Cauze ale transpirației nocturne și remedii
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Care sunt principalele cauze ale transpirației nocturne? Transpirația este sistemul de răcire natural al organismului nostru, ce este activat, de obicei, atunci când este cald sau facem mișcare. Însă uneori ni se poate întâmpla să ne trezim dimineața (sau în toiul nopții) acoperiți de transpirație de parcă tocmai ne-am fi întors acasă de la sală, iar această experiență poate fi foarte neplăcută și îngrijorătoare.
Există mulți factori ce pot cauza transpirația nocturnă, iar în acest articol îți vom vorbi despre ei. Este normal să transpirăm atunci când dormim?
Cauze ale transpirației nocturne
Nimeni nu vrea să se trezească ud leoarcă în toiul nopții. Însă, pentru a descoperi principalele cauze ale transpirației nocturne, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori.
Primul factor, dar și cel mai evident, este temperatura camerei în care dormim, deși nu trebuie să ignorăm nici cât de confortabil ne simțim în propriul dormitor. Transpirația nocturnă nu este provocată numai de căldura—umiditatea, păturile și pijamalele groase, ci și de disconfortul provocat de o saltea veche sau de un dormitor zgomotos.
Următorul factor pe care trebuie să-l iei în considerare este starea ta de sănătate. Ți-ai schimbat cumva dieta recent? Te simți mai obosit(ă) decât de obicei?
Simptomele gripei includ febra, ce este răspunsul natural al organismului la infecție. Transpirația nocturnă, timp de o noapte sau două, poate fi asociată cu o răceală sau gripă. Însă, dacă te trezești ud(ă) de transpirație după acest interval, este posibil ca problema să fie una mult mai gravă.
Una dintre cele mai comune cauze ale transpirației nocturne sunt bufeurile de căldură asociate cu menopauza. O cădere bruscă a producției de estrogen poate duce la un dezechilibru hormonal la nivelul hipotalamusului. Acest dezechilibru poate crește temperatura corpului unei femei cu până la șase grade. [sursă: Breastcancer.org]
Nici bărbații nu sunt scutiți de această problemă. O scădere a producției de testosteron—fie din cauza unei deficiențe, fie din cauza unor medicamente—poate avea ca simptom transpirația nocturnă. În plus, deși mulți bărbați nu ar recunoaște niciodată că suferă de bufeuri de căldură, privarea de hormon androgen poate cauza acest simptom. [sursă: Școala Medicală de la Harvard]
Îți recomandăm să citești și:
Ce alte cauze ale transpirației nocturne există?
Boli și medicamente
Multe medicamente îți pot crește pulsul și dilata vasele de sânge de la suprafața pielii, fapt ce poate duce la transpirații nocturne. Antipireticele, adică acele medicamente ce reduc febra, pot cauza astfel de simptome.
Atunci când au impresia că suferă de gripă, multe persoane tind să ia aspirină sau alte medicamente asemănătoare. Acestea, deși vor reduce febra, pot cauza și transpirații nocturne. Alți vinovați posibili sunt medicamentele antidepresive. [sursă: Academia Americană a Medicilor de Familie]
Bolile infecțioase, cum ar fi tuberculoza sau SIDA, sunt și ele cauze ale transpirațiilor nocturne. Febra persistentă, însoțită de transpirație în timpul nopții, este un simptom comun în rândul persoanelor seropozitive. Boala lui Hodgkin, un tip de limfom, este o altă boală infecțioasă asociată cu aceste simptome.
Citește și:
Alcool
O altă cauză posibilă a transpirației nocturne este consumul de alcool înainte de culcare. Deși un pahar de vin ne poate ajuta să adormim mai ușor, mai multe studii au arătat că somnul indus de alcool este mai puțin odihnitor și ne face să fim mai predispuși durerilor de cap și transpirațiilor nocturne. [sursă: Academia Americană a Medicilor de Familie]
Dietă
Și alimentele picante pot provoca transpirația nocturnă. Digestia alimentelor picante poate crește temperatura corpului. Doctorii au mai descoperit că, în cazul persoanelor care transpiră excesiv în mod obișnuit, consumul de cafea le poate agrava problema. [sursă: Emedicine]
Hiperhidroză
Anumite persoane suferă de o boală numită hiperhidroză, ce are ca simptom transpirația frecventă și excesivă în timpul zilei și al nopții. Dacă ai exclus toate celelalte cauze ale transpirației nocturne, este posibil să suferi de hiperhidroză. Te sfătuim să-ți faci o programare la medic cât de curând. [sursă: Mayo Clinic]
Remedii naturiste pentru transpirația nocturnă
Primul și cel mai evident pas este să-ți reglezi termostatul. Deși medicii ne recomandă să dormim într-o cameră în care temperatura este de 20-23°C, fiecare dintre noi este diferit. Îți recomandăm să experimentezi cu mai multe temperaturi, până când o descoperi pe cea potrivită pentru tine.
Dacă dormi împreună cu cineva, iar el/ea preferă o temperatură mai rece sau mai caldă, atunci încearcă să folosești o pătură mai groasă sau, respectiv, mai subțire. [sursă: WebMD]
O altă idee bună este să încerci să elimini orice surse posibile de stres. Emoțiile și anxietatea sunt cauze tipice ale transpirației excesive. Dacă se aproprie vreo nuntă sau un interviu de angajare, este posibil să începi să transpiri mai mult decât obicei. Însă, dacă transpirația nocturnă continuă să persiste chiar și după ce marea zi a trecut, te sfătuim să apelezi la un medic.
Bărbații care transpiră în timpul nopții din cauza andropauzei (varianta masculină a menopauzei) pot să bea ceai de cohosh negru sau să ia suplimente pe bază de cohosh. Această plantă se găsește în numeroase regiuni din America de Nord. Proprietățile sale medicinale sunt utile în vindecarea mai multor afecțiuni.
Trifoiul roșu este un alt remediu naturist ce poate ameliora bufeurile de căldură și transpirația nocturnă. Însă multe studii arată că efectele acestei plante nu sunt la fel clare ca cele ale cohosh-ului negru. [sursă: Pray]
Atât femeile, cât și bărbații pot apela la remedii naturiste cum ar fi ceaiul de salvie și talpa-gâștei. Ceaiul de salvie te poate relaxa și-ți va reduce nivelul de stres. Talpa-gâștei te va ajuta în mod specific cu transpirația. Ambele ceaiuri te calmează și îți îmbunătățesc sistemul circulator.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.