală. 

Lichidul folosit pentru clismă poate fi ceai de mușețel sau de cimbru sau chiar cafea dacă dorești să îți îmbunătățești funcțiile hepatice. În acest caz, este indicat să optezi pentru boabe de cafea ecologică.

Este recomandat însă să fii atent în privința utilizării acestei tehnici, pentru a nu-ți modifica flora bacteriană. Ideal ar fi să îți faci o clismă atunci când nu te grăbești să pleci nicăieri, cum ar fi seara, înainte de culcare. Motivul este faptul că uneori aceasta poate provoca oboseală.

Ține lichidul în tine cât poți de mult și elimină-l atunci când simți nevoia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Doron, S., y Snydman, D. R. (2015). “Risk and safety of probiotics”, Clin Infect Dis, 60 (Suppl 2): S129-34.
  • Durchschein, F.; Petritsch, W., y Hammer, H. F. (2016). “Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new”, World J Gastroenterol, 22 (7): 2179-94.
  • Olveira Fuster, G., y González-Molero, I. (2007). “Probiotics and prebiotics in clinical practice”, Nutr Hosp, 22 (Suppl 2): 26-34.
  • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas100(1), 29-34. Recuperado en 16 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
  • Mª Tránsito López Luengo. El té verde. Revista Offarm. Vol. 21. Núm. 5. páginas 129-132 (Mayo 2002). https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-te-verde-13032231
  • Krysiak, Robert; Szkróbka, Witold; Okopień, Bogusław (2019). El efecto de la dieta libre de gluten en la autoinmunidad tiroidea en mujeres sin drogas con tiroiditis de Hashimoto: un estudio piloto. Endocrinología experimental y clínica y diabetes 2019; 127 (07): 417 – 422. Departamento de Medicina Interna y Farmacología Clínica, Universidad de Medicina de Silesia, Katowice, Polonia.
  • Mellado, Myriam de las Mercedes Salas, & Haros, Monika. (2016). Evaluación de la calidad tecnológica, nutricional y sensorial de productos de panadería por sustitución de harina de trigo por harina integral de arroz. Brazilian Journal of Food Technology19, e2016002. Epub September 01, 2016. https://doi.org/10.1590/1981-6723.0216
  • Lee CJ, Song SK, Jeon JH, et al. El enema de café indujo una colitis aguda. The Korean Journal of Gastroenterology = Taehan Sohwagi Hakhoe chi. Octubre de 2008; 52 (4): 251-254.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.