Logo image
Logo image

Stomatita aftoasă: tratament și prevenire

3 minute
Atunci când discutăm despre stomatita aftoasă, cel mai important lucru de știut este că aceasta este o afecțiune de tip de ulcer bucal care provoacă dureri mari.
Stomatita aftoasă: tratament și prevenire
Ultima actualizare: 14 noiembrie, 2018

Atunci când discutăm despre stomatita aftoasă, cel mai important lucru de știut este că aceasta este o afecțiune de tip de ulcer bucal care provoacă dureri mari.

Stomatita aftoasă poate fi albă sau galbenă și este înconjurată de o zonă de un roșu aprins în interiorul gurii. Aceasta poate să apară ca urmare a unei infecții virale, dar uneori cauza este imposibil de identificat.

Acest ulcer poate fi asociat unor probleme ale sistemului imunitar, întrucât apare în urma unei răni din cavitatea bucală, cum ar fi o operație dentară sau o mușcătură accidentală a obrazului sau a limbii. Citește în continuare pentru a afla cauzele apariției sale, precum și felul în care poți trata și preveni stomatita aftoasă.

De ce apare stomatita aftoasă?

  • Stres emoțional.
  • Un deficit de vitamine sau minerale în alimentație: fier, acid folic sau vitamina B12.
  • Schimbări hormonale.
  • Menstruație.

Oricine poate suferi de stomatită aftoasă, indiferent de sex. Totuși, afecțiunea este mai frecventă în rândul femeilor și în anumite cazuri este ereditară.

Simptome stomatită aftoasă

  • O pată mică, roșie care apoi devine o ulcerație.
  • Ulcerația are o culoare gălbuie.
  • Senzație de disconfort și uneori febră.

Durerea cauzată de afte poate să dureze între 7 și 10 zile sau chiar și până la 3 săptămâni, în funcție de mărimea ulcerației.

Citește și

Cancerul oral: simptome, factori de risc și prevenire

Cum pot preveni stomatita aftoasă?

Some figure

O modalitate de a preveni stomatita este primirea unui aport suficient de vitamine și fier în organism. Acestea se găsesc în alimentele bogate în proteine vegetale și animale.

  • Vitamina B2. Un deficit al acestei vitamine cauzează crăpături ale pielii sau în colțurile gurii. Se găsește în pâine, cereale integrale, legume cu frunze verzi și lapte.
  • Vitamina B3. Această vitamină ajută la prevenirea afecțiunilor cavității bucale. Se găsește în carnea albă și roșie, produse lactate și ouă.
  • Acid folic. Absența sa este asociată cu stomatita aftoasă, dar și cu prezența anemiei. Totuși, administrarea unei doze prea mari de acid folic poate fi dăunătoare, motiv pentru care suplimentele trebuie recomandate de un medic.
  • Vitamina B12. Pentru a face rost de cantitatea necesară de vitamina B12, este indicat să consumi produse de origine animală cum ar fi fructe de mare, carne și  lactate.
  • Vitamina C. Deficitul de vitamina C nu duce la apariția aftelor bucale, dar poate cauza și sângerări ale gingiilor. Alimentele bogate în vitamina C sunt citricele și diverse fructe și legume.
  • Mai există încă două categorii de alimente care pot fi de ajutor: probioticele și alimentele bogate în acizi grași Omega 3. Ambele au efecte antiinflamatorii și antibacteriene, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Kentucky. Este recomandat să consumăm alimente care conțin aceste elemente benefice și să le evităm pe cele modificate genetic sau care conțin diverși aditivi. Alimentele care conțin probiotice naturale sunt iaurtul proaspăt și produsele lactate fermentate. Pe de cealaltă parte, alimentele bogate în acizi grași Omega 3 sunt: peștele, uleiul de floarea soarelui și nucile.

Te-ar putea interesa și

Aftele bucale: cauze și remedii naturale

Ține minte…

Dacă dieta ta zilnică duce lipsă de nutrienți, atunci este posibil să te confrunți cu probleme precum stomatita aftoasă. De aceea este important să afli cum poți ameliora durerea și disconfortul pe care le produce stomatita aftoasă.

Deși Asociația Americană Dentară susține că în cele mai multe cazuri aftele trec de la sine, există anumite modalități de a accelera procesul de vindecare și de a ameliora simptomele.

  • În unele magazine se găsesc anumite tipuri de apă de gură pentru stomatita aftoasă, dar recomandate sunt doar cele mai slabe.
  • Clătește-ți gura cu un amestec ușor de preparat, din apă, sare și bicarbonat de sodiu.
  • O altă opțiune este să amesteci apă cu niște peroxid de hidrogen (apă oxigenată) și să aplici produsul direct pe stomatită cu o bucată de vată.

Poți apela la oricare dintre aceste remedii, oricât de des este nevoie, pentru a grăbi vindecarea stomatitei aftoase. 

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.