Logo image
Logo image

Tratamentul prin ventilare mecanică

4 minute
Abordarea terapeutică pentru pacienții cu arsuri critice cu vătămare a căilor respiratorii constă în menținerea permeabilității căilor respiratorii prin intubare și ventilare mecanică.
Tratamentul prin ventilare mecanică
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tratamentul prin ventilare mecanică este o opțiune pentru pacienții cu arsuri ce au suferit o vătămare severă prin inhalare. Adesea, leziunile prin inhalare sunt frecvente la victimele arse. Practic, acestea implică arsuri la nivelul sistemului respirator al pacientului.

De obicei, leziunile prin inhalare apar din cauza unui traumatism care afectează mai multe dintre sistemele de organe ale corpului. Acest traumatism poate include arsuri, precum și inhalare de monoxid de carbon și intoxicații cu cianuri. Leziunile rezultă și din inhalarea gazelor foarte fierbinți, de obicei în timpul unui incendiu.

În general, 2% dintre pacienții cu arsuri au răni prin inhalare. Cu cât suprafața arsă a corpului este mai mare, cu atât este mai mare șansa de a suferi o leziune prin inhalare.

La pacienții arși, un traumatism prin inhalare este un factor determinant critic al vieții sau morții. Din păcate, aproximativ jumătate din decesele pacienților arși rezultă din răni prin inhalare.

Deteriorarea căilor respiratorii și a plămânilor depinde de componentele fumului inhalat, gradul de expunere și răspunsul corpului uman.

Citește mai mult:

Primul ajutor în caz de arsuri prin opărire

Trauma respiratorie

Some figure

În general, traumele provocate de căldură și gaze toxice tind să provoace vătămarea și obstrucția căilor aeriene superioare.

Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât simptomele sunt mai severe. De asemenea, simptomele apar de obicei în primele 12-18 ore, deși debutul problemelor poate întârzia până la 72 de ore.

Leziunile respiratorii sunt principala cauză de deces imediat în rândul victimelor arsurilor.

Acestea fiind spuse, există mai multe tipuri diferite de arsuri:

  • Leziune termică: de obicei, o vătămare din cauza temperaturilor ridicate este limitată la orofaringe. Acest lucru se datorează închiderii reflexe a glotei și a capacității ridicate a acestor țesuturi de a disipa căldura.
  • Traumatism prin inhalare a produselor din compoziție: în acest caz, gazele solubile în apă reacționează cu apa din mucoase. Acestea eliberează acizi puternici și produc alcaloză respiratorie, edem și bronhospasm. De asemenea, gazele mai puțin solubile pot ajunge în cele mai îndepărtate puncte ale sistemului respirator și pot produce traume. De obicei, principala toxină rezultată din ardere este monoxidul de carbon. Cu toate acestea, un alt gaz toxic care contribuie la apariția traumelor este cianura de hidrogen.
  • Leziune pulmonară endogenă: pacienții cu arsuri extinse pot dezvolta insuficiență respiratorie progresivă după primele etape ale arsurii. Acest lucru poate apărea chiar dacă nu există leziuni directe pe calea aeriană din cauza inhalării.

Diagnostic

Mai mult decât orice, diagnosticul de leziune prin inhalare este critic. În general, medicii ar trebui să se aștepte la asemenea leziuni ori de câte ori pacientul a fost inconștient într-un spațiu închis unde a existat un incendiu sau o scurgere de gaz fierbinte.

La examinarea fizică, semnele de avertizare a traumatismului prin inhalare includ părul ars în nas, sputa închisă la culoare, arsuri pe față și în nări, tuse, răgușeală și respirație șuierătoare.

De asemenea, este important să se examineze orofaringele pentru a evalua alterarea mucoasei. Metodele de diagnostic complementare pot ajuta la evaluarea leziunilor pulmonare și sistemice.

Tratamentul prin ventilare mecanică

Some figure

De obicei, simptomele unei leziuni pulmonare se manifestă după câteva ore. Din acest motiv, este foarte important ca, în cazul în care o victimă a arsurilor este suspectată și de traumatisme pulmonare, medicii trebuie să aplice imediat tratamentul prin ventilare mecanică.

Cu toate acestea, nu există un tratament specific pentru pacienții cu arsuri critice cu leziuni prin inhalare. De obicei, medicii se concentrează pe menținerea permeabilității căilor respiratorii prin intubație și ventilație mecanică.

Citește mai mult:

În cazuri grave, medici specialiști vor curăța plămânii pacientului și vor administra antibiotice în cazul în care există o infecție.

Intubarea și tratamentul prin ventilare mecanică

În general, intubarea este necesară pentru până la 50% din pacienții cu leziuni prin inhalare. Așa cum îți imaginezi, cazurile severe necesită o intubare timpurie cu un tub de calibru mare pentru:

  • Menținerea permeabilității căilor respiratorii
  • Prevenirea aspirației
  • Eliminarea secrețiilor și congestiei produse de mucus
  • Susținerea ventilației
Totuși, atunci când intubația nu este efectuată la timp pentru pacienții cu edem sever al căilor respiratorii, acest lucru poate deveni imposibil de realizat. În acest caz, o traheotomie este ultima soluție.
Scopul ventilării mecanice este menținerea oxigenării. Prin urmare, aceasta ajută la prevenirea deteriorării suplimentare a căilor respiratorii.
Tipul de ventilație mecanică pe care medicii îl folosesc depinde de gradul de afectare pulmonară. Aceste tipuri includ ventilația convențională cu hipercapnie permisivă, inhalarea de oxid nitric, ventilația de înaltă frecvență și oxigenare cu membrană extracorporală.

Alte tratamente

Din păcate, măsurile preventive, cum ar fi administrarea de corticoizi și antibiotice nu sunt utile. În plus, unele studii asociază corticoizii cu un risc crescut de infecție pulmonară și deces. Pe de altă parte, prezența unei leziuni prin inhalare la pacienții în stare critică crește nevoia de extindere a fluidelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gutiérrez Muñoz, F. (2011). Ventilación mecánica. Acta Médica Peruana.
  • González-Cavero, J., Arévalo, J. M., & Lorente, J. A. (1999). Tratamiento prehospitalario del paciente quemado crítico Revisión. emergencias.
  • Cachafeiro Fuciños, L., Sánchez Sánchez, M., & García de Lorenzo y Mateos, A. (2019). Ventilación mecánica en el paciente quemado crítico con inhalación: ¿podemos evitarla? Medicina Intensiva. https://doi.org/10.1016/j.medin.2019.02.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.