Beneficiile tricotatului – Terapia cu lână
Deși tricotarea este o activitate ce te duce cu gândul la bunica ta, se pare că beneficiile tricotatului sunt reale. Nu lăsa clișeul o bătrânică care stă și tricotează un pulover pentru nepoței să te inducă în eroare.
În zilele noastre tricotatul a devenit un fenomen social, care oferă beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Vrei să afli mai multe despre beneficiile tricotatului?
Astăzi te invităm să descoperi toate informațiile relevante cu privire la acest hobby tradițional, care este magic și original. Ești pregătit să te înarmezi cu andrele și să te apuci de treabă?
Beneficiile tricotatului – activitate terapeutică
Tricotează un ochi la stânga, încă unul la dreapta, ia niște lână de altă culoare… Tricotatul nu este o activitate simplă pe care o putem învăța într-un minut. Aceasta necesită un anumit ritm și agilitate mentală. Mâinile trebuie să fie active permanent.
La final însă, te vei simți foarte satisfăcut când vei vedea noul tău fular multicolor, pulovărul pe care l-ai tricotat pentru partenerul tău de viață sau acea geantă originală și unică la care ai lucrat mult timp.
Tricotatul este un fenomen social pe care multe persoane l-au numit „terapia cu lână”. Beneficiile tricotatului pentru sănătate sunt nenumărate și este recomandat tuturor.
Cei mari și cei mici, tinerii și vârstnicii, femeile și bărbații, copiii cu probleme de comportament și adulții care suferă de stres… Absolut oricine poate să tricoteze! Citește în continuare pentru a descoperi toate beneficiile pe care tricotarea ni le pune la dispoziție.
Citește și: 6 beneficii ale exercițiilor Pilates
1. Antrenează ambele emisfere cerebrale
Simplul act de a trece un fir de lână de pe o andrea pe cealaltă îmbunătățește semnificativ coordonarea cerebrală. Cu cât obiectul pe care îl tricotezi este mai complex, cu atât ți se vor îmbunătăți dexteritatea mentală, ritmul și coordonarea.
Deși pare surprinzător, tricotarea este o activitate terapeutică pentru persoanele care suferă de probleme motorii. S-a demonstrat și că acest hobby poate îmbunătăți atenția și abilitățile de concentrare în cazul copiilor care suferă de probleme mentale.
Așadar, nu mai amâna! Învață-i pe micuții tăi să tricoteze. Acest hobby nu mai este specific doar femeilor bătrâne.
2. Reduce nivelul de stres
Multe persoane obișnuiesc să se adune în parc pentru a tricota. Acestea se așază pe o bancă, își scot lâna și andrelele din geantă și se apucă de treabă, relaxându-se, purtând conversații sau pur și simplu concentrându-se asupra acțiunii de a tricota, în timp ce problemele și grijile lor se evaporă.
Tricotarea este foarte relaxantă. Concentrarea asupra acțiunii de a tricota calmează mintea și oferă numeroase beneficii oamenilor care suferă de stres sau anxietate.
3. Îmbunătățește dispoziția
Așa cum am menționat anterior, multe persoane să întâlnesc pentru a purta discuții în timp ce practică această activitate interesantă. Tricotarea promovează sociabilitatea, îi ajută pe oameni să se aproprie unul de celălalt și dă naștere unor noi relații de prietenie.
Însă nu este nevoie să ieși din casă pentru a tricota. Practicând acest hobby pe cont propriu, vei putea savura tăcerea gândurilor tale, crescându-ți nivelul de endorfine. Acest hormon te ajută să te relaxezi și îți oferă o senzație plăcută de bunăstare.
Citește și: O plimbare de o jumătate de oră – beneficii și sfaturi
4. Îmbunătățește abilitățile motorii
Cu siguranță ai observat de mai multe ori că, atunci când tricotează, mâinile bunicii tale sunt foarte agere, putând crea niște obiecte incredibile din lână. Deși ea suferă de osteoartrită sau de sindromul tunelului carpian, degetele și mâinile sale se mișcă cu ușurință.
Tricotarea reprezintă o activitate care antrenează mâinile și previne rigidizarea acestora. Mișcându-ți mâinile, le „încălzești”, ameliorând orice durere experimentată la nivelul acestora.
Practic, tricotarea este un exercițiu sănătos pe care merită să îl executăm zilnic, timp de cel puțin o oră. Persoanele care suferă de artrită ar trebui însă să evită să se suprasolicite.
Trebuie să menționăm și faptul că printre beneficiile tricotatului se numără și îmbunătățirea abilităților motorii fine ale copiilor. Mai mult, această activitate le îmbunătățește scrisul și îi ajută pe micuți să aibă mai multă îndemânare.
5. Crește stima de sine
Te surprinde? Cum este posibil ca o activitate atât de simplă ca tricotarea să ne îmbunătățească bunăstarea generală?
Tricotarea nu este doar un simplu hobby. Aceasta implică încercarea de a atinge un obiectiv: crearea unei perechi de mănuși sau a unui pulover pentru toamnă, de pildă. Să tricotezi un articol de îmbrăcăminte oferă multă satisfacție deoarece ți-ai stabilit un obiectiv și l-ai atins.
Când oferi unei ființe dragi un obiect la care ai muncit ore în șir, te cuprinde o stare de bine. Nu oferi doar un simplu dar, ci și timpul, creativitatea și sentimentele pe care le-ai consumat pentru fiecare ochi tricotat.
Așadar, tricotatul nu este o artă străveche practicată doar de femeile bătrâne. Această activitate aproprie generațiile și oferă numeroase beneficii terapeutice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baxendale, S. (2019). Ability to knit may be impaired following right temporal lobe resection for drug-resistant epilepsy. Epilepsy & Behavior Case Reports, 11, 22–25. https://doi.org/10.1016/j.ebcr.2018.10.001
- Brosseau, L., & Léonard, G. (2017). Knitting as a Promising Pain Self-Management Strategy for Older Women With Osteoarthritis of the Hand. JCR: Journal of Clinical Rheumatology, 23(3), 179–180. https://doi.org/10.1097/rhu.0000000000000503
- Clave-Brule, M., Mazloum, A., Park, R. J., Harbottle, E. J., & Birmingham, C. L. (2009). Managing anxiety in eating disorders with knitting. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 14(1), e1–e5. https://doi.org/10.1007/bf03354620
- Collier, A. F. (2011). The Well-Being of Women Who Create With Textiles: Implications for Art Therapy. Art Therapy, 28(3), 104–112. https://doi.org/10.1080/07421656.2011.597025
- Corkhill, B., Hemmings, J., Maddock, A., & Riley, J. (2014). Knitting and Well-being. TEXTILE, 12(1), 34–57. https://doi.org/10.2752/175183514×13916051793433
- Fraser, C., & Keating, M. (2014). The Effect of a Creative Art Program on Self-Esteem, Hope, Perceived Social Support, and Self-Efficacy in Individuals With Multiple Sclerosis. Journal of Neuroscience Nursing, 46(6), 330–336. https://doi.org/10.1097/jnn.0000000000000094
- Guitard, P., Brosseau, L., Wells, G. A., Paquet, N., Paterson, G., Toupin-April, K. et al. (2018). The knitting community-based trial for older women with osteoarthritis of the hands: design and rationale of a randomized controlled trial. BMC Musculoskeletal Disorders, 19(1). https://doi.org/10.1186/s12891-018-1965-2
- Riley, J., Corkhill, B., & Morris, C. (2013). The Benefits of Knitting for Personal and Social Wellbeing in Adulthood: Findings from an International Survey. British Journal of Occupational Therapy, 76(2), 50–57. https://doi.org/10.4276/030802213×13603244419077
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.