Logo image
Logo image

Săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă

3 minute
Persoanele care au pielea sensibilă sau care suferă de dermatită nu tolerează multe dintre chimicalele prezente în săpunurile din  comerț. Tocmai de aceea, este indicat să prepari unul acasă, folosind ingrediente naturale. 
Săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă
Ultima actualizare: 14 decembrie, 2018

Persoanele cu pielea sensibilă sau cu dermatită au nevoie de produse speciale de îngrijire a pielii care să fie cât se poate de naturale și lipsite de substanțe agresive. Învață cum să prepari un săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă 100% natural!

Săpunul cu care îți cureți tenul în fiecare seară nu trebuie să conțină sulfați, alcool sau parfumuri sintetice.

În articolul de azi îți arătăm cum să prepari un săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă din ingrediente naturale cu proprietăți calmante și hidratante.

Cum să tratezi pielea sensibilă și dermatita

Some figure

Trebuie să fii foarte atentă atunci când alegi produsele cosmetice pe care le aplici pe pielea sensibilă sau pe cea afectată de dermatită, deoarece multe ingrediente pot provoca reacții neplăcute.

Deși multe persoane aflate în această situație preferă să cumpere produse din farmacie, nici acestea nu sunt întotdeauna naturale. Prin urmare, cea mai bună soluție este să-ți prepari singură aceste produse la tine acasă.

Încearcă și:

Cele mai bune remedii pentru tratarea eczemei

Dermatita și pielea sensibilă pot fi tratate folosind ingrediente hidratante care reglează în mod natural producția de sebum și mențin pH-ul pielii, dar și cu ingrediente calmante.

Să vedem care sunt ingredientele naturale folosite pentru prepararea acestui săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă.

Glicerină

Glicerina este un compus pe bază de plante folosit ca ingredient în numeroase produse cosmetice.

Spre deosebire de sulfați, care tind să usuce pielea și să-i modifice pH-ul, glicerina o curăță, o hidratează și îi oferă elasticitate. În plus, ea combate procesul de îmbătrânire a celulelor și ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii.

Îți recomandăm să cumperi glicerină pură, solidă, sau un săpun cu glicerină fără parfum.

Unt de cacao

Some figure

Untul de cacao este un ingredient bogat în uleiuri și extrem de hrănitor, fiind ideal pentru curățarea pielii, alături de glicerină și argilă.

Acest produs este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale care previn îmbătrânirea celulelor și pierderea elasticității. În plus, untul de cacao ajută la solidificarea săpunului.

Argilă albă, roșie și roz

Aceste trei tipuri de argilă sunt cele mai indicate pentru pielea sensibilă sau pentru cea afectată de dermatită, deoarece argila verde și argila gri au proprietăți de curățare mult prea puternice.

Argila, un produs natural bogat în minerale, ajută la reglarea producției de sebum fără a modifica pH-ul pielii și previne apariția mai multor imperfecțiuni.

Ulei de migdale

Some figure

Uleiul de migdale presat la rece este un ingredient ieftin și hrănitor, care lasă pielea moale și hidratată, calmând iritațiile și inflamațiile. Este ideal pentru persoanele care suferă de dermatită, eczeme, psoriazis, mâncărimi, herpes, arsuri și cicatrici.

Ulei esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este unul dintre cele mai benefice uleiuri pentru toate tipurile de piele, întrucât acesta reglează producția de sebum și echilibrează pH-ul pielii. Tocmai de aceea este adăugat în numeroase produse cosmetice.

În plus, uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiseptice și calmante, îmbunătățind efectele celorlalte ingrediente.

Lavanda ajută la regenerarea celulelor pielii, prevenind cicatricile, vergeturile și ridurile. Fiind extrem de relaxantă, aceasta are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, ajutând la combaterea problemelor pielii provocate de stres și anxietate.

Îți recomandăm și:

Vergeturile: 6 remedii uimitoare

Ingrediente săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă

Some figure

Pentru a prepara acest săpun pentru dermatită și piele sensibilă, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 tabletă de glicerină (100 sau 120 g)
  • 4 linguri de unt de cacao (50 g)
  • 2 linguri de ulei de migdale (30 g)
  • 2 linguri pline vârf cu argilă pudră albă, roz și roșie
  • 15 picături de ulei esențial de lavandă

Cum să prepari săpun de casă pentru dermatită și piele sensibilă?

Urmează pașii de mai jos:

  • Topește glicerina și untul de cacao pe baie de aburi.
  • După ce amestecul capătă o textură lichidă, lasă focul mic și adaugă uleiul de migdale și argila.
  • Amestecă bine, ia vasul de pe foc și adaugă uleiul esențial de lavandă.
  • Toarnă amestecul într-o formă pentru săpun. Poți folosi fundul unei sticle de plastic, o săpunieră, etc.
  • Odată răcit amestecul, săpunul este gata!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
  • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
  • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
  • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
  • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.