Logo image
Logo image

Sindromul broaștei fierte – pericolele abuzului subtil

4 minute
Sindromul broaștei fierte face referire la o parabolă celebră. O broască și-a consumat toată energia adaptându-se circumstanțelor nefavorabile în care se găsea și, când s-a aflat într-un moment de criză, a fost incapabilă să se salveze.
Sindromul broaștei fierte – pericolele abuzului subtil
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña

Scris de Raquel Aldana
Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Sindromul broaștei fierte se manifestă sub forma unei epuizări emoționale ce apare atunci când ne aflăm într-o situație din care avem impresia că nu putem scăpa. Continuând să suportăm situația respectivă, la un moment dat vom fi copleșiți în totalitate de aceasta.

Practic, persoanele care suferă de sindromul broaștei fierte sunt prinse într-un cerc vicios ce le face rău atât din punct de vedere mintal, cât și emoțional. Acest sindrom a fost ilustrat printr-o parabolă celebră a scriitorului și filozofului francez Olivier Clerc.

În articolul de azi te invităm să descoperi mai multe informații despre sindromul broaștei fierte.

Sindromul broaștei fierte și risipa inutilă de energie

Some figure

Această parabolă se bazează pe un fapt dovedit științific. Dacă apa în care o broască este scufundată se încălzește cu doar 0,02 °C pe minut, aceasta va sta pe loc până când temperatura va fi atât de ridicată încât ea va muri. Însă dacă apa se încălzește mai repede, broasca va încerca imediat să evadeze.

Folosind acest exemplu, Olivier Clerc a formulat o concluzie foarte interesantă. Dacă o broască este introdusă într-o oală cu apă și apa începe să se încălzească încet, animalul își va adapta treptat temperatura corpului în funcție de cea a apei.

De îndată ce apa începe să dea în clocot, broasca va încerca să evadeze. Din păcate, în acel moment va fi deja prea târziu. Broasca și-a consumat deja toată energia încercând să-și adapteze temperatura corpului în funcție de cea a apei în care se află. Practic, aceasta nu mai are energia necesară pentru a-și salva viața.

Drept consecință, broasca va muri din cauza faptului că este epuizată. Citind această parabolă, nu putem să nu ne punem următoarea întrebare: De ce a murit broasca? Din cauza apei prea fierbinți sau din cauza faptului că nu a știut când să sară din oală?

Dacă broasca ar fi fost introdusă într-o oală cu apă de 50 °C, aceasta ar fi încercat să se salveze imediat. Tolerând însă creșterea lentă a temperaturii apei, broasca nu a realizat că era cazul să sară din oală.

Citește și:

Nu trebuie să fii pe placul tuturor

Some figure

Deteriorarea lentă ce ne determină să ne prefacem că totul este în regulă

Când deteriorarea emoțională este lentă, ea poate trece foarte ușor neobservată. Acesta este motivul pentru care, atunci când ne aflăm într-o asemenea situație, nu reacționăm, nu ne împotrivim și ajungem să fim copleșiți de toxicitatea emoțională care ne înconjoară.

Nu este deloc greu să treci cu vederea peste o schimbare foarte lentă. În acest sens, există anumite tipuri de relații de cuplu, locuri de muncă, probleme de familie, prietenii sau situații sociale în care nu este neobișnuit ca victima să fie afectată de sindromul broaștei fierte.

Dependența emoțională, mândria, egoismul și pretențiile nerezonabile nu trezesc o reacție imediată dacă se manifestă treptat. Din acest motiv, putem să devenim captivi în relații nesănătoase fără să realizăm asta.

Îți recomandăm:

Fii tu însuți ca să fii fericit!

Putem chiar să privim diverse comportamente toxice ca fiind pozitive. De pildă, ne putem simți bine când vedem că șeful nostru ne dă anumite sarcini sau că prietenul nostru are nevoie permanent de atenție.

Dar, în cele din urmă, aceste cerințe pot reduce timpul de reacție și de răspuns. Sindromul broaștei fierte înseamnă să fim epuizați din punct de vedere emoțional și incapabili să vedem că suntem prinși într-o relație nocivă.

Some figure

Concluzii

Acest proces subtil de adaptare la abuz emoțional ne va răni. Încet, fără să realizăm, individul toxic va ajunge să ne controleze viața. Sindromul broaștei fierte ne împiedică să ne pregătim corespunzător pentru a putea evada dintr-o situație nefavorabilă.

Pentru a evita această capcană, este nevoie să depunem un efort conștient pentru a ține ochii deschiși și a ști ce este în interesul nostru. Numai așa putem să înfruntăm toxicitatea emoțională care ne amenință bunăstarea. Pentru a ne putea salva, trebuie să ne permitem să simțim disconfort.

Din păcate, multe persoane din jurul nostru vor fi deranjate de faptul că vrem să ne urmărim propriile valori și interese. Acestea sunt probabil obișnuite să le facem mereu pe plac, iar orice manifestare de asertivitate din partea noastră le incomodează.

Nu uita, uneori este nevoie să spui: „M-am săturat!” Numai așa îți poți proteja bunăstarea și demnitatea și îți poți satisface nevoile personale. Așadar, ai grijă să nu cazi în plasa sindromului broaștei fierte, astfel încât să previi durerea ce poate fi evitată dacă acționezi la timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clerc, O. (2007). La rana que no sabía que estaba hervida… y otras lecciones de vida. Madrid: Maeva
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.
  • Smith, A., & Rodríguez Braun, C. (2004). La teoría de los sentimientos morales. El libro de bolsillo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.