Tratamentul candidozei vaginale
În starea sa normală, vaginul conține o cantitate variabilă de ciuperci. Atunci când acestea se înmulțesc excesiv, pot provoca o infecție care poate fi atât deranjantă, cât și iritantă. Având în vedere cât de comună este, multe femei se întreabă care este tratamentul candidozei vaginale și dacă această infecție apare după sex.
Cel mai frecvent tip de infecție fungică este produs de Candida albicans. Cu toate acestea, este important să clarificăm un aspect: candidoză vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală.
Să aruncăm o privire mai atentă.
Ce este candidoză vaginală?
Candidoza vaginală sau infecția vaginală fungică este o infecție care rezultă din prezența excesivă a diferitelor tipuri de ciuperci Candida, dintre care cea mai frecventă este Candida Albicans.
Adesea, aceste infecții apar atunci când sistemul imunitar este slăbit sau când o serie de circumstanțe permit o reproducere excesivă a acestui tip de ciupercă, ce este deja prezent în mod natural în flora intestinală și în vagin.
Mai mult, candidoza vaginală afectează 3 din 4 femei la un moment dat în viață. De fapt, multe femei experimentează cel puțin trei episoade de infecție. În general, aceste infecții tind să fie ușoare și simptomele lor se ameliorează în câteva zile, fără alte complicații.
Deși candidoza vaginală nu este o boală cu transmitere sexuală, riscul de a contracta infecții fungice după sex este mai ridicat. Acest lucru este valabil mai ales în cazul contactului dintre gură și organele genitale. Prin urmare, este posibil să răspândești infecția de la un partener la altul dacă nu folosești măsuri preventive adecvate.
Deși nu se întâmplă des, infecțiile cu Candida pot apărea și pe penis și, de asemenea, pe scrot. Acestea provoacă roșeață, umflături și mâncărime în zonă.
Citește mai mult:
Cauzele infecțiilor fungice
Vaginul conține în mod natural ciuperci și bacterii în proporții diferite. Cantitatea acestor tipuri de microorganisme prezente răspunde la un echilibru: Lactobacillus, de exemplu, acționează pentru a preveni înmulțirea excesivă a ciupercilor.
Dacă acest echilibru este perturbat, apar condițiile perfecte pentru ca anumite microorganisme, cum ar fi Candida, să prolifereze. Această dezvoltare excesivă și pătrunderea acestei ciuperci în cele mai adânci straturi celulare duc la candidoză vaginală. Principalele cauze care pot duce la acest tip de infecție sunt următoarele:
- Modificări ale echilibrului florei bacteriene. Utilizarea antibioticelor pentru tratarea altor tipuri de infecții poate produce modificări ale mucoasei vaginale, ducând la proliferarea acestei drojdii.
- Modificări hormonale. Infecțiile fungice sunt mai frecvente la femeile cu niveluri ridicate de estrogen. Acest lucru se poate întâmpla și la femeile gravide și la cele care urmează un fel de tratament pentru a stimula producția acestui hormon.
- Un sistem imunitar slăbit din cauza infecției cu HIV, obezității, diabetului, cancerului sau tratamentului cu corticosteroizi.
- Modificări ale pH-ului vaginului. Un pH vaginal bazic va facilita reproducerea ciupercilor care duc la candidoză vaginală.
Simptome
Cele mai frecvente simptome ale infecțiilor fungice sunt următoarele:
- Secreții vaginale dense și, în general, inodore
- Un strat cremos ce acoperă vaginul și vulva
- Inflamație, mâncărime și iritații la nivelul vulvei
- Urinare dureroasă
- Relații sexuale incomode
- Leziuni pe labiile vaginului
Tratamentul candidozei vaginale
Tratamentul candidozei vaginale este eficient după câteva zile de administrare. Dacă nu este prima dată când ai o infecție și recunoști simptomele, vei găsi cu ușurință creme și supozitoare fără prescripție medicală în farmacie.
Dacă este prima dată când ai o infecție fungică, atunci ar trebui să te adresezi ginecologului. El sau ea va putea face o evaluare adecvată a stării tale și îți va spune cum să recunoști infecțiile în viitor. Este extrem de important să finalizezi tratamentul prescris și să urmezi instrucțiunile medicului în mod corespunzător.
Medicii recomandă abținerea de la sex în timpul procesului de vindecare. Asta înseamnă că ar trebui să eviți atât sexul oral, cât și cel vaginal, deoarece frecarea poate provoca mai multă iritare în zona afectată. De asemenea, este important să reții faptul că anumite creme utilizate pentru tratarea infecțiilor cu Candida conțin uleiuri care pot provoca daune anumitor tipuri de prezervative.
Citește mai mult:
Prevenirea infecțiilor fungice
Câteva dintre recomandările generale pentru prevenirea candidozei vaginale sunt următoarele:
- Poartă lenjerie de corp din bumbac nevopsit.
- Schimbă-ți frecvent tampoanele și absorbantele.
- Sporește măsurile de igienă în timpul menstruației.
- Evită utilizarea săpunurilor și a parfumurilor dure în zona genitală.
- Moderează-ți consumul de zahăr.
- Adoptă un stil de viață sănătos, urmează o dietă echilibrată și practică sport în mod regulat.
În concluzie…
Poți contracta infecții fungice după sex? Răspunsul este da.
După cum am spus mai sus, infecțiile fungice nu sunt clasificate ca boli cu transmitere sexuală, deoarece se răspândesc mai des prin alte mijloace de contaminare. Cu toate acestea, contactul sexual este o modalitate de a contracta candidoză vaginală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Blostein, F., Levin-Sparenberg, E., Wagner, J., & Foxman, B. (2017). Recurrent vulvovaginal candidiasis. Annals of Epidemiology. https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2017.08.010
- Bartoo, C. K. H., & Mullen, J. (2019). Vaginal Yeast Infection. In Adult-Gerontology Practice Guidelines. https://doi.org/10.1891/9780826195197.0176
- Sobel, J. D. (2014). Genital candidiasis. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2014.04.006
- Dovnik, A., Golle, A., Novak, D., Arko, D., & Takač, I. (2015). Treatment of vulvovaginal candidiasis: A review of the literature. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica. https://doi.org/10.15570/actaapa.2015.2
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.