Arsurile gastrice - scapă de ele în 15 zile
Arsurile gastrice reprezintă o senzație de usturime care se simte în stomac sau în gât și este cauzată de un exces de acid gastric.
Persoanele afectate știu că anumiți factori, cum ar fi dieta, stresul și modul în care mănâncă sunt esențiali pentru a le combate, dar de multe ori este greu să scapi definitiv de această problemă.
Te-ar putea interesa și:
În articolul de azi îți prezentăm un program intensiv de 15 zile care elimină arsurile la stomac și îți îmbunătățește sănătatea aparatului digestiv și calitatea vieții.
Ce alimente provoacă arsurile gastrice?
Poate îți vine greu să crezi că acest plan de 15 zile poate da roade, deoarece pare o perioadă prea scurtă de timp, însă nu este așa.
În primul rând, trebuie să elimini complet din dietă toate alimentele care pot cauza hiperaciditate:
- Zahărul și dulciurile
- Făina albă
- Sarea de masă
- Laptele și produsele lactate
- Carnea roșie și cărnurile procesate
- Prăjelile și grăsimile hidrogenate
- Băuturile alcoolice, băuturile răcoritoare și sucurile la doză
- Cafeaua, ciocolata și sucurile carbogazoase
Alți factori nocivi
Pe lângă alimentele consumate, mai sunt și alți factori care provocă un exces de acid în stomac:
- Fumatul
- Stresul
- Anumite medicamente
- Faptul că bei prea puțină apă
- Faptul că mănânci repede, fără să mesteci bine alimentele
- Mâncatul în exces sau înainte ca masa anterioară să se fi digerat
- Obiceiul de a amesteca alimente diferite sau de a servi fructe la masă
Prin urmare, timp de 15 zile trebuie să eviți acești factori pe cât posibil. Chiar și după încheierea acestui program este recomandat să îi ții sub control, dacă nu vrei ca problema să revină.
Te-ar putea interesa și:
Remedii alcaline pentru arsurile gastrice
Scopul acestui program de 15 zile este să elimine arsurile la stomac în mod natural, fără să fie nevoie să apelezi la medicamente care îți pot modifica pH-ul gastric. Pentru a reuși acest lucru, optează pentru alimente cu proprietăți alcaline:
- Lămâie: În ciuda faptului că este un fruct acid, lămâia neutralizează în mod eficient acidul gastric.
- Argilă albă: Aceasta este un antiacid natural pe care îl poți găsi în magazinele naturiste.
- Suc de cartofi cruzi cu ulei de măsline: Un tratament vechi pentru arsurile la stomac și pentru ulcerul gastric.
- Legume verzi: Acestea neutralizează acidul în exces.
- Stevia: Un îndulcitor natural la fel de alcalin.
- Migdale crude: Migdalele scad nivelul de acid din stomac.
- Avocado: Un fruct cu o valoare nutrițională foarte bogată și cu proprietăți uimitoare, care este foarte alcalin.
- Ceai verde: O băutură antiinflamatoare, anticancerigenă, antioxidantă și alcalină.
- Sare de mare sau de Himalaya: Sunt săruri pure și nerafinate care, dacă sunt consumate în cantități moderate, pot regla nivelul pH-ului din organism.
Care este programul ce combate arsurile gastrice?
Timp de 15 zile trebuie să respecți următorul plan:
Pe stomacul gol
Bea zeama unui cartof crud de dimensiuni medii amestecată cu o lingură de ulei de măsline extravirgin (15 ml).
La micul dejun
După douăzeci de minute, prepară un smoothie verde pentru micul dejun. Poți să folosești ingrediente precum mere, pere, legume cu frunze verzi (spanac, năsturel, rucolă, țelină, etc.), o jumătate de avocado și o mână de migdale.
Dacă încă îți este foame, poți să mănânci niște pâine prăjită sau un sandviș cu pâine integrală și șuncă de curcan sau tahini (pastă de susan).
La mijlocul dimineții
Bea o cană de ceai verde cu zeama unei jumătăți de lămâie și puțină stevia ca îndulcitor.
La prânz
Primul fel trebuie să fie întotdeauna o salată de crudități sau o porție de gazpacho gătit acasă. La al doilea fel poți servi carne de pasăre, pește alb, ouă sau legume. La desert, poți să optezi pentru un măr sau o pară.
După-amiaza
Bea o cană de ceai verde cu zeama unei jumătăți de lămâie și puțină stevia ca îndulcitor. Dacă ți-e foame, poți să consumi un măr, o pară, niște smochine uscate, migdale, nucă de cocos, prune, ananas sau papaya.
La cină
Cina trebuie să conțină legume fierte la aburi, călite sau bătute (vinete, broccoli, sparanghel, etc.) și o porție de proteine (mazăre, linte, ouă, pește alb, ciuperci, migdale, etc.).
Înainte de culcare
Prepară un amestec de apă cu argilă albă. Urmează instrucțiunile de pe produsul cumpărat.
Amestecă bine cu o lingură de plastic sau de metal și lasă băutura să se așeze timp de 10 minute. Bea amestecul, dar evită sedimentele, mai ales dacă suferi de hipertensiune arterială sau constipație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bourgeois P. El extraordinario poder curativo de la arcilla. New York: Parkstone International; 2016.
- Chatterjee P, Chandra S, Dey P, Bhattacharya S. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research 2012; 3 (2): 136. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401676/. Accessed 01/25, 2019.
- Ferruzzi MG, Blakeslee J (2007). Digestion, absorption, and cancer preventative activity of dietary chlorophyll derivatives. Nutrition Research 2007; 27 (1): 1-12. Available at: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2006.12.003. Accessed 01/25, 2019.
- Kong F, Singh RP (2009). Digestion of raw and roasted almonds in simulated gastric environment. Food Biophysics 2009; 4 (4): 365-377. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s11483-009-9135-6. Accessed 01/25, 2019.
- MedlinePlus (2020); Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales; Colegio Estadounidense de Gastroenterología. “Acidez estomacal, lo que usted debe saber”. https://magazine.medlineplus.gov/es/art%C3%ADculo/acidez-estomacal-lo-que-usted-debe-saber.
- Academia Americana de Médicos de Familia. “¿Qué es la acidez estomacal?”. https://es.familydoctor.org/condicion/acidez-estomacal/?adfree=true
- Castelo Vega, Jean Marcel, Olivera Hermoza, Rogers, Páucar Sotomayor, Héctor, & Flores Aldea, Juan Carlos. (2003). Reflujo Gastroesofágico: Características Clínicas y Endoscópicas, y factores de riesgo asociados. Revista de Gastroenterología del Perú, 23(1), 41-48. Recuperado en 07 de junio de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292003000100006&lng=es&tlng=es.
- Oliver, KL y Jill Davies, G. (2008). Acidez estomacal: influencia de la dieta y el estilo de vida. Nutrition & Food Science, 38 (6), 548–554. https://doi.org/10.1108/00346650810920141.
- Healthline Media, en línea. “7 alimentos para ayudar a su reflujo ácido”. https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#helpful-foods.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.