Logo image
Logo image

14 sfaturi pentru a adormi mai repede

5 minute
Dacă este posibil, termină lucrul până la apusul soarelui, iar apoi relaxează-te. În acest fel, își vei învăța organismul să asocieze perioada nopții cu odihna și să nu mai fie atât de alert. 
14 sfaturi pentru a adormi mai repede
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Te pui în pat, stingi lumina, închizi ochii și încerci să dormi. Dar se pare că somnul te ocolește. Trec orele și neliniștea ta crește. Nu vrei să te uiți la ceas pentru că știi că a mai rămas puțin timp până o să sune alarma. Dacă acest scenariu este unul frecvent în viața ta, îți recomandăm să citești următorul articol. Îți vom oferi mai multe sfaturi pentru a adormi mai repede.

Sfaturi pentru a adormi mai repede

Ne petrecem o treime din viață dormind. Poate pare mult, dar avem nevoie de această odihnă pentru a ne încărca bateriile. Dacă nu dormim suficient, nu suntem capabili să muncim, să studiem, să avem o dispoziție bună, să fim sănătoși, etc.

Dacă îți vine greu să dormi, știi cu siguranță că nu este foarte plăcut să te duci la birou cu cearcăne sub ochi. Eficiența la locul de muncă, judecata, memoria și capacitatea de concentrare scad vertiginos. Mai mult, lipsa somnului poate duce la diabet, obezitate și o dispoziție proastă de natură cronică.

Dacă nu ai dormit într-o noapte, este posibil să te simți un pic irascibil, dar problemele apar atunci când nu reușești niciodată să dormi așa cum trebuie. Pentru a evita toate aceste neplăceri, ține cont de următoarele sfaturi pentru a adormi mai repede.

Some figure

Creează-ți un program de somn

În acest fel, corpul va ști când trebuie să doarmă și când să se trezească. Vei ști când e momentul să te relaxezi și să lași deoparte stresul. Încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore (sau cât se poate de aproape, chiar și în weekend). În acest fel, nu creezi niciun dezechilibru în organismul tău.

Ține un jurnal

Acest obicei te va ajuta să eliberezi hormonii stresului, să te relaxezi și să scapi de tristețe. Nu e nevoie să menții o anumită ordine a gândurilor. Poți să pui pe hârtie tot ce te neliniștește sau te îngrijorează. În acest fel, nu vei mai sta treaz toată noaptea, gândindu-te la soluții pentru problemele tale.

Consumă mai mult magneziu

Studiile au arătat că magneziul este necesar pentru a te odihni bine noaptea și a dormi „ca un bebeluș”. Încearcă să mănânci semințe de dovleac, sfeclă mangold și spanac.

Îți recomandăm și:

2 ceaiuri bogate în magneziu

Bea ceai de mușețel

Este o băutură calmantă care reduce anxietatea. O cană băută înainte de culcare este de ajuns pentru a te bucura de un somn profund care durează până a a doua zi. Măsura exactă este de o mână de flori de mușețel la un sfert de litru de apă.

Some figure

Fă mai multă mișcare pentru a adormi mai repede

Dacă practici un sport sau orice activitate fizică, mintea și corpul tău vor fi mult mai obosite. Nu mai ai nicio scuză să nu dormi. Mișcarea îți aduce și alte beneficii: te ajută să slăbești, reduce stresul, eliberează tensiunea, tonifiază musculatura, îmbunătățește funcționarea inimii și a plămânilor, scade colesterolul etc.

Termină de lucrat atunci când apune soarele

Dacă este posibil, lucrează numai până la apusul soarelui. Acest obicei va transmite un semnal creierului că a venit vremea să te odihnești, să dormi și să nu mai fii în alertă. Profită de timpul rămas pentru a practica un sport, a citi sau a te juca cu cei mici.

Trage un pui de somn

Contrar opiniei majorității, dacă dormi pe timp de zi pentru maxim 30 de minute (după prânz), vei avea un somn mai odihnitor și noaptea. Nu dormi pentru mai mult de o jumătate de oră, pentru că riști să intri în stadiul de somn profund, iar când te trezești, te vei simți amețit și îți vei dori să adormi la loc. După-amiaza va deveni foarte lungă.

Dormi cel puțin șapte ore consecutive pe noapte

Nu se știe cu certitudine de câte ore de somn pe noapte are nevoie o persoană. Cel mai recomandat este între 6 și 8, dar depinde de activitățile și de nevoile tale. Dacă nu dormi suficient, va crește producția de cortizol din organism, și astfel te vei simți și mai stresat. De asemenea, vei suferi și de rezistență la insulină, fiind mai predispus la diabet.

Some figure

Dormitorul, numai pentru dormit

Pentru a adormi mai repede, folosește patul numai pentru două activități: somn și sex. Toate celelalte pot fi desfășurate în spațiile special destinate. Ia masa în sufragerie sau în bucătărie, uită-te la televizor în camera de zi, lucrează în birou, etc.

Creează o atmosferă relaxantă

Acest lucru implică o saltea confortabilă, perdelele sau jaluzelele trase pentru a nu pătrunde lumina de afară, pereții într-o nuanță deschisă, o temperatură adecvată, zgomot redus, necesitatea ca persoana cu care îți împarți patul să nu aibă coșmaruri (sau poți cumpăra un pat mai mare), pijamale confortabile, etc.

Îți recomandăm și:

3 strategii neobișnuite pentru combaterea insomniei

Mai bine o cameră mai răcoroasă decât prea călduroasă

Dacă ești îmbrăcat cu prea multe haine sau ai dat căldura la maxim, îți va veni mai greu să te trezești dimineața. Temperaturile ridicate pot induce un somn neregulat, corpul transpiră mai mult decât de obicei și organismul începe să se deshidrateze.

Some figure

Recuperează somnul pierdut

Dacă ai ajuns târziu acasă sâmbătă seara sau dacă ai stat până la două noaptea să înveți, a doua zi trebuie să recuperezi orele de somn pierdute pentru a nu crea un deficit în organism.

Evită anumite alimente înainte de culcare pentru a adormi mai repede

Înainte de a merge la culcare, evită să consumi alimente care te mențin treaz, cum ar fi cafeina, sucurile acidulate sau mâncărurile bogate în grăsimi. Nu este recomandat să consumi cafea după ora 6 seara.

Nu te culca flămând

Nu te pune în pat să dormi cu stomacul gol, pentru că vei avea de suferit. Este mai bine să mănânci suficient la cină pentru a nu ți se face foame și a nu te trezi cu dureri de stomac sau cu nevoia disperată de a mânca ceva.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4
  • Kryger, M. H., Roth, T., & Dement, W. C. (2005). Principles and Practice of Sleep Medicine. Principles and Practice of Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/B0-7216-0797-7/X5001-0
  • Dresler, M., Spoormaker, V. I., Beitinger, P., Czisch, M., Kimura, M., Steiger, A., & Holsboer, F. (2014). Neuroscience-driven discovery and development of sleep therapeutics. Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2013.10.012

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.