10 legume și fructe pentru a trata retenția de apă
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Care sunt cele mai bune legume și fructe pentru a trata retenția de apă? Dacă suferi de această problemă, este important să ai grijă ce mănânci ca să o poți remedia.
Unele legume și fructe au un conținut ridicat de apă și stimulează eliminarea fluidelor acumulate în exces prin urină. Citește în continuare pentru a descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect!
Cum acționează alimentele diuretice?
Produsele care stimulează producția urinei și, drept consecință, ajută organismul să elimine o parte din apa acumulată se numesc diuretice. Acestea sunt recomandate persoanelor care suferă de retenție de apă sau edeme.
Vestea bună este că, pe lângă faptul că ne ajută să scăpăm de fluidele în exces, alimentele diuretice susțin funcția renală. Rolul rinichilor este să filtreze sângele și să elimine toxinele.
Acumularea excesivă de fluide în organism nu este benefică, deoarece crește tensiunea arterială și afectează sănătatea cardiacă. Ca să nu apelăm la medicamente, pentru profita de diverse legume și fructe pentru a trata retenția de apă.
Cele mai bune legume și fructe pentru a trata retenția de apă
Cel mai bun produs diuretic existent este, fără îndoială, apa. Cu siguranță ți s-a spus de multe ori că trebuie să bei cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi.
Pe lângă a adopta acest obicei, ai la dispoziție un mod de a-ți satisface necesarul de lichide și de a te hrăni simultan. Cum? Consumând alimente naturale precum fructele și legumele.
Dacă retenția de apă îți cauzează probleme, nu ezita să incluzi următoarele alimente în dieta ta zilnică:
1. Ananasul
Acest fruct galben delicios conține mulți nutrienți care, în afară de a stimula eliminarea fluidelor, fortifică ficatul, inima și plămânii.
- Ananasul aprovizionează organismul cu vitamine (A, B6, B9, C și K) și minerale (sodiu, potasiu, fier, calciu și magneziu).
- Dar ananasul nu este doar un alimente diuretic. Acestea are și proprietăți laxative, fiind util dacă suferi de constipație. Așadar, ananasul este, fără îndoială, unul dintre cele mai potente alimente detoxifiante disponibile.
Nu ezita să consumi o felie de ananas pe zi, la micul dejun, ca gustare sau ca desert.
2. Roșia
- Acest aliment pe care îl includem frecvent în preparatele noastre favorite stimulează eliminarea fluidelor în exces și oferă o cantitate semnificativă de potasiu. Astfel, roșia poate contracara acțiunea sodiului, una dintre principalele cauze ale edemelor.
- Roșia este bogată în vitamina C și poate mări diureza (producția de urină) rinichilor. În plus, ea prezintă un conținut caloric scăzut.
Pentru a profita la maxim de beneficiile roșiilor, mănâncă-le crude.
3. Pepenele verde
- Pepenele verde conține foarte multă apă.
- Acest fruct este sărac în calorii, drept pentru care poate fi inclus în dietele pentru slăbit. Are o acțiune detoxifiantă și stimulează eliminarea fluidelor.
- Pepenele verde este bogat în vitamina A și potasiu.
Puține gustări sunt mai revigorante într-o după-amiază de vară decât o felie de pepene verde.
4. Spanacul
Spanacul nu este util doar pentru a deveni puternic ca Popeye Marinarul. Această legumă cu frunze verzi are un conținut semnificativ de magneziu și vitamina B. În plus, acesta are proprietăți diuretice foarte interesante.
Totodată, spanacul aprovizionează organismul uman cu fibre, stimulând tractul intestinal și eliminând constipația. Servește spanac crud pentru a profita din plin de beneficiile sale.
5. Pepenele galben
Pepenele galben este un alt fruct alcătuit în mare parte din apă. Nu ezita să-l consumi dacă suferi de retenție de fluide.
- Acesta stimulează producția și eliminarea urinei, curățând organismul de deșeuri și toxine.
- Pepenele galben nu conține aproape deloc calorii, dar este foarte sățios.
- Un alt beneficiu al acestui fruct este faptul că oferă potasiu și ține nivelul de lichide din corp sub control.
6. Anghinarele
Și anghinarele intră în categoria de legume cu proprietăți depurative și diuretice pe care merită să le încercăm. O poți consuma în sute de moduri. Principalul său avantaj este faptul că aprovizionează organismul cu potasiul necesar pentru a elimina fluidele în exces.
7. Merele
Este suficient să muști dintr-un delicios măr roșu sau verde pentru a te convinge că acest fruct este bogat în apă. Acesta este motivul pentru care merele sunt atât de revigorante vara.
Mărul are proprietăți depurative incredibile. El conține fibre, care au un impact benefic asupra tractului intestinal, precum și nutrienți necesari pentru a putea elimina fluidele prin urină.
8. Avocado
Bogat în acizi grași esențiali de calitate superioară, fructul de avocado poate înlocui maioneza și alte alimente asemănătoare. De asemenea, acesta oferă vitamina C, magneziu și potasiu. Te sfătuim să mănânci avocado dacă retenția de apă îți cauzează probleme.
9. Grepfrutul
Toate fructele citrice prezintă un conținut semnificativ de apă și îi pot ajuta pe pacienții cu edeme. Mai mult, acestea oferă vitamina C (deseori carența de vitamina C stă la baza retenției de apă).
În afară de grepfrut, te sfătuim să consumi portocale și mandarine în orice moment al zilei. Ca să-ți aprovizionezi organismul cu nutrienți, servește aceste fructe pentru a trata retenția de apă la micul dejun.
10. Perele
Para este un fruct cu multe proprietăți benefice (inclusiv antiinflamatoare, astringente, digestive și diuretice).
- Perele pot purifica sângele și oferă fibre solubile care reglează funcția intestinală și reduc colesterolul.
- Totodată, perele sunt alcătuite din multă apă și conțin vitamina C.
Alte legume și fructe pentru a trata retenția de apă pe care te sfătuim să le încerci sunt papaya, sparanghelul, bananele, pătrunjelul, strugurii negri și țelina.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kalantar-Zadeh, K., Regidor, D. L., Kovesdy, C. P., Van Wyck, D., Bunnapradist, S., Horwich, T. B., & Fonarow, G. C. (2009). Fluid retention is associated with cardiovascular mortality in patients undergoing long-term hemodialysis. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.807362
- Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
- Kane, G. C., & Lipsky, J. J. (2000). Drug-grapefruit juice interactions. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/75.9.933
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.