Este foarte ușor să crești usturoi acasă
Usturoiul este un membru al genului Allium, care include ceapa și prazul. Datorită gustului delicios și al aromei sale, acesta reprezintă unul din cele mai populare ingrediente din lume. Să crești usturoi la tine acasă este foarte simplu și nu va trebuie să sacrifici mult spațiu din grădina ta.
Probabil știi deja că usturoiul este alcătuit din căței individuali care alcătuiesc un bulb. Fiecare cățel de usturoi se poate multiplica atunci când este plantat, producând un bulb cu 5-10 căței noi. Un alt atuu al usturoiului este că, dacă îl ții într-un loc răcoros și uscat, poate rezista luni de zile.
Dacă vrei să știi cum să crești usturoi la tine acasă, acest articol conține toate informațiile esențiale. Vom discuta puțin despre proprietățile usturoiului și îți vom prezenta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-l planta și recolta. Înarmează-te cu un pix și hârtie și ia notițe!
De ce este bine să crești usturoi acasă?
Grădinile urbane au câștigat în popularitate în ultimii ani deoarece constituie o modalitate simplă și economică de a consuma alimente bio, lipsite de pesticizi. Usturoiul este un produs favorit al grădinarilor pentru că este relativ ne pretențios și nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie.
Pe lângă gustul său delicios, usturoiul este bogat în nutrienți importanți pentru a avea o dietă echilibrată. Conform unui articol publicat în revista Nutrients, usturoiul conține:
- Apă (62-68%)
- Carbohidrați (26-30%)
- Proteine (1,5-2%)
- Aminoacizi (0,5-1%)
- Compuși organosulfurici (1,1-3,5%)
- Fibre (1,5%)
Același studiu sugerează că usturoiul ar putea ajuta la prevenirea tulburărilor metabolice și a dislipidemiei. Un consum moderat de usturoi poate și îmbunătăți anumite procese gastrointestinale, oferind protecție mucoasei gastrice împotriva Helicobacter pylori și a ulcerelor.
Citește și:
Este important să te gândești bine cum vei folosi usturoiul deoarece, atunci când gătești cu el, își pierde o mare parte din nutrienți. Așadar, dacă vrei să-l consumi din motive de sănătate, cel mai bine este să-l servești crud. Poți să-l încerci fie pe cont propriu, fie cu zeamă de lămâie.
Cum se plantează usturoiul acasă?
Este foarte ușor să crești usturoi acasă. Nu trebuie decât să optezi pentru un soi anume și să ai răbdare. De îndată ce ai luat o decizie, asigură-te că ghiveciul este suficient de mare, pentru a putea acomoda rădăcinile adânci ale usturoiului.
Ca să plantezi usturoi acasă o să ai nevoie de:
- 1 căpățână de usturoi
- 1 ghiveci cu adâncimea de 20 cm
- Pământ pentru flori
Ar putea să te intereseze:
Indicații:
- Ia o căpățână de usturoi (mai întâi va trebui să alegi un sortiment ce ți se pare potrivit) și separă cățeii, fără însă a îndepărta coaja.
- Cumpără un ghiveci cu adâncimea de cel puțin 20 cm și asigură-te că apa se poate scurge corespunzător prin fundul acestuia.
- Umple ghiveciul cu pământ suficient, lăsând cel puțin 2,5 cm de spațiu liber la suprafață.
- Următorul pas este să introduci cățelul de usturoi în ghiveci și să-l îngropi cel puțin 20 cm în pământ, cu partea ascuțită îndreptată în sus.
- Poți planta căței multipli în ghiveci, atât timp cât lași cel puțin 8 cm de spațiu între ei.
- În funcție de climă și de tipul de usturoi pentru care ai optat, acesta răsări la 16-32 de săptămâni după ce l-ai plantat.
Câteva precauții
Cel mai bine este să plantezi usturoiul când temperatura nu este nici caldă, nici rece. Climatele foarte călduroase sau umede nu sunt prielnice usturoiului. De fapt, în faza inițială a dezvoltării această plantă preferă climate reci (cu temperaturi cuprinse între 0 °C și 15 °C).
Apoi, usturoiul poate tolera temperaturi de până la 25 °C, până ce ajunge la maturitate. În general, cel mai bine este să-l plantezi toamna sau iarna.
Nu-l uda exagerat de mult, deoarece apa în exces promovează îmbolnăvirea plantei. Este important și să menții zona unde l-ai plantat fără buruieni și să adaugi puțin compost în fiecare lună.
Poți recolta usturoiul atunci când frunzele exterioare încep să se usuce și devin maronii. Când are loc acest fenomen, apucă frunzele și scoate întreaga plantă. Este ideal să recoltezi usturoiul când vremea este însorită și uscată. Apoi, las-o să se usuce la soare pentru câteva zile.
De îndată ce bulbul devine complet uscat, îl poți depozita într-un loc uscat și răcoros. Dacă vrei, îl poți conserva și apelând la alte metode, cum ar fi deshidratarea sau murarea. Ești pregătit să cultivi propriul tău usturoi?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chen K, Xie K, Liu Z, et al. Preventive Effects and Mechanisms of Garlic on Dyslipidemia and Gut Microbiome Dysbiosis. Nutrients. 2019;11(6):1225. Published 2019 May 29. doi:10.3390/nu11061225
- Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 184–190). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9
- Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 1–14. https://doi.org/10.22038/ajp.2014.1741
- Block, E. (1998). Garlic as a Functional Food: A Status Report. ACS Symposium Series, 702, 125–143. https://doi.org/10.1021/bk-1998-0702.ch013
- Mann, L. K. (1952). Anatomy of the garlic bulb and factors affecting bulb development. Hilgardia, 21(8), 195–251. https://doi.org/10.3733/hilg.v21n08p195
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.