Dragostea părinților alungă fricile copiilor
Dragostea părinților este combustibilul care alimentează legătura puternică dintre aceștia și copii.
Fiecare copil venit pe lume are nevoie de ceva mai mult decât hrană, adăpost și siguranță. Dragostea este atât de necesară în viața unui copil, încât atunci când aceasta este absentă sau insuficientă, poate provoca probleme grave în dezvoltarea sa.
Poate ai auzit deja despre tulburarea de atașament. Aceasta este o problemă delicată și complexă care trebuie explorată în profunzime pentru a fi înțeleasă cu adevărat.
În articolul de azi te invităm să afli mai multe lucruri despre acest subiect interesant. Dacă hrănim copiii cu dragoste în fiecare zi – dragoste necondiționată – le oferim forța și îndrumarea de care au nevoie pentru a deveni adulți responsabili și maturi care îndeplinesc cu succes rolul de arhitecți ai propriei fericiri.
Legătura delicată, dar puternică dintre dragostea părinților și evoluția copiilor lor
Legătura dintre mamă și copil începe în uter prin cordonul ombilical care oferă hrană pentru dezvoltarea copilului. Refugiul călduros al pântecelui ajută și la transmiterea emoțiilor, consolidând și mai mult legătura dintre cei doi.
Legătura care începe la naștere
În ultimii ani, studiile au arătat cât de important este ca bebelușii nou-născuți să stea cât mai mult timp aproape de pielea mamei.
În ziua de azi, nașterea urmează atât de multe protocoale, încât copilul trece prin multe mâini până ajunge în brațele mamei lui, atunci când aceasta își revine din anestezie. Studiile efectuate pe baza acestui subiect au ajuns la următoarele concluzii:
- Nou-născutul trebuie să fie în contact cu pielea mamei pentru formarea legăturii emoționale dintre cei doi.
- Bebelușii percep lumea prin intermediul simțurilor, iar temperatura de la pieptul mamei le oferă un sentiment călduros de siguranță care îi calmează instant.
- Creierul mamei eliberează imediat oxitocină, un hormon asociat cu dragostea și nevoia de grijă și afecțiune dintre mamă și copil.
- Când bebelușul se hrănește pentru prima dată de la sânul mamei, oxitocina eliberată mărește producția de lapte din corpul ei.
Este esențial ca bebelușul să rămână în contact cu pielea mamei lui. Aceasta este o modalitate extraordinară de a construi o relație solidă între mamă și prunc.
Te-ar putea interesa și:
Tulburarea de atașament
Știm cu toții că abandonul, lipsa afecțiunii, abuzul sau o copilărie lipsită de stabilitate, cu multe suișuri și coborâșuri și fără un sentiment de siguranță sunt factori care pot crea copilului numeroase probleme emoționale.
Tulburarea de atașament apare ca rezultat al unor rupturi traumatizante în legătura emoțională dintre copil și părinte în primele stadii de dezvoltare a celui dintâi. Drept urmare, copilul întâmpină diverse probleme în perioada de creștere, cum ar fi hiperactivitatea, sindromul de stres posttraumatic, accesele de furie, etc.
Deși pare greu de crezut, copilul poate percepe o lipsă dureroasă de afecțiune și în următoarele situații:
- Unii copiii sunt lăsați la creșă sau la grădiniță de la o vârstă fragedă pentru ca părinții să poată merge la serviciu. Însă acest lucru le provoacă celor mici foarte multă neliniște.
- Fiecare copil are nevoile sale. Într-o familie cu mai mulți frați, acest lucru poate cauza sentimente de gelozie și nevoia de a primi „mai multă atenție” din partea celor din jur.
- Unii bebeluși sunt nevoiți să petreacă un timp în incubator imediat după naștere, fapt care poate provoca un stres generat de despărțirea de mamă.
Citește și:
Există multe situații care pot duce la dezvoltarea tulburării de atașament la copii. Nu trebuie să te învinuiești. Așa cum am menționat deja, unii copii au mai multe nevoi decât alții, iar părinții trebuie să conștientizeze acest lucru. Dragostea părinților poate vindeca aceste probleme.
Dragostea părinților alungă fricile copiilor
Putem combate tulburarea de atașament cu afecțiune sinceră și prin crearea unei legături solide bazate pe respect și siguranță:
- Menține mereu un contact fizic cu bebelușul tău; alăptarea, mângâierile, îmbrățișările, cuvintele drăgăstoase sunt opțiuni minunate.
- Liniștește-l atunci când plânge.
- Pe măsură ce copilul crește, nu ezita să îi arăți că ții la el. Vorbește cu el, răspunde-i la sutele de întrebări, renunță la propriile temeri, dă-i aripi să-și urmeze visele, oferă-i siguranță și toate instrumentele necesare pentru a-și dezvolta stima de sine.
Dragostea părinților este ca un fir invizibil întărit de sentimente. Este cordonul ombilical care îi unește pentru totdeauna. O relație solidă, bazată pe afecțiune și iubire necondiționată îi oferă copilului forța și curajul de a lupta pentru îndeplinirea visurilor sale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Herrera Gómez, A. (2013). El contacto piel con piel de la madre con el recién nacido durante el parto. Index de Enfermería, 22(1–2), 79–82. https://doi.org/10.4321/s1132-12962013000100017
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.