8 beneficii ale sucului de morcovi
Cu toții știm că morcovul reprezintă o sursă de sănătate pentru piele și ochi, dar această legumă oferă și numeroase alte beneficii. Pentru a te bucura de proprietățile sale nutritive, este indicat să o consumi în stare crudă, cum ar fi sub formă de suc. Descoperă mai jos uimitoarele beneficii ale sucului de morcovi!
Morcovul, o legumă de milioane
Morcovii reprezintă una dintre cele mai consumate legume din lume. Pe lângă faptul că este delicios și versatil, acest aliment oferă numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea organismului uman.
Diverse studii au demonstrat faptul că un morcov conține aproape 500 mg fitochimicale – o valoare mai mare decât orice alt aliment din lume.
Dintre nutrienții din componența morcovilor, trei ies în evidență:
1. Beta-carotenul
Acest nutrient alcătuit din compuși solubili este responsabil de culoarea portocalie a morcovilor.
Ficatul transformă beta-carotenul în vitamina A, iar acest pigment devine un antioxidant puternic atunci când se „conectează” cu molecule nocive. În urma acestei conversii, moleculele respective devin inofensive.
2. Vitamina A
Pe lângă beta-caroten, o altă sursă de beneficii din componența morcovilor este vitamina A.
Un singur pahar de suc de morcovi oferă aproape 700% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult. Acest nutrient protejează sănătatea ochilor și previne dezvoltarea bolilor degenerative, inclusiv a cancerului.
Mai mult, vitamina A susține creșterea oaselor și a dinților și reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.
Această vitamină contribuie la buna funcționare a celulelor, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și reduce tensiunea arterială.
Îți recomandăm să citești și:
3. Alfa-carotenul
Alfa-carotenul este un antioxidant bogat în flavonoide. O cană de morcovi conține aproximativ 5,9 mg de alfa-caroten.
Specialiștii sugerează că alfa-carotenul poate mări speranța de viață, previne dezvoltarea cancerului pulmonar și stimulează arderea grăsimilor.
Pentru a profita de beneficiile afla-carotenului, este indicat să consumi morcovi copți și asezonați cu sare.
Pe lângă beneficiile deja menționate, morcovii conțin numeroase alte vitamine și minerale, datorită cărora aceștia intră în categoria „super-legumelor”, recomandate atât copiilor și adulților (în mod special femeilor gravide), cât și persoanelor în vârstă.
O cană de morcovi oferă următorii nutrienți:
- Vitamina K
- Vitamina C
- Fibre
- Potasiu
- Vitamina B6
- Mangan
- Molibden
- Vitamina B1 (tiamină)
- Vitamina B3 (niacină)
- Fosfor
- Magneziu
- Acid folic
Beneficii ale sucului de morcovi: Care sunt acelea?
Pe lângă avantajele oferite de consumul de morcovi, dorim să-ți prezentăm și câteva motive pentru a include sucul de morcovi în dieta ta zilnică.
Această băutură este benefică mai ales dacă este consumată pe stomacul gol.
Îmbunătățește sănătatea cavității bucale
Consumul unui singur morcov crud este suficient pentru curățarea danturii, dar și morcovii procesați oferă anumite beneficii.
De pildă, aceștia fortifică dinții și gingiile, îmbunătățesc aprovizionarea cu sânge a acestor regiuni și previn lipirea bacteriilor de dantură.
Mai mult, deoarece morcovii sunt bogați în flavonoide, sucul de morcovi ajută la prevenirea cariilor și protejează smalțul dentar.
Stimulează pofta de mâncare
S-a demonstrat că persoanele care se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale și cele care suferă de probleme digestive au o poftă de mâncare crescută după ce beau un pahar de suc de morcovi.
Există beneficii ale sucului de morcovi și pentru bebelușii cărora încep să le crească dinții. Vârstnicii pot bea această băutură înainte de a servi terci de ovăz sau supă.
Tratează constipația
Morcovii sunt bogați în fibre ce pot mări calitatea materiilor fecale, reglând tranzitul intestinal.
În plus, sucul preparat din această legumă poate ameliora problemele gastrice provocate de intoxicație și simptomele unor tulburări precum arsurile la stomac sau gastrita.
Te-ar putea interesa și:
Are un efect diuretic
Această legumă portocalie este foarte bogată în apă, motiv pentru care este indicată celor care suferă de retenție de apă, edem sau tulburări renale.
Un pahar de suc de morcovi băut pe stomacul gol poate dizolva pietrele la rinichi, facilitând eliminarea acestora.
Calmează sistemul nervos
Dacă ești pe cale să dai un examen dificil, să mergi la o întâlnire sau ai de susținut o prezentare importantă la locul de muncă, te sfătuim să bei puțin suc de morcovi.
Această băutură este utilă și în momentele în care te simți copleșit de stres sau ești epuizat.
Sucul de morcovi conține fosfor și potasiu, nutrienți care oferă energie și au un efect revitalizant.
Protejează frumusețea
Puține alimente sunt la fel de utile ca morcovii dacă vrei să-ți fortifici unghiile sau să ai un păr mai strălucitor.
Aceste beneficii pentru frumusețe se datorează conținutului de provitamina A al morcovilor, care ajută organismul să remedieze degradarea celulară provocată de contaminare sau de substanțe chimice.
Mai mult, sucul de morcovi stimulează producția de sebum a scalpului.
Îmbunătățește calitatea laptelui matern
Vitamina A și beta-carotenul sunt doi nutrienți pe care gravidele și femeile care alăptează trebuie neapărat să le includă în dieta lor zilnică.
Conform medicilor, ambii nutrienți îmbunătățesc calitatea laptelui matern și stimulează producția acestuia, astfel încât copilul să poată fi hrănit corespunzător.
Beneficii ale sucului de morcovi pentru ochi
Beta-carotenul are abilitatea de a preveni îmbătrânirea prematură. Deși nu este o băutură magică ce ne ajută să avem vedere 20/20 sau să percepem razele X, sucul de morcovi oferă protecție retinei și previne dezvoltarea cataractei la persoanele în vârstă.
Din acest motiv, consumul acestei băuturi este indicat celor care suferă de pierderea acuității vizuale și vedere crepusculară.
- Pentru a prepara sucul de morcovi, nu ai nevoie decât de șase morcovi și de un pahar de apă.
- Decojește și taie morcovii în bucăți mici și procesează-i într-un robot de bucătărie împreună cu apa până când obții o băutură cremoasă.
Tu știai de aceste beneficii ale sucului de morcovi? Prepară această băutură delicioasă și servește-o cu plăcere!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al Nasser, Y., Jamal, Z., Albugeaey, M. (12 de junio de 2023). Carotenemia. StatePearls. Consultado el 2 de julio de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534878/
- Baswan S. M., Klosner, A. E., Weir, C., Salter-Venzon, D., Gellenbeck K. W., Leverett, J., & Krutman, J. (2021). Role of ingestible carotenoids in skin protection: a review of clinical evidence. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, 37(6), 490-504. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33955073/
- Deding, U., Baatrup, G., Kaalby, L., & Kobaek-Larsen, M. (2023). Carrot Intake and Risk of Developing Cancer: A Prospective Cohort Study. Nutrients, 15(3), 678. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/678
- Fundación Española de la Nutrición. (s. f.). Zanahoria. Consultado el 2 de julio de 2024. https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
- Herlina, A. (2021). The effect of carrot juice (Daucus Carota L.) on reducing hypertension on hypertension objects in the working area of Lubuk Buaya Field 2021. Advances in Health Sciences Research, 371-374. https://www.atlantis-press.com/proceedings/sesicnimph-21/125962067
- Khoo, H. E., Ng, H. S., Yap, W-S., Hang, Goh, H. J., & Yim, H. S. (2019). Nutrients for prevention of macular degeneration and eye-related diseases. Antioxidants, 8(4), 85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523787/
- Kumar, S., Shachi, K., Prasad, N., Dubey, N. K., & Dubey, U. (2020). Anti-diabetic, haematinic and anti-cholesterolmic effects of carrot (Daucus carota Linn.) juice metabolites to cure alloxan monohydrate induced type-1 diabetes in albino rats. Journal of Diabetes, Metabolic Disorders & Control, 7, 37-40. https://medcrave.com/index.php?/articles/det/21501/Anti-diabetic-haematinic-and-anti-cholesterolmic-effects-of-carrot-Daucus-carota-Linn-juice-metabolites-to-cure-alloxan-monohydrate-induced-type-1-diabetes-in-albino-rats
- Mahesh, M., Bharathi, M., Reddy, M. R., Kumar, M. S., Putcha, U. K., Vajreswari, A., & Jeyakumar, S. M. (2016). Carrot Juice Administration Decreases Liver Stearoyl-CoA Desaturase 1 and Improves Docosahexaenoic Acid Levels, but Not Steatosis in High Fructose Diet-Fed Weanling Wistar Rats. Preventive Nutrition and Food Science, 21(3), 171-180. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5063201/
- Mahesh, M., Pandey, H., Raja Gopal Reddy, M., Prabhakaran Sobhana, P., Korrapati, D., Uday Kumar, P., Vajreswari, A., & Jeyakumar, S. M. (2021). Carrot Juice Consumption Reduces High Fructose-Induced Adiposity in Rats and Body Weight and BMI in Type 2 Diabetic Subjects. Nutrition and Metabolic Insights, 14, 11786388211014917. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/11786388211014917
- Medline Plus. (30 de julio de 2022). Fibra soluble e insoluble. Consultado el 2 de julio de 2024. https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19531.htm
- Mount Sinai. (s. f.). Beta-carotene. Consultado el 2 de julio de 2024. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/beta-carotene
- National Institute of Diabetes and Digestion and Kidney Diseases. (junio de 2018). Los riñones y su funcionamiento. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/rinones-funcionamiento
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. (5 de marzo de 2019). Potasio. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-DatosEnEspanol/
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. (18 de diciembre de 2019). Vitamin C. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/
- Potter, A. S., Foroudi, S., Stamatikos, A., Patil, B. S., & Deyhim, F. (2011). Drinking carrot juice increases total antioxidant status and decreases lipid peroxidation in adults. Nutrition Journal, 10, 96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/
- Siener, R., Seidler, A., Voss, S., & Hesse, A. (2016). The oxalate content of fruit and vegetable juices, nectars and drinks. Journal of Food Composition and Analysis. 45, 108-112. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157515002264
- Schweiggert, R. M., & Carle, R. (2016). Carrot Juice. Handbook of Functional Beverages and Human Health. CRC Press. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/b19490-53/carrot-juice-ralf-martin-schweiggert-reinhold-carle
- U. S. Food and Drug Administration. (17 de febrero de 2022). Inocuidad de los jugos. Lo que usted necesita saber. https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/inocuidad-de-los-jugos-lo-que-usted-necesita-saber
- U. S. Food and Drug Administration. (28 de octubre de 2022). Carrot juice, 100%. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2345196/nutrients
- Yuan, C., Fondell, E., Bhushan, A., Ascherio, A., Okereke, O. I., Grodstein, F., & Willett, W. C. (2019). Long-term intake of vegetables and fruits and subjective cognitive function in US men. Neurology, 92(1), 63-75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6336164/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.