Un pahar de vin este echivalent cu o oră de exerciții
Unele studii arată că un pahar de vin consumat zilnic poate fi la fel de benefic pentru sănătate ca exercițiile fizice. Îți vine să crezi?
Această băutură nu poate înlocui mișcarea, dar îți pune la dispoziție toate proprietățile strugurilor. Vrei să afli cum este posibil ca un pahar de vin consumat zilnic să echivaleze cu o oră de exerciții fizice? Atunci continuă să citești acest articol!
Cercetările care sprijină această teorie
Universitatea din Alberta (Canada) a realizat acest studiu. Cercetătorii în cauză au descoperit că vinul roșu conține o substanță numită resveratrol care oferă beneficii similare celor obținute în urma unui antrenament de o oră la sala de fitness.
Consumul zilnic al unui pahar de vin roșu este benefic pentru inimă. Asta știm deja. Însă acum putem adăuga și alte avantaje pe această listă. Un pahar de vin roșu zilnic:
- Îți îmbunătățește performanțele fizice.
- Mărește forța musculară.
- Reglează circulația sângelui la nivelul inimii.
Jurnalul de Psihologie (The Journal of Psychology) a publicat, de asemenea, un studiu care susține că resveratrolul acționează, în cazul anumitor persoane, ca un substitut al exercițiilor fizice.
Cercetătorul Jason Dyck susține că un pahar de vin la cină este cantitatea ideală pe care o putem consuma zilnic.
Evident, este o exagerare să afirmi că „vinul este bun pentru sănătatea mea și mă scutește să merg la sală.”
În plus, oamenii de știință ne atenționează că numai vinul roșu ne oferă aceste beneficii și că nu ar trebui consumat în fiecare zi, ci o dată la 48 de ore (la cina dintr-o seară, dar nu și din următoarea).
Acum că ai aflat despre ce este vorba, nu da fuga la magazin să îți cumperi zeci de sticle de vin, gândindu-te că poți să renunți la mișcare.
Ține minte că vinul nu înlocuiește, ci suplimentează un program sănătos de exerciții fizice.
De exemplu, poți să bei un pahar de vin în fiecare luni, miercuri, vineri și duminică și să faci exerciții marțea, joia și sâmbăta. Sau invers. Este un avantaj enorm să nu fii nevoit să te antrenezi 6 zile pe săptămână!
Dacă bei mai mult de un pahar pe zi sau bei vin în fiecare zi și duci un stil de viață sedentar, efectul „magic” se va pierde.
Te-ar putea interesa și:
Alte beneficii pe care le oferă un pahar de vin roșu pe zi
Știm deja că te ajută să îți reduci antrenamentele, dar oare ce alte beneficii ne oferă un pahar de vin roșu la cină?
Reduce riscul de boli cardiovasculare
Vinul roșu îi ajută pe cei care sunt predispuși la infarct să prevină bolile ischemice și coronariene, dar și ateroscleroza.
Combate colesterolul rău
Datorită faptului că este o sursă excelentă de antioxidanți, vinul roșu ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). În plus, acesta echilibrează nivelul de trigliceride din sânge.
Întărește sistemul imunitar
Dacă te îmbolnăvești des, este posibil să ai sistemul imunitar slăbit. Vinul roșu îți întărește imunitatea, protejându-te împotriva infecțiilor, răcelilor și alergiilor. Este perfect în perioadele de tranziție dintre anotimpuri.
Reduce alergiile
Vinul roșu are proprietăți antihistaminice, fiind ideal pentru a combate alergiile de sezon. Acesta este și antibacterian.
Îmbunătățește sănătatea pielii
Acest avantaj se datorează conținutului ridicat de antioxidanți și vitamine. Această băutură previne îmbătrânirea prematură, ridurile și petele de bătrânețe. Astfel, consumul de vin roșu îți va oferi un aspect întinerit.
Reduce inflamațiile
Dacă ai căzut și te-ai lovit sau suferi de o boală ce provoacă umflături (artrită, edeme, etc.), nu ezita să bei un pahar de vin roșu la cină.
Îmbunătățește circulația
Vinul roșu acționează ca un anticoagulant puternic. Nu este recomandat celor care sângerează foarte ușor.
Este plin de nutrienți
Vinul roșu conține multe minerale și oligolemente, printre care:
- Magneziu
- Litiu
- Calciu
- Potasiu
- Fier
- Zinc
Îți recomandăm să citești și:
Ajută digestia
Este recomandat să asociezi vinul roșu cu brânzeturi și carne pentru a digera mai bine proteinele din compoziția acestor alimente și pentru a ameliora simptomele refluxului acid.
În plus, s-a dovedit că vinul roșu este benefic și în prevenirea ulcerului gastric.
Previne pietrele la rinichi
Vinul roșu îmbunătățește funcțiile renale și sănătatea tractului urinar. Este recomandat persoanelor predispuse la dezvoltarea pietrelor la rinichi, la infecții ale vezicii sau ale aparatului urinar, etc.
Protejează creierul
Resveratrolul (prietenul nostru care ne ajută să ne rărim vizitele la sală) contribuie și la buna funcționare a creierului. Acesta poate fi util pacienților bolnavi de Alzheimer sau celor care sunt predispuși la apariția acestei maladii.
Un pahar de vin roșu poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor mentale, cum ar fi memoria și capacitatea de concentrare.
Este anticancerigen
Studiile confirmă că flavonoidele din compoziția vinului sunt foarte importante în prevenirea cancerului de prostată.
Este benefic pentru ochi
Antioxidanții din vinul roșu protejează ochii de afecțiuni precum retinopatia diabetică și degenerarea maculară.
Alte beneficii
Pe lângă toate beneficiile prezentate mai sus, vinul roșu:
- Reduce riscul dezvoltării hemoroizilor.
- Combate simptomele varicelor.
- Scade tensiunea arterială.
- Reglează nivelul de insulină din sânge.
- Împiedică formarea și acumularea de grăsime în zona abdominală.
- Combate gingivita.
- Ameliorează durerile în gât.
- Eliberează endorfine, îmbunătățindu-ți dispoziția.
- Reduce consecințele negative ale unui stil de viață sedentar.
- Curăță cerul gurii și limba.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Droste, D. W., Iliescu, C., Vaillant, M., Gantenbein, M., De Bremaeker, N., Lieunard, C., … Chioti, A. (2013). A daily glass of red wine associated with lifestyle changes independently improves blood lipids in patients with carotid arteriosclerosis: Results from a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-147
- Guilford, J. M., & Pezzuto, J. M. (2011). Wine and health: A review. American Journal of Enology and Viticulture. https://doi.org/10.5344/ajev.2011.11013
- Hosu, A., Cristea, V. M., & Cimpoiu, C. (2014). Analysis of total phenolic, flavonoids, anthocyanins and tannins content in Romanian red wines: Prediction of antioxidant activities and classification of wines using artificial neural networks. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.153
- Willson, C. (2011). Resveratrol. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.64512-X
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.