Logo image
Logo image

4 consecințe ale culcatului târziu la copii

4 minute
Este esențial pentru dezvoltarea copiilor ca aceștia să doarmă suficient. Somnul de calitate este la fel de important ca alimentația corespunzătoare. 
4 consecințe ale culcatului târziu la copii
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru dezvoltarea copiilor, somnul de calitate este la fel de important ca hrana. Deși ar trebui, multe persoane nu acordă o importanță deosebită programului de somn al micuților. În realitate, există anumite consecințe ale culcatului târziu la copii care nu trebuie ignorate.

Stilul de viață modern are o influență deosebită asupra programului de somn. În ziua de azi, oamenii dorm din ce în ce mai puțin. Părinții sunt foarte ocupați cu serviciul, copiii au numeroase activități școlare și oamenii de toate vârstele stau până târziu cu ochii ațintiți în dispozitivele electronice.

Cel mai îngrijorător este faptul că adulții nu conștientizează că există anumite consecințe ale culcatului târziu la copii. Obiceiul de a sări peste somnul de după-amiază sau culcarea la ore târzii par lucruri inofensive, însă au efecte negative care pot dura o viață. Care sunt acestea? Ce poți face pentru a schimba situația?

Având în vedere că mulți părinți nu acordă mare importanță acestui aspect, am hotărât să îți prezentăm principalele consecințe ale culcatului târziu la copii, precum și câteva sfaturi privind modificarea programului de somn al celor mici.

De ce este important somnul de calitate pentru copii?

Some figure

Înainte de a trece în revistă principalele consecințe ale culcatului târziu la copii, este important să ne amintim de ce micuții trebuie să doarmă bine. Deși unii copii refuză să se ducă la culcare devreme, acest obicei este mai important decât pare.

Odihna corespunzătoare din timpul nopții este cea mai bună modalitate de a căpăta energieSomnul reîncarcă „bateriile” creierului, asigurând un randament optim de-a lungul zilei. Astfel, mintea copilului este agilă și calmă după ce a dormit bine noaptea.

Totodată, somnul afectează și abilitățile fizice. În timpul odihnei, mușchii eliberează stresul din timpul zilei și se pregătesc pentru noi provocări. Acest lucru este foarte important pentru activitățile școlare și sportive ale copilului.

Ce înseamnă un somn sănătos

Un somn sănătos la copii nu presupune numai culcatul devreme, ci și:

  • O durată suficient de lungă a somnului (nu mai puțin de 10 ore pe noapte)
  • Somn fără întreruperi
  • Dormit în timpul zilei
  • Un program de somn care să respecte ritmul circadian al copilului (ceasul biologic intern)

Dacă nu sunt respectate toate condițiile de mai sus, pot apărea simptome ale somnului insuficientDin fericire, există multe obiceiuri sănătoase care le pot combate.

Consecințe ale culcatului târziu la copii

Una dintre cele mai grele misiuni pentru părinți este să își trimită copiii la culcare devreme. Cu atât de multe elemente care le distrag atenția, cei mici pur și simplu nu vor să se culce. 

Dacă cei mici nu se bucură de o odihnă corespunzătoare, creșterea și dezvoltarea lor este afectată. Deși pare irelevant, somnul neodihnitor poate cauza multe probleme. 

1. Dificultăți de concentrare

Some figure

O calitate proastă a somnului are efecte negative asupra sănătății mentale a celor mici. Dacă nu doarme suficient, agerimea și capacitatea de concentrare a copilului asupra activităților sale se diminuează.

Somnul prost din timpul nopții este cea mai frecventă cauza a deficitului de atenție în clasă. În plus, copilul devine mai puțin activ și mai letargic.

2. Somnolență

Obiceiul de a se culca la ore târzii îi poate provoca celui mic somnolență în timpul zilei. Dacă nu doarme suficient (adică mai puțin de 10 sau 12 ore, în funcție de vârstă), copilul se simte obosit și somnoros toată ziua.

3. Oboseală

Somnolența merge mână în mână cu oboseala. În ciuda părerii anumitor persoane, această stare nu este caracteristică numai adulților. La rândul lor, copiii pot suferi de slăbiciune și oboseală ca urmare a somnului necorespunzător. 

Totodată, cei mici pot cădea într-o stare de alertă exagerată, care dă naștere mai multor tulburări de somn deranjante. Această stare stimulează secreția unor hormoni precum adrenalina, care menține creierul treaz.

Some figure

4. Risc crescut de obezitate

Potrivit datelor științifice colectate în urma efectuării a 29 de studii în 16 țări, somnul neodihnitor mărește riscul de obezitate la copii. Cercetările arată că obiceiul de a se culca târziu sau somnul întrerupt îi predispune pe ce mici la obezitate.

Cum să îmbunătățești programul de somn al copiilor

Ca părinți, este important să înțelegem că micuții nu depășesc problemele cu somnul de la sine, ci au nevoie de ajutor. În acest sens, trebuie să începi să monitorizezi programul de somn al celui mic, ținând cont de faptul că ora de culcare ar trebui să fie între 7:30 și 8:30.

Întreaga familie trebuie să se implice în acest proces. Este mai ușor pentru un copil să înțeleagă că trebuie să se odihnească atunci când vede că și părinții și frații lui dorm suficient.

În plus, pentru ca somnul celui mic să nu fie întrerupt, culcă-l într-o cameră în care nu sunt dispozitive care să îi distragă atenția, cum ar fi televizoare, calculatoare sau tablete.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.