Simptome ale ulcerului gastroduodenal
Ai auzit cu siguranță de această afecțiune ce constă în dezvoltarea unor leziuni la nivelul stomacului sau al duodenului. Ulcerul poate provoca dureri severe și apare de obicei în perioade de stres, deși există și excepții. De aceea, este important să cunoaștem principalele simptome ale ulcerului gastroduodenal.
Ce este ulcerul gastroduodenal sau peptic?
Ulcerul este o boală frecventă. Acesta se poate dezvolta ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Problemele apar atunci când se formează anumite leziuni la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) sau a mucoasei părții superioare a intestinului subțire (numită și duoden).
Aceste leziuni sau ulcerații apar atunci când are loc o schimbare bruscă a procesului digestiv. Pot fi cauzate, de exemplu, de secreția unei cantități prea mari de acid gastric. Poate vei fi surprins să afli că, potrivit statisticilor, aproape 20% din populația globului suferă de această problemă. Așadar, trebuie să fii foarte atent, deoarece, dacă nu este tratat la timp, ulcerul gastroduodenal poate cauza complicații grave.
Care sunt cauzele ulcerului gastroduodenal?
- Cea mai frecventă cauză a ulcerului gastroduodenal o constituie infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Este adevărat că multe persoane asociază ulcerul cu stresul și modificările metabolice ce alterează nivelul de cortizol din organism, fapt care duce la apariția problemelor digestive. Însă trebuie să știi că nu întotdeauna lucrurile se petrec astfel – bacteriile sunt, în general, principala cauză a dezvoltării ulcerului.
- Obișnuiești să iei ibuprofen în mod regulat pentru calmarea durerilor? Dacă da, ai grijă. Un consum ridicat de ibuprofen poate modifica secreția de acizi gastrici, provocând apariția ulcerului.
- Consumul de tutun este un alt factor declanșator. Dacă nu te-ai lăsat încă de fumat, este cazul să renunți acum la acest obicei dăunător și să-ți pui sănătatea pe primul loc. Merită!
- O altă cauză este reprezentată de consumul regulat de alcool și de alimente acide sau foarte picante.
- Stresul este, de asemenea, un factor demn de luat în considerare, dar, așa cum am menționat deja, nu este vinovat în 100% din cazuri. Și persoanele ce au un nivel scăzut de stres și care nu suferă de anxietate, se pot îmbolnăvi de ulcer.
Citește și:
Simptome ale ulcerului gastroduodenal
Pe lângă durere și o stare generală de disconfort, cele mai frecvente simptome ale ulcerului gastroduodenal sunt reprezentate de refluxul acid, ce lasă de multe ori impresia unei simple indigestii. Trebui să fii conștient de faptul că, dacă nu îți tratezi ulcerul, acesta va eroda pereții stomacului și ai intestinului subțire, provocând sângerări interne și afectând alte organe alăturate, cum ar fi pancreasul.
Ulcerul este o problemă gravă, așa că reține aceste simptome și nu ezita să te adresezi unui medic dacă simți durere, disconfort sau există orice alt motiv de îngrijorare. Iată care sunt cele mai frecvente simptome:
- Senzația de prea plin. Abia ai luat masa și îți simți stomacul plin și tare, ca și cum ai mâncat atât de mult, încât abia mai poți să respiri. Dacă acest lucru ți se întâmplă des și nu doar din când în când, mergi la medic.
- Sughiț, eructații și gaze intestinale: Treci printr-un proces îndelungat după servirea mesei care începe cu sughiț, urmat de râgâit incontrolabil și, după câteva ore, de gaze intestinale? Este posibil să suferi de ulcer.
- Dureri abdominale: Durerile sau arsurile localizate în zona abdominală și în jurul buricului, ce nu răspund la tratament, pot fi un semn al prezenței ulcerului. Dacă acestea nu dispar într-o săptămână, este indicat să te prezinți la medic.
- Senzație de foame acută, manifestată pe perioade scurte de timp: Atunci când suferi de ulcer peptic, este posibil să ai acea senzație de stomac prea plin timp câteva ore după masă, iar apoi să te simți brusc înfometat. Este vorba, de fapt, despre o foame falsă, provocată de excesul de acid din stomac, ce irită ulcerul.
Îți recomandăm:
Simptome ale ulcerului gastroduodenal în stadiu avansat
- Greață și pierdere în greutate: Acestea sunt simptome ce apar în stadii mai avansate ale bolii și care ar trebui să reprezinte cu adevărat un semnal de alarmă. Nimeni nu slăbește fără motiv. Este un semn clar că organismul nu este hrănit în mod corespunzător, drept pentru care aparatul digestiv nu funcționează așa cum trebuie. Dacă pe deasupra ai și stări de greață sau vomă, atunci ulcerul devine un diagnostic și mai plauzibil. Nu sta pe gânduri – du-te imediat la doctor!
- Vărsături cu sânge: Aceste simptome ale ulcerului gastroduodenal arată că boala a erodat deja mucoasa gastrică sau pereții duodenului. Dacă ți se întâmplă acest lucru, mergi direct la spitalul de urgență. Păstrează-ți calmul – știi deja că ulcerul poate fi tratat. Cu medicamentele adecvate și schimbările de rigoare în alimentația și stilul tău de viață, poți ameliora rapid situația. Cel mai important este să recunoști gravitatea simptomelor pentru a putea lua măsuri cât mai rapid.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nirula, R. (2014). Gastroduodenal Perforation. Surgical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.suc.2013.10.002
- Fischbach, W., Malfertheiner, P., Hoffmann, J. C., Bolten, W., Kist, M., & Koletzko, S. (2009). Helicobacter Pylori and Gastroduodenal Ulcer Disease. Deutsches Aerzteblatt Online. https://doi.org/10.3238/arztebl.2009.0801
- Kandulski, A., Selgrad, M., & Malfertheiner, P. (2008). Helicobacter pylori infection: A clinical overview. Digestive and Liver Disease. https://doi.org/10.1016/j.dld.2008.02.026
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.