Scaunele deschise la culoare sau albe – 7 cauze
Culoarea scaunului poate varia de la diverse nuanțe de maro până la verde sau chiar negru. Însă scaunele deschise la culoare sau albe nu sunt normale și necesită îngrijire medicală imediată.
Scaunul poate oferi informații cu privire la bolile care afectează intestinele și sistemul digestiv. Schimbarea anormală a culorii acestuia este un semnal de alarmă ce arată că s-a declanșat o infecție sau o afecțiune.
Scaunele deschise la culoare sau albe
Dacă scaunul tău este alb sau foarte deschis la culoare, cel mai probabil există o problemă la nivelul sistemului biliar (pancreas, ficat sau vezică biliară). Culoarea maronie a scaunelor normale se datorează sărurilor biliare secretate de către ficat.
Scaunele albe semnalează prezența unei infecții hepatice care încetinește producția fierii sau obstrucționarea căilor biliare. Este posibil și ca sistemul tău digestiv să nu reușească să absoarbă grăsimile în mod corect. Scaunele deschise la culoare (galbene sau gri) și uleioase poartă numele de „scaune acolice”.
Este firesc să experimentezi această problemă la un moment dat. Pot avea loc schimbări care variază de la simple și temporare la alarmante și potențial letale. Vei observa modificări ale culorii scaunelor, precum și ale consistenței și mirosului acestora.
Factori care provoacă scaunele deschise la culoare sau albe
Dacă scaunele deschise la culoare sau albe reprezintă o problemă pentru tine, cauza ar putea fi una dintre următoarele:
1. Medicamentele pe care le iei
Consumul de medicamente poate altera culoarea scaunelor.
- Antibioticele (precum cele folosite pentru a trata infecții ca tuberculoza sau probleme intestinale cum ar fi diareea) sunt vinovate de acest simptom.
- Antiinflamatoarele și pilulele contraceptive pot, de asemenea, cauza această problemă.
- Steroizii anabolizanți pot declanșa hepatită medicamentoasă, ceea ce determină producția de scaune albe.
În general, acest simptom va dispărea la câteva săptămâni după ce întrerupi tratamentul cu medicamentul respectiv.
2. Hepatita
Această boală presupune inflamarea ficatului și, de obicei, este cauzată de un virus care declanșează hepatita A, B sau C. Cel mai periculos tip de hepatită este hepatita C, care, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la moarte.
Unul dintre simptomele hepatitei este reprezentat de scaunele deschise la culoare sau albe, o consecință a funcționării defectuoase a ficatului.
3. Hepatita alcoolică
Această boală are drept cauză un consum excesiv de alcool și provoacă inflamarea ficatului. Intervalul de timp necesar pentru a se manifesta depinde de cantitatea de alcool consumată de către pacient.
Simptomele hepatitei alcoolice includ oboseală, inflamații, encefalopatie hepatică și icter. Hepatita alcoolică sau virală poate provoca ciroză hepatică.
4. Ciroza biliară
Ciroza biliară este o boală hepatică cronică și ireversibilă, care survine în fazele terminale. Ea se declanșează atunci când celulele ficatului sunt distruse.
Ciroza biliară provoacă iritații și inflamații la nivelul căilor biliare ale ficatului. Fluxul bilei este stopat, ceea ce deteriorează celulele hepatice. Ciroza constă în cicatricile rezultate. Unul dintre principalele sale simptome este reprezentat de scaunele albe.
5. Cancerul
Unele tipuri de cancer pot cauza scaune deschise la culoare sau albe, însoțite de oboseală.
Din cauza lipsei de enzime pancreatice, cancerul pancreatic, tumorile biliare și alte forme de cancer care blochează căile biliare provoacă scaune de culoare galben deschis sau care arată ca argila.
Drept consecință, pacientul poate experimenta oboseală. Mâncarea nu este digerată complet și nutrienții nu sunt absorbiți, provocând malnutriție.
6. Pietrele la fiere
Pietrele la fiere reprezintă deșeuri solidificate la nivelul vezicii biliare care, în cele din urmă, obstrucționează fluxul bilei.
Calculii biliari sunt alcătuiți din colesterol și bilirubină întărită. Dacă aceștia devin foarte mari, pot bloca căile biliare, iar scaunele devin deschise la culoare.
Dacă nu sunt eliminate cu ajutorul medicamentelor, pietrele la fiere trebuie îndepărtate prin intermediul unei intervenții chirurgicale.
7. Colangita sclerozantă primară
Colangita sclerozantă primară presupune inflamarea căilor biliare sau formarea de țesut cicatricial în interiorul lor. Această boală reduce fluxul bilei, ceea ce duce la decolorarea scaunelor. Pentru a se trata, pacientul trebuie să apeleze la medicamente sau să se supună unei intervenții chirurgicale.
Diagnosticarea și tratarea scaunelor albe
Prezența scaunelor albe este un simptom grav, care trebuie discutat imediat cu un medic pentru a identifica cauza problemei și a primi un tratament adecvat. Ca să obțină un diagnostic corect, pacientului i se vor recomanda următoarele investigații:
- Analize de sânge, pentru a determina dacă există vreo anomalie
- O tomografie computerizată, pentru a genera imagini ale interiorului corpului
- O colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP), un tip special de RMN care captează imagini ale sistemului biliar
- O ecografie abdominală, pentru a genera imagini ale organelor interne și a verifica dacă totul este în ordine
- Teste de verificare a funcției hepatice
- Intervenții chirurgicale pentru a identifica prezența defectelor la nivelul tractului biliar
De îndată ce ai tratat cauza scaunelor albe, materiile fecale eliminate ar trebui să-și recapete culoarea obișnuită. Dacă problema nu poate fi vindecată, schimbarea ar putea fi permanentă.
Scaunele albe la copii
Părinții trebuie să monitorizeze atent mișcările intestinale ale copiilor, astfel încât să surprindă orice probleme de sănătate. Scaunele albe și diareea reprezintă simptome frecvente la copii. Uneori acestea au la bază laptele sau alte alimente care nu le priesc micuților.
Fii mereu conștient de motivul pentru care scaunele copilului tău sunt albe și reține care sunt cele mai potrivite tratamente.
Cauzele scaunelor albe la copii
- Cantitatea, calitatea și compoziția alimentelor consumate
- Consumul de alimente reci
- O absorbție deficitară a alimentelor din cauza paraziților care deteriorează intestinele
- Hepatita (ficatul nu funcționează corect, ceea ce reduce producția de bilă)
Tratamente pentru scaunele deschise la culoare sau albe la copii
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să consulți un medic. Acesta va efectua o coprocultură.
Cel mai important aspect este să te asiguri că fiul sau fiica ta consumă suficiente fluide, pentru a evita deshidratarea. Copiii au nevoie de multă apă și săruri minerale.
Uneori scaunele albe sunt cauzate de microbi. În această situație, copilul va trebui să ia antibiotice.
Nu-i administra niciodată copilului tău medicamente antidiareice care conțin loperamidă fără prescripție medicală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almanza-Hurtado, A. J., Rodríguez-Yánez, T., Martínez-Ávila, M. C., Rodríguez-Blanco, J. D., & Imbeth-Acosta, P. L. (2021). Colangitis esclerosante primaria. Hepatología, 2(2), 325-340. https://revistahepatologia.org/index.php/hepa/article/view/38
- Artavia, A. L. E., León, M. V., & Webb, K. W. (2019). Colestasis intrahepática del embarazo. Revista Medica Sinergia, 4(6), 14-23. http://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/view/196
- Carvajal, B. F. V., Iles, J. M. V., Pereira, M. G. R., & Rodriguez, L. J. V. (2021). Enfermedad de Caroli: revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de Gastroenterología, 36(2), 180-190. https://www.revistagastrocol.com/index.php/rcg/article/view/612
- García, D. S., Carbonell, M. J., Gracia, P. S., García, E. M., Juste, C. S., & Padilla, B. R. (2023). Fototerapia como tratamiento a la ictericia neonatal. Revista Sanitaria de Investigación, 4(1), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8806627
- Miño Bernal, J., López Morales, E., Jazmín Sandíno, N., & Molano Franco, D. (2022). Cirrosis hepática o falla hepática crónica agudizada: definición y clasificación. Repertorio de Medicina y Cirugía, 31(2). https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A12%3A2388108/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A158237419&crl=c
- Paucar, A. T., Alvarado, A. T., & Coronel, G. M. (2022). Ictericia Neonatal a Nivel de América Latina. FACSalud UNEMI, 6(10), 76-84. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8920209
- Seoane, L. M., Salvador, J. O., Alba, A. B., & Fentes, D. P. (2024). Innovaciones tecnológicas en la litotricia de ondas de choque. Actas Urológicas Españolas, 48(1), 105-110. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0210480623001419
- Varela, C. Á., Cardona, J. L., de la Villa, J. V., & Guerrero, A. (2024). Colangiocarcinoma. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 14(9), 496-505. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541224001173
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.