Logo image
Logo image

Semințele de dovleac – 8 motive să le consumi

4 minute
Semințele de dovleac sunt bogate în acizi grași omega-3 care, pe lângă faptul că pot combate artrita și inflamațiile, întăresc sistemul imunitar. Nu mai arunca niciodată aceste componente sănătoase ale dovleacului la gunoi!
Semințele de dovleac – 8 motive să le consumi
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Obișnuiești să arunci semințele de dovleac la gunoi atunci când gătești un preparat cu acest aliment? Data viitoare, gândește-te de două ori. Aceste semințe cu aromă specială sunt bogate în nutrienți benefici pentru organism.

În articolul de azi vrem să îți prezentăm 8 motive pentru care ar trebui să consumi semințele de dovleac în mod regulat. Citește în continuare și ia aminte!

8 motive să nu mai arunci semințele de dovleac la gunoi

1. Combat artrita

Semințele de dovleac reduc inflamațiile cauzate de artrită și protejează oasele. Mai mult, spre deosebire de medicamente, acestea nu provoacă efecte secundare nedorite. Cu cât semințele de dovleac sunt mai vechi, cu atât beneficiile pe care le oferă vor fi mai mari.

2. Protejează prostata

Some figure

Printre altele, semințele de dovleac protejează sănătatea acestui organ vital. Datorită uleiurilor din componența lor, ele pot ține sub control inflamația prostatei (hiperplazia prostatică benignă). Uleiul de semințe de dovleac poate face adevărate minuni în acest scop, în mare parte datorită conținutului ridicat de zinc.

3. Te ajută să dormi mai bine

Semințele de dovleac sunt o sursă incredibilă de triptofan. În cele din urmă, acest aminoacid este convertit în serotonină, celebrul hormon al somnului. Dacă servești câteva semințe de dovleac înainte de culcare (împreună cu o sursă ușoară de carbohidrați, precum o bucată mică dintr-un fruct), vei dormi mai bine.

Ar putea să îți placă și:

De ce să consumăm semințe și nuci înmuiate în apă?

4. Sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3

Some figure

Aceste semințe reprezintă una dintre cele mai bune surse vegetale de acizi grași Omega-3, substanțe esențiale pentru sănătate. Dacă vrei să îți mărești aportul de Omega-3, ai grijă să nu consumi semințe de dovleac în exces. Cantitatea recomandată este de 20 g pe zi.

5. Îmbunătățesc sistemul imunitar

Datorită conținutului lor de zinc, semințele de dovleac se numără printre cele mai benefice semințe pentru corp. O mare parte a populației globului suferă de carențe de zinc, acest mineral fiind absent în plantele provenite de pe câmpuri intens cultivate.

Carențele de zinc sunt nocive pentru sistemul imunitar, încetinind creșterea și provocând căderea părului. Este o idee bună să mănânci semințe de dovleac din când în când.

6. Sunt perfecte pentru femeile care au trecut prin menopauză

Some figure

Uleiul din componența semințelor de dovleac este un fitoestrogen natural care poate ține sub control simptomele ce survin după menopauză, inclusiv:

  • Hipotensiunea arterială
  • Bufeurile
  • Durerile de cap
  • Durerile articulare

Din acest motiv, femeile mai în vârstă ar trebui să consume acest aliment.

7. Țin sub control diabetul

La fel ca în cazul nucilor și al altor fructe uscate și semințe, carbohidrații din componența semințelor de dovleac sunt complecși. Asta înseamnă că au abilitatea de a regla glicemia, oferind o senzație de sațietate.

Semințele de dovleac combat stresul, care este atât nociv, cât și frecvent în zilele noastre. Înainte de culcare, te sfătuim să te relaxezi și să servești o porție de semințe de dovleac și câteva migdale.

8. Stimulează circulația sanguină

Some figure

Unul dintre compușii organici unici din semințele de dovleac sunt fitosterolii. Aceștia previn cheagurile de sânge și reduc riscul de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral.

În plus, conținutul mare de cupru al acestor semințe crește nivelul de eritrocite din organism și îmbunătățește abilitatea vaselor sanguine de a transporta sângele.

Cum să consumi semințele de dovleac

Cel mai bine este să consumi semințele de dovleac crude. Dacă le gătești, acestea își vor pierde o parte din conținutul de nutrienți. Unora le place să servească semințe de dovleac crocante, tocmai scoase din cuptor, pe când alții preferă să le combine cu diferite sosuri.

Citește și:

Încearcă 3 rețete de supă de dovleac delicioase

Dacă ai nevoie de o rețetă unică și delicioasă, urmează pașii de mai jos:

  • Ia o cantitate mare de semințe de dovleac, de preferință albe și fără urme. Îndepărtează complet coaja de pe ele.
  • Fierbe semințele pentru 2 minute la foc mare.
  • Apoi, coace-le la cuptor împreună cu mult sos Teriyaki dulce-acrișor.

Semințele de dovleac vor absorbi sosul și vor avea un gust incredibil. La final, acestea vor fi roșii sau negre și le vei putea servi la petreceri cu, de pildă, puțină șuncă, pepene galben și măsline. Gustarea obținută va avea un efect benefic asupra stomacului, facilitând digestia. În plus, este foarte ușor de preparat.

Când vine vorba de a consuma semințe de dovleac, nu există multe contraindicații. Principalul dezavantaj al acestora este conținutul semnificativ de grăsimi. Dacă nu consumi porții adecvate, semințele de dovleac ți-ar putea dezechilibra dieta.

Ai mare grijă! Semințele de dovleac sunt atât de delicioase, încât ai putea deveni dependent de ele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gilbert Otto Fruhwirth, Thomas Wenzl, Rosemarie El‐Toukhy, Franz Siegfried Wagner, Albin Hermetter, “Fluorescence screening of antioxidant capacity in pumpkin seed oils and other natural oils”, European Journal of Lipid Science and technology, 2003.
  • Marianna N.Xanthopoulou, Tzortzis Nomikos, Elizabeth Fragopoulou, Smaragdi Antonopoulou, “Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts”, Food Research International, Volume 42, Issues 5–6, June–July 2009, Pages 641-646
  • Hong H, Kim CS, Maeng S., “Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia”, Nutr Res Pract. 2009 Winter;3(4):323-7.
  • Gossell-Williams M et al. “Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot study”, Climacteric. 2011 Oct;14(5):558-64.
  • Caili F, Huan S, Quanhong L., “A review on pharmacological activities and utilization technologies of pumpkin”, Plant Foods Hum Nutr. 2006 Jun;61(2):73-80.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.