Logo image
Logo image

5 rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății

4 minute
Știai că există numeroase rețete pe bază de sfeclă la care poți apela pentru a-ți îmbunătăți sănătatea? Această legumă nu este utilă doar pentru a prepara salate și supe—o poți include cu ușurință în tot felul de preparate.
5 rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Verificat și aprobat de nutriționistul Renata Sylwia Kosierb Fernández

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sfecla aparține familiei Chenopodiacee, din care fac parte aproximativ 1400 de specii de plante. Majoritatea acestora sunt erbacee și se găsesc în zonele de coastă și temperate. Sfecla provine din Europa. Există numeroase rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății.

Rădăcina sfeclei este dură și cărnoasă. Aceasta poate fi consumată gătită sau crudă, dar proprietățile sale sunt amplificate în cel de-al doilea caz. Când o gătești, lasă coaja sfeclei intactă și îndepărteaz-o mai târziu. Sfecla este ideală pentru a prepara salate și sucuri.

Culoarea sfeclei variază de la roșu la purpuriu. Și frunzele acestei plante sunt comestibile, având un gust similar cu spanacul.

Pigmentul sfeclei este frecvent folosit pentru a colora diverse preparate, cum ar fi înghețata, smoothie-urile, supele și chiar anumite băuturi alcoolice. Culoarea sa roșiatică este foarte atractivă și stârnește apetitul.

Citește în continuare pentru a descoperi 5 rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății în mod natural!

Beneficiile sfeclei

  • Sfecla prezintă compuși care generează oxid de azot în stomac și reduc tensiunea arterială.
  • Conține cantități semnificative de acid folic, putând preveni malformațiile congenitale la copii și tulburările cardiace.
  • Este bogată în fibre, atât solubile, cât și insolubile.
  • Sfecla nu conține multe calorii, fiind alcătuită în mare din apă și carbohidrați.
  • Este un laxativ natural și te poate ajuta să eviți constipația.
  • Datorită conținutului ridicat de potasiu, sfecla este considerată a fi un aliment diuretic.
  • Sfecla este săracă în sodiu, stimulând eliminarea fluidelor.

Cele mai bune rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății

1. Rețetă împotriva hipertensiunii arteriale

Some figure

Sfecla este bogată în antioxidanți care pot îmbunătăți circulația sanguină. Iată unul dintre cele mai bune tratamente pentru hipertensiunea arterială:

Ingrediente

  • 3 sfecle de mărime medie
  • 1 cană (125 ml) de apă minerală

Mod de preparare și onsum

  • Spală sfeclele bine. Taie-le în bucățele și pune-le într-un robot de bucătărie. Toarnă apă minerală peste ele și procesează până obții un suc. Servește băutura preparată imediat.

2. Rețetă împotriva anemiei

Sfecla este o sursă excelentă de vitamina C, fier și acid folic. Toți acești nutrienți fortifică sistemul imunitar.

Ingrediente

  • 1 sfeclă de mărime medie
  • 1 roșie mare
  • 1 morcov
  • ½ ardei gras roșu (50 g)
  • 1 cană (125 ml) de apă

Mod de preparare și consum

  • Mai întâi, spală bine toate ingredientele. Apoi, taie-le în bucățele. Pune ingredientele într-un robot de bucătărie, procesează pentru un minut și servește.

3. Rețetă împotriva rinitei

Some figure

Următorul preparat popular cu sfeclă și frunze de eucalipt este util împotriva rinitei deoarece conține betaină. Acest nutrient protejează celulele, enzimele și proteinele. Remediul de mai jos are și un efect expectorant.

Ingrediente

  • 1 sfeclă
  • 5 frunze (10 g) de eucalipt
  • 4 căni (1 l) de apă

Mod de preparare și consum

  • Mai întâi, taie sfecla în bucăți mici. Toacă frunzele de eucalipt.
  • Încălzește apa până atinge punctul de fierbere, apoi adaugă sfecla și frunzele. Lasă să dea în clocot.
  • Ia oala în care ai preparat remediul de pe foc. Acoperă-ți capul cu un prosop pentru a putea inhala mai ușor vaporii. Ai grijă să nu te opărești! Este o idee bună să folosești acest tratament o dată pe săptămână, înainte de culcare.

4. Rețetă pentru a elimina toxinele

Combinația de antioxidanți și fibre oferită de acest remediu poate ajuta organismul să elimine toxinele. Rețeta următoare poate îmbunătăți circulația la nivelul sistemului limfatic.

Ingrediente

  • 1 sfeclă
  • 1 tijă (55 g) de țelină
  • ½ măr (75 g)
  • 1 cană (125 ml) de apă

Mod de preparare și consum

  • Spală bine mărul, țelina și sfecla, apoi taie-le în bucățele. Pune toate ingredientele menționate într-un robot de bucătărie și procesează până când obții o compoziție omogenă. Servește această băutură cu cel puțin 10 minute înainte de fiecare masă.

5. Un remediu natural împotriva tusei – pe lista de rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății

Some figure

Combinând sfecla cu miere, vei obține un tratament excelent pentru tuse. Pe lângă faptul că îți oferă proprietățile antibacteriene ale mierii, acest remediu are o acțiune expectorantă. Sfecla oferă și un plus de oxigen și purifică sângele.

Ingrediente

  • 1 sfeclă
  • 2 linguri (30 g) de miere

Mod de preparare și de consum

  • Începe prin a tăia sfecla în jumătate. Fă o mică gropiță în centrul fiecărei jumătăți. Umple aceste gropițe cu miere. Coace jumătățile de sfeclă în cuptor pentru 10 minute, până se înmoaie. Lasă-le să se răcească înainte de a le consuma. Acest remediu îți va ameliora semnificativ tusea!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nemzer, B., Pietrzkowski, Z., Spórna, A., Stalica, P., Thresher, W., Michałowski, T., & Wybraniec, S. (2011). Betalainic and nutritional profiles of pigment-enriched red beet root (Beta vulgaris L.) dried extracts. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.12.081
  • Čanadanović-Brunet, J. M., Savatović, S. S., Ćetković, G. S., Vulić, J. J., Djilas, S. M., Markov, S. L., & Cvetković, D. D. (2011). Antioxidant and antimicrobial activities of beet root pomace extracts. Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.17221/210/2010-CJFS
  • Ninfali, P., & Angelino, D. (2013). Nutritional and functional potential of Beta vulgaris cicla and rubra. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2013.06.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.