Tulburarea de personalitate borderline într-o relație
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Tulburarea de personalitate borderline poate transforma viața în cuplu într-un calvar. Însă nu este imposibil să ai o relație cu o persoană care suferă de această problemă. Trebuie doar să ții cont de anumite aspecte pentru ca relația să fie sănătoasă și să poată evolua armonios.
Un prim pas este să accepți faptul că, oricât de mult ajutor i-ai oferi, partenerul tău nu se va „vindeca” niciodată. Starea sa trebuie atent monitorizată de către un specialist în sănătate mintală, astfel încât el sau ea să se simtă mereu bine.
Dar tulburarea de personalitate borderline este o boală incurabilă. Uneori vor apărea recidive, dar vor exista și momente când totul va părea perfect normal. Boala însă este mereu prezentă…
La ce te poți aștepta când partenerul tău suferă de tulburarea de personalitate borderline?
Vom începe prin a-ți prezenta cele mai frecvente comportamente ale oamenilor care suferă de tulburarea de personalitate borderline. Deseori partenerul sănătos îl poate răni pe cel bolnav, ceea ce agravează simptomele și le crește frecvența.
Nu uita, cei care suferă de tulburarea de personalitate borderline sunt foarte instabili din punct de vedere emoțional și au un mod de a gândi foarte polarizat. Drept consecință, trebuie să ai mare grijă cum te comporți față de ei. Iată câteva soluții pentru care opt opta cuplurile ce se confruntă cu această problemă:
- Unele persoane, fiind nemulțumite, își abandonează partenerul bolnav sau îl amenință că se vor despărți de el dacă nu își schimbă comportamentul. Acest tip de atitudine nu face decât să crească instabilitatea partenerului bolnav.
- Unii aleg să treacă cu vederea peste aspectele inacceptabile, ajungând să susțină boala partenerului. Fără să vrea, ei încurajează comportamentele patologice cauzate de tulburarea de personalitate borderline.
- Alte persoane încearcă să stabilească un echilibru, lăsându-se ghidate de boala partenerului. Dacă situația nu se îmbunătățește, acestea devin convinse că ele sunt de vină.
- Unii optează pentru tăcere. Pur și simplu nu abordează acest subiect cu partenerul lor și încearcă să ascundă comportamentul acestuia de familia și prietenii lor. În acest mod, ei împiedică partenerul bolnav să afle că există o problemă.
- Înainte de declanșarea crizei, mulți își amintesc că își iubesc partenerul bolnav și că tulburarea de care suferă este responsabilă de orice neplăceri suferite.
Din păcate, majoritatea acestor abordări nu sunt benefice. Unele presupun să creezi tu însuți probleme, pe când altele duc la justificarea unor comportamente inacceptabile și la întreruperea comunicării sincere și deschise. Astfel, nimic nu se va schimba.
Îți recomandăm să citești și:
Fii o oglindă, nu un burete
Tulburarea de personalitate borderline te poate copleși foarte ușor, în special dacă ai de-a face cu oricare dintre comportamentele nocive menționate anterior.
Vrem să ne protejăm partenerul, dar strategiile de mai sus nu ne ajută cu nimic. Este dificil să trăiești alături de o persoană care suferă de această tulburare. Trebuie să avem mare grijă cum interacționăm cu ea.
Obiectivul tău trebuie să fie să combați simptomele bolii, astfel încât să nu mai continue. În acest scop, respectă-ți propriile credințe și valori. Dacă ți se pare că există vreo neregulă, vorbește.
Nu este bine să justifici comportamentele nocive. Fiind un cuplu, trebuie să stabiliți niște limite pe care, indiferent ce se întâmplă, să nu le depășiți. Comunică-i deschis partenerului tău că nu poți să accepți anumite acțiuni și fii consecvent. Dacă ești slab, relația nu va funcționa.
Te-ar putea interesa și:
Amenințările nu funcționează
Este esențial să discutați despre problemă. Spune-i partenerului tău cum te simți și încercați să găsiți o soluție împreună. Câteodată acesta te poate enerva, iar tu vei fi tentat să îl ameninți. Evită să faci asta sau vei agrava problema. În plus, riști să crești instabilitatea emoțională a partenerului tău.
Învață să spui „nu” și să îți exprimi deschis sentimentele. De asemenea, nu da vina pe tine însuți pentru comportamentul partenerului tău. Dacă începi să nu îl mai tratezi de parcă ar fi o ființă fragilă, care are nevoie de protecție, relația voastră va deveni mai sănătoasă.
Continuă să fii tu însuți. Evită elemente nocive precum minciunile, inducerea în eroare și lipsa de încredere. Reține că procesul de gândire al partenerului tău este polarizat, iar el sau ea nu își poate ține uneori în frâu emoțiile.
Acționează conform principiilor tale. Stabilește limite și nu te lăsa copleșit de simptomele externe cauzate de tulburarea de personalitate borderline. Urmând aceste indicații, relația voastră va fi garantat mai echilibrată.
Nu o să fie ușor. Drumul pe care îl aveți în față este plin de obstacole. Însă, dacă într-adevăr vrei să fii cu această persoană, tot efortul va merita.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Paris, J. (2012). Borderline Personality Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00067-7
- Paris J. Borderline personality disorder. CMAJ. 2005;172(12):1579–1583. doi:10.1503/cmaj.045281
- Brüne M. Borderline Personality Disorder: Why ‘fast and furious’?. Evol Med Public Health. 2016;2016(1):52–66. Published 2016 Feb 28. doi:10.1093/emph/eow002
- Chapman J, Jamil RT, Fleisher C. Borderline Personality Disorder. [Updated 2019 Jun 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430883/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.