Logo image
Logo image

10 motive pentru a consuma fistic

4 minute
Mic, dar puternic, fisticul este bogat în nutrienți benefici atât pe plan intern, cât și extern.
10 motive pentru a consuma fistic
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Fisticul reprezintă un fruct mic cu coajă lignificată, produs de un arbust a cărui denumire științifică este Pistacia vera. În articolul de azi îți prezentăm 10 motive pentru a consuma fistic.

Arbustul Pistacia vera este originar din Asia Centrală și Anatolia. De-a lungul timpului, acesta s-a răspândit și în alte regiuni ale lumii.

În zilele noastre, fructul fisticului este unul dintre cele mai populare fructe cu coajă lignificată. Îl putem servi crud sau include în preparate picante sau dulci. Fisticul este foarte bogat în nutrienți, inclusiv:

  • Vitamine (E, acid folic, tiamină)
  • Minerale (cupru, potasiu, magneziu, calciu, fier)
  • Proteine
  • Fibre
  • Acizi grași

Partea exterioară a fisticului este mov, iar miezul este verde. Acest fruct este acoperit de o coajă care se deschide de la mijloc. De obicei, coaja fisticului se îndepărtează ușor, dar uneori aceasta poate fi complet închisă.

Iată 10 motive pentru a consuma fistic:

1. Combaterea diabetului

Some figure

Diabetul este o boală caracterizată prin prezența excesivă a zahărului în sânge (hiperglicemie). Fisticul te poate ajuta să tratezi diabetul de tip 2. Datorită conținutului ridicat de carbohidrați, acesta are abilitatea de a reduce glicemia.

2. Reducerea riscului de a suferi de tulburări cardiace

Fisticul contribuie la reducerea absorbției colesterolului și a grăsimii, prevenind problemele cardiace. În plus, potasiul din componența sa reglează tensiunea arterială, un beneficiu important pentru inimă.

3. Ținerea sub control a greutății corporale

Some figure

Unul dintre principalele motive pentru a consuma fistic este reprezentat de faptul că această gustare minunată te ajută să-ți ții în frâu pofta de mâncare, astfel încât să eviți dulciurile și alte produse nesănătoase.

Totodată, dacă mănânci fistic, organismul tău îl metabolizează complet. Astfel, acest fruct nu îți va crește aportul caloric într-un mod semnificativ.

4. Tratarea constipației

Fisticul este foarte bogat în fibre și îmbunătățește digestia, accelerând metabolismul. Așadar, consumul de fistic poate remedia constipația.

5. Susținerea sănătății oculare

Some figure

Multe persoane nu știu faptul că fisticul îmbunătățește vederea și protejează ochii împotriva soarelui. Aceste beneficii se datorează unor nutrienți precum:

  • Zeaxantina
  • Luteina
  • Riboflavina
  • Vitamina E
  • Vitamina B12

6. Întărirea oaselor

Fosforul, magneziul, potasiul, calciul și proteinele din componența fisticului pot fortifica oasele și mușchii. Acest beneficiu le este de mare ajutor sportivilor și persoanelor care au nevoie de multă energie sau vor să aibă un corp puternic.

7. Fortificarea dinților, pe lista de motive pentru a consuma fistic

Some figure

Datorită conținutului său de fosfor și magneziu, fisticul are un impact benefic asupra dinților, făcându-i mai sănătoși și mai puternici. De asemenea, acest fruct cu coajă lignificată poate îmbunătăți aspectul danturii.

Nu este suficient să te speli pe dinți și să folosești apă de gură. Sănătatea dentară este strâns legată de ceea ce mâncăm. Anumite alimente o susțin, printre care și fisticul.

8. Susținerea sănătății părului

Când mănânci fistic, protejezi culoarea părului. Cuprul oferit de acest fruct cu coajă lignificată menține podoaba capilară strălucitoare și frumoasă. Un al avantaj al fisticului este faptul că previne căderea părului și stimulează creșterea firelor.

O modalitate de a folosi fisticul pentru a-ți îngriji podoaba capilară este să aplici uleiul obținut din acesta direct pe cap, pe post de tratament hidratant.

9. Menținerea tinereții

Some figure

Consumând fistic, îți vei menține pielea în stare optimă. Vitamina E din componența acestuia oferă protecție împotriva razelor ultraviolete și a procesului de îmbătrânire. Include fistic în rutina ta de îngrijire a pielii pentru a menține acest organ sănătos și hidratat!

10. Hrănirea creierului

Activitatea cerebrală este stimulată atunci când sângele oxigenat circulă spre creier, un proces posibil prin creșterea nivelului hemoglobinei. În acest scop, poți consuma surse de vitamina B6, precum fisticul—un fruct cu coajă lignificată ideal pentru o minte activă.

Riscuri asociate consumul de fistic

Fisticul oferă beneficii pentru întreg corpul, fiind un aliment cu adevărat incredibil. Însă nu trebuie să faci abuz. Consumat în exces, fisticul poate deveni nociv pentru sănătate.

În general, fisticul disponibil la supermarket este sărat. Excesul de sare cauzează hipertensiune arterială și retenție de apă. Așadar, limitează-ți aportul de fistic sau cumpără doar fistic nesărat.

O altă măsură de precauție importantă este să te asiguri că nu ești alergic la fistic. Reacțiile alergice pot cauza simptome imediate precum:

  • Erupțiile cutanate
  • Inflamațiile
  • Urticariile
  • Problemele respiratorii

Atât timp cât nu faci abuz și nu experimentezi vreo reacție alergică, fisticul este o sursă minunată de vitamine și minerale, care te poate ajuta să-ți menții corpul sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Parham, M., Heidari, S., Khorramirad, A., Hozoori, M., Hosseinzadeh, F., Bakhtyari, L., & Vafaeimanesh, J. (2014). Effects of pistachio nut supplementation on blood glucose in patients with type 2 diabetes: a randomized crossover trial. The Review of Diabetic Studies : RDS11(2), 190–196. https://doi.org/10.1900/RDS.2014.11.190
  • Kasliwal, R. R., Bansal, M., Mehrotra, R., Yeptho, K. P., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition31(5), 678–685. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.10.019
  • Bulló, M., Juanola-Falgarona, M., Hernández-Alonso, P., & Salas-Salvadó, J. (2015). Nutrition attributes and health effects of pistachio nuts. British Journal of Nutrition113(S2), S79–S93. https://doi.org/10.1017/S0007114514003250
  • Honselman, C. S., Painter, J. E., Kennedy-Hagan, K. J., Halvorson, A., Rhodes, K., Brooks, T. L., & Skwir, K. (2011). In-shell pistachio nuts reduce caloric intake compared to shelled nuts. Appetite57(2), 414–417. https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.02.022
  • Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D. J., Novotny, J. A., Fredborg, M., & Mai, V. (2014). Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. British Journal of Nutrition111(12), 2146–2152. https://doi.org/10.1017/S0007114514000385
  • Wickman, BE, Rochester, E., Hauffe, L., Kern, M., Hong, MY, Liu, C. y Hooshmand, S. (2018). Efecto de pistachos y nueces mixtas sobre la densidad ósea y la expresión de genes osteogénicos en ratas macho jóvenes. FASEB Journal .
  • Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., Chessa, S., Sarò, M., Torre, G., … Dugo, P. (2013). Bioaccessibility of pistachio polyphenols, xanthophylls, and tocopherols during simulated human digestion. Nutrition29(1), 338–344. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.004
  • Lee Berk, Everett Lohman, Gurinder Bains, Kristin Bruhjell, Jessica Bradburn, Nikita Vijayan, Sayali More, Krisha Patel, Sayali Dhuri, Siddarth Mourya, Gyuhyun Park, Ankita Gujaran and Shruti Nikam. Nuts and Brain Health: Nuts Increase EEG Power Spectral Density (μV&[sup2]) for Delta Frequency (1–3Hz) and Gamma Frequency (31–40 Hz) Associated with Deep Meditation, Empathy, Healing, as well as Neural Synchronization, Enhanced Cogn. FASEB, 2017

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.