Logo image
Logo image

Tenesmusul rectal: ce este, cauze, simptome și tratamente

4 minute
Un sentiment constant de dorință de a avea o mișcare a intestinului și de a nu putea face acest lucru poate fi un indicator al tenesmusului rectal. Citiți mai departe și vă vom spune mai multe.
Tenesmusul rectal: ce este, cauze, simptome și tratamente
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tenesmusul rectal este acea dorință aproape constantă de a defeca, fără a putea face acest lucru. În plus, pot apărea dureri în abdomen, colici și mișcări intestinale dureroase și foarte rare.

Deși pot exista asemănări, nu trebuie confundat cu constipația. În cazul tenesmusului rectal, dorința de defeca persistă, chiar și atunci când intestinele sunt goale.

Există mai multe motive pentru care apare această problemă. Ele sunt adesea asociate cu boli inflamatorii intestinale sau tulburări de motilitate. Tratamentul va depinde de cauză.

Ce este tenesmusul rectal?

Tenesmusul rectal este numele dat afecțiunii în care pacientul experimentează o nevoie intensă, constantă și urgentă de a defeca, dar fără a-și atinge scopul.

Uneori, chiar și atunci când pacientul a reușit să își facă nevoile, senzația nu dispare. Toate acele senzații care însoțesc sau anunță nevoia de a merge la baie nu dispar. Prin urmare, tenesmusul rectal poate apărea chiar și atunci când nu există scaun în intestine. Adesea, pacientul simte că intestinele nu sunt complet golite.

În plus față de cele menționate mai sus, există și alte simptome, cum ar fi următoarele:

  • Constipație
  • Încordarea pentru a putea defeca
  • Dureri abdominale și colici
  • Mișcări intestinale dureroase și dificile
  • Scaune puține sau deloc
  • Prezența mucusului în scaun

Recomandăm: 13 remedii pentru constipație la copii

Cauzele tenesmusului rectal

Există mai multe cauze care pot provoca apariția tenesmusului rectal. De obicei, este legat de alte probleme de sănătate, precum cele pe care le vom vedea mai jos.

Proctită

Proctita este o inflamație a mucoasei rectului sau colonului. Poate apărea din diverse motive, precum radioterapia, bolile infecțioase (gastroenterita) și bolile cu transmitere sexuală.

Simptomele includ diaree, dureri anale și sângerări în scaun. Tenesmusul rectal este adesea un semn de proctită.

Some figure

Infecție intestinală

Colita infecțioasă și alte infecții intestinale pot fi cauzate de diferite tipuri de microorganisme (bacterii, paraziți, viruși). Simptomele variază, dar includ tenesmus rectal, dureri abdominale și crampe și diaree.

Boli inflamatorii intestinale

Termenul de boli inflamatorii intestinale cuprinde un grup de afecțiuni, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn. Pot prezenta diverse simptome, cum ar fi inflamația abdominală, diareea intensă și tenesmusul rectal.

Tulburări de motilitate intestinală

Prin denumirea de tulburări de motilitate digestivă sau intestinală se face referire la diferite afecțiuni în care tranzitul normal al fecalelor este alterat. Apare un sindrom obstructiv și etiologia este foarte variată, la fel și manifestările.

Diverticuloză

Diverticuloza este o boală caracterizată prin formarea de diverticuli în intestin. Aceștia sunt mici buzunare în mucoasă.

De obicei, nu provoacă probleme majore până când nu se inflamează sau infectează, ceea ce duce la diverticulită. Simptomele includ tenesmusul rectal.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o patologie în care episoadele de diaree alternează cu constipația, precum și cu dureri (crampe) și tenesmus rectal. Pacienții sunt sensibili la stres, precum și la modificările dietetice și la unele medicamente care pot declanșa simptomele.

Abces anal

Într-un abces sau fistulă anală sau ano-rectală, în regiunea din jurul anusului se formează o cavitate cu puroi. Simptomele obișnuite de tenesmus rectal (durere atunci când aveți o mișcare intestinală, de exemplu) sunt uneori prezente, împreună cu noduli, sângerări și secreții.

Cancer de colon

Simptomele cancerului de colon sau ale cancerului colorectal sunt nespecifice. Printre acestea apar diareea, durerile abdominale, tenesmusul rectal și sângele în scaun.

Acesta este motivul pentru care poate fi dificil de identificat. Prin urmare, recomandarea este să mergeți la un consult pentru a exclude sau a verifica dacă aveți o infecție intestinală sau un proces malign.

Hemoroizi

Unii pacienți pot avea senzația de defecare chiar și după o mișcare intestinală. Când hemoroizii prolapsează prin anus, există iritație și durere severă.

Alte cauze

În afară de cele menționate, există și alte cauze care pot provoca tenesmusul rectal. Acestea includ stresul, anxietatea și bolile cu transmitere sexuală (de exemplu, sifilisul).

Cum se stabilește diagnosticul?

Pentru diagnosticul de tenesmus rectal se efectuează un examen fizic complet. În primul rând, medicul analizează simptomele și obiceiurile intestinale (frecvența defecării, cantitatea și consistența scaunului), precum și alimentația și alte aspecte legate de stilul de viață.

În plus, se recomandă analize de sânge și culturi de scaun. De asemenea, sunt efectuate diverse teste imagistice, inclusiv radiografii, scanări CT ale zonei abdominale, colonoscopie și proctosigmoidoscopie.

Recomandăm: Macrogol pentru constipația cronică

Some figure

Care este tratamentul recomandat?

Tratamentul tenesmusului rectal va depinde de cauză. În anumite cazuri, sunt necesare medicamente de diferite tipuri. Acestea includ antibiotice sau antiparazitare pentru infecții intestinale sau cu transmitere sexuală.

Medicul poate sugera corticosteroizi orali sau rectali, precum și supresoare ale sistemului imunitar pentru a reduce inflamația.

La anumiți pacienți, poate fi recomandat consumul de laxative, mai ales când tenesmusul rectal este asociat cu probleme de motilitate intestinală sau când există constipație.

Există și măsuri legate de stilul de viață. Printre acestea se remarcă dieta de evitare a făinurilor rafinate, a alimentelor procesate și a junk food-ului.

Se recomandă consumul de alimente bogate în fibre (legume și fructe proaspete, leguminoase și nuci). De asemenea, se recomandă hidratare adecvată și activitate fizică regulată.

Când să mergeți la medic?

Acordați atenție anumitor simptome, cum ar fi durerile abdominale, sângerarea rectală sau în scaun, febra, greața și vărsăturile. Dacă apar în mod persistent împreună cu tenesmusul rectal, se recomandă să sunați la medic pentru a face o programare cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alliende R. Trastornos de la motilidad: alternativas terapéuticas farmacológicas. Medwave 2007; 7(8): e3251. Doi: 10.5867/medwave.2007.08.3251
  • Astiz J, Beraudo M, Tinghitella G, Chiurco L. Abscesos y fístulas anales. M. Rev. argent. Cir. 2007; 92(3/4): 146-154.
  • Bouhnik Y. Infecciones intestinales víricas y bacterianas. EMC – Tratado de Medicina. 2004; 8(1): 1-3.
  • Girón Ortega J, Pérez Galera S, Girón González JA. Colitis infecciosa. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 2020; 13(8): 427-433.
  • Lagier J. Infecciones intestinales víricas y bacterianas. EMC – Tratado de Medicina. 2017; 21(2): 1-5.
  • Malpartida M. Enfermedades de transmisión sexual en la atención primaria. Rev.méd.sinerg. 2020; 5(4): e405.
  • Valero A, Zarabozo E, Álvarez Muñoz E, Molnar A. Trastornos de la motilidad digestiva. Estreñimiento. Bol. Pediatr. 2018; 58(246): 277-284.
  • Villalba A, Rodas J. Los abscesos anales, ¿originan fístulas? Rev Mex Coloproctol. 2005; 11(3): 106-109.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.