5 smoothie-uri sănătoase pentru curățarea colonului în mod natural
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Colonul este partea sistemului digestiv care se ocupă de eliminarea deșeurilor din organism și de extragerea apei și a sărurilor esențiale din acesta. Dacă nu își poate îndeplini funcțiile în mod corespunzător, sănătatea are de suferit. Există multe lucruri pe care le puteți face în acest sens, inclusiv să folosiți smoothie-uri sănătoase pentru curățarea colonului în mod natural.
Deși mulți oameni cred că au nevoie de detoxificarea agresivă a colonului, aceasta este o concepție greșită. Când este sănătos, acest organ elimină toate deșeurile și își îndeplinește restul funcțiilor fără probleme.
Cu toate acestea, o dietă bogată în alimente sănătoase, cum ar fi fructele, va sprijini buna funcționare a colonului. Există, de asemenea, câteva băuturi care contribuie la o hidratare optimă. Nu uitați să acordați prioritate consumului de apă!
5 smoothie-uri sănătoase pentru curățarea colonului în mod natural
Conceptul de „curățare a colonului” este înconjurat de multe mituri. După cum am subliniat deja, acest organ nu necesită sprijin extern sau curățare agresivă, deoarece organismul îndeplinește aceste funcții pe cont propriu.
După cum subliniază specialiștii, atunci când vorbim despre „curățarea colonului”, ne referim metaforic la un tratament care îmbunătățește detoxifierea prin ficat și tractul gastrointestinal. Acestea reduce inflamația sau iritația membranelor mucoase ale sistemului gastrointestinal.
Aceste smoothie-uri sunt o alternativă la preparatele cumpărate din magazine, care au rol de curățare.
1. Ananas, castraveți și aloe vera
Ananasul este diuretic și conține substanțe nutritive importante care ne pot ajuta să avem grijă de sănătate. În plus, are proprietăți antiinflamatoare.
Castravetele este și el un diuretic și favorizează digestia, pe lângă faptul că oferă cantități importante de apă (conține 95% la 100 grame).
Aloe vera are proprietăți care o fac foarte benefică pentru sistemul gastrointestinal, așa cum arată mai multe studii.
Ingrediente
- 1 castravete
- 2 portocale
- 1 măr
- 1 ananas mic
- Suc de lămâie
- 1 tulpină de aloe vera
Pregătire
- Stoarceți sucul de portocale și de lămâie.
- Curățați și feliați ananasul.
- Apoi, curățați și feliați castravetele.
- Extrageți gelul din frunza de aloe vera.
- Puneți toate ingredientele în blender. Adăugați o jumătate de pahar de apă.
- Mixați totul câteva minute, până când obțineți un smoothie gros, fără cocoloașe.
Descoperiți și: Remedii naturale pentru detoxifierea plămânilor
2. Semințe de in, lămâie și miere
Semințele de in sunt un ingredient din ce în ce mai folosit datorită beneficiilor acestora pentru sănătate. Suplimentarea cu semințe de in îmbunătățește funcția intestinală. În plus, deși sunt necesare mai multe studii, unele cercetări sugerează că poate fi utilă în prevenirea cancerului colorectal.
Lămâia, pe lângă faptul că are proprietăți antiseptice importante, este un agent digestiv puternic. Are capacitatea de a îmbunătăți microbiomul intestinal.
În ceea ce privește mierea, pe lângă faptul că oferă numeroase vitamine, are proprietăți antibacteriene și antioxidante, care ne pot ajuta să luptăm împotriva radicalilor liberi care afectează organismul.
Ingrediente
- 2 lămâi
- 1 pahar cu apă (250 ml)
- 1 linguriță și jumătate de miere (7,5 grame)
- 2 lingurițe de semințe de in (10 grame)
Pregătire
- În primul rând, înmuiați lingura de semințe de in într-un pahar cu apă. Lăsați semințele la înmuiat peste noapte.
- A doua zi, strecurați lichidul și amestecați-l într-un blender cu sucul a două lămâi și miere.
Notă: Acest smoothie poate fi variat prin înlocuirea lămâii cu o felie mare de papaya sau ananas.
3. Kiwi, pere și semințe de in
Fructele folosite la prepararea acestui smoothie oferă fibre solubile și insolubile pentru îmbunătățirea digestiei. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, pot contribui la reglarea tranzitului intestinal.
Kiwi este folosit pentru a ameliora disconfortul la pacienții cu sindrom de colon iritabil și constipație. O singură porție oferă până la 6 grame de fibre, aproape 1/4 din necesarul zilnic al corpului.
Ingrediente
- 1 kiwi
- 1 pară
- ½ pahar cu apă (100 ml)
- 1 lingură de semințe de in (10 grame)
Pregătire
- În primul rând, spălați și curățați kiwi și para.
- Apoi, puneți fructele în blender cu o jumătate de pahar de apă pentru a facilita amestecarea.
- Puneți sucul într-un pahar. Adăugați o lingură de semințe de in măcinate.
4. Căpșuni, pătrunjel și ananas
Acest smoothie este bogat în fibre și antioxidanți. Are un efect diuretic care ajută la eliminarea lichidelor reținute și la reducerea umflăturilor în zona abdominală.
Bromelaina din ananas poate ajuta la îmbunătățirea digestiei pentru a preveni constipația și gazele. Bromelaina este o enzimă care descompune proteinele, la fel ca pepsina, o enzimă ce face parte din sucul gastric.
Ingrediente
- 6 căpșuni
- 1 felie de ananas
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt (10 grame)
- ½ pahar cu apă (125 ml)
Pregătire
- Puneți toate ingredientele în blender. Adăugați apă, deoarece ușurează amestecarea.
- Mixați totul până obțineți un smoothie fin.
Recomandăm și: Ceai pentru detoxifiere cu ghimbir și turmeric
5. Suc de portocale, pe lista de smoothie-uri sănătoase pentru curățarea colonului
S-a demonstrat că sucul de portocale poate fi la fel de eficient ca anumite medicamente laxative osmotice, cum ar fi polietilenglicolul. Îl puteți bea pe stomacul gol, de preferat 100% concentrat și fără niciun fel de aditiv.
Consumul acestor băuturi nu trebuie să înlocuiască mesele principale sau tratamentul prescris de medic. Smoothie-urile sunt parte a unei diete echilibrate, variate și suficiente.
Dacă doriți să slăbiți sau să vă îmbunătățiți starea de sănătate, consultați medicul pentru a primi sfaturi cu privire la cea mai bună opțiune. Nu există alimente, remedii sau shake-uri care să curețe colonul complet. Doar obiceiurile corecte de viață și respectarea instrucțiunilor medicului pot oferi rezultate atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății.
Amintiți-vă că atât alimentația nesănătoasă, cât și stilul de viață sedentar sunt factori care influențează dezvoltarea bolilor, așa că încercați să evitați aceste lucruri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aderinola, T., & Abaire, K. (2019). Quality Acceptability, Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Carrot-Cucumber Juice. Beverages, 5(1), 15. https://www.mdpi.com/2306-5710/5/1/15
- DeLuca, J., Garcia-Villatoro, E., & Allred, C. (2018). Flaxseed Bioactive Compounds and Colorectal Cancer Prevention. Current Oncology Reports, 20(8), 59. https://link.springer.com/article/10.1007/s11912-018-0704-z
- de Oliveira, S., do Nascimento, H., Sampaio, K., & de Souza, E. (2021). A review on bioactive compounds of beet (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) with special emphasis on their beneficial effects on gut microbiota and gastrointestinal health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61(12), 2022-2033. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2020.1768510
- Elicia, V., Tjipto, B., & Novita, B. (2021). The effect of the cucumber consumption to the level of sodium potassium in mus muscullus’s urine production. The effect of the cucumber consumption to the level of sodium potassium in mus muscullus’s urine production. Folia Medica Indonesiana, 57(3), 210-213. https://e-journal.unair.ac.id/FMI/article/view/17697
- Ezzat-Zadeh, Z., Henning, S., Yang, J., Woo, S., Lee, R., Huang, J., Thames, G., Gilbuena, I., Tseng, C., Heber, D., & Li, Z. (2021). California strawberry consumption increased the abundance of gut microorganisms related to lean body weight, health and longevity in healthy subjects. Nutrition Research, 85, 60-70. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531720305881
- Gearry, R., Fukudo, S., Barbara, G., Kuhn-Sherlock, B., Ansell, J., Blatchford, P., Eady, S., Wallace, A., Butts, C., Cremon, C., Barbaro, M. R., Pagano, I., Okawa, Y., Muratubaki, T., Okamoto, T., Fuda, M., Endo, Y., Kano, M., Kanazawa, M., Nakaya, N., Nakaya, K., & Drummond, L. (2023). Consumption of 2 Green Kiwifruits Daily Improves Constipation and Abdominal Comfort-Results of an International Multicenter Randomized Controlled Trial. American Journal of Gastroenterology, 118(6), 1058-1068. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10226473/
- Henning, S., Yang, J., Shao, P., Lee, R., Huang, J., Ly, A., Hsu, M., Lu, Q., Thames, G., Heber, D., & Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific Reports, 7(1), 2167. https://www.nature.com/articles/s41598-017-02200-6
- Hong, S., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J., & Kim, J. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 24(4), 528-535. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
- Hossain, F., Akhtar, S., & Anwar, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 4(1), 84-88. https://www.sciencepublishinggroup.com/article/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
- Jana, P., & Pradhan, A. (2024). Medicinal and Health Benefits of Lemon. Journal of Science & Technology (JST), 6(1), 16-20. https://jst.org.in/index.php/pub/article/view/249
- Lasya, C. (2022). Spinach and its health benefits: A review. The Pharma Innovation Journal, 11(8), 1232-1239. https://www.thepharmajournal.com/special-issue?year=2022&vol=11&issue=8S&ArticleId=14953
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2019). “Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know. National Center for Complementary and Integrative Health. Consultado el 13 de junio de 2024. https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know
- Parikh, M., Maddaford, T., Austria, J., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients, 11(5), 1171. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1171
- Reiland, H., & Slavin, J. (2015). Systematic Review of Pears and Health. Nutrition Today, 50(6), 301-305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/
- Schell, K., Fernandes, K., Shanahan, E., Wilson, I., Blair, S., Carter, D., & Cokcetin, N. (2022). The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State. Frontiers in Nutrition, 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367972/
- U. S. Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Pears, raw. USDA. Consultado el 30 de julio del 2024 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169118/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (28 de octubre de 2022). Cucumber, with peel, raw. Consultado el 30 de julio del 2024 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346406/nutrients
- Venancio, V., Kim, H., Sirven, M., Tekwe, C., Honvoh, G., Talcott, S., & Mertens-Talcott, S. (2018). Polyphenol-rich Mango (Mangifera indica L.) Ameliorate Functional Constipation Symptoms in Humans beyond Equivalent Amount of Fiber. Molecular Nutrition & Food Research, 62(12). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201701034
- Wei, G., Ye, Y., Yan, X., Chao, X., Yang, F., Wang, M., Zhang, W., Yuan, C., & Zeng, Q. (2020). Effect of banana pulp dietary fibers on metabolic syndrome and gut microbiota diversity in high-fat diet mice. Journal of Food Biochemistry, 44(9). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfbc.13362
- Yu, M., Kong, X., Chen, T., & Zou, Z. (2024). In vivo metabolism combined network pharmacology to identify anti-constipation constituents in Aloe barbadensis Mill. Journal of Ethnopharmacology, 319(Parte 1). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887412301070X
- Zhang, Y., Zeng, M., Zhang, X., Yu, Q., Zeng, W., Yu, B., Gan, J., Zhang, S., & Jiang, X. (2023). Does an apple a day keep away diseases? Evidence and mechanism of action. Food Science & Nutrition, 11(9), 4926-4947. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10494637/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.